“Are you still watching Friends;”, σε ρώτησε το Netflix για ακόμα ένα βράδυ που επέλεξες τη σειρά αυτή για να σε πάρει ο ύπνος. Έχεις ξεχάσεις πια πώς είναι να κοιμάσαι χωρίς κανέναν ήχο, θόρυβο ή βουητό, στην απόλυτη σιωπή. Έχεις συνηθίσει να σε παίρνει ο ύπνος με  τηλεόραση, με την αγαπημένη σου σειρά ή ταινία να παίζει. Γιατί άραγε χρειαζόμαστε τη συντροφιά της τηλεόρασης για να κοιμηθούμε;

Το φαινόμενο αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη σύγχρονη καθημερινότητα. Το γεγονός ότι είμαστε συνέχεια σε ένταση δουλεύοντας σε γρήγορους ρυθμούς και έχοντας ένα κατεβατό από πράγματα να κάνουμε κάθε μέρα κάνει και τα βράδια μας να μοιάζουν πάνω κάτω ίδια. Μας φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση του πρωινού και την ώρα του ύπνου. «Από τη στιγμή που βγαίνουμε έξω και ερχόμαστε σε επαφή με τα φωτεινά μας γραφεία, οθόνες κινητού, υπολογιστή και τηλεόρασης σε καθημερινή βάση, είναι λες και το μυαλό και η όρασή μας έχουν προσαρμοστεί σε αυτό το περιβάλλον, άρα δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που να μας εμποδίζει να κρατάμε αυτή τη φωτεινότητα και ένταση μέχρι να μας πάρει ο ύπνος», εξηγεί ο Jamie Zeitzer, καθηγητής πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Άλλωστε είναι πολλές οι φορές που για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε η τηλεόραση μάς είναι αναγκαία.

 

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο λόγος που επιλέγουμε αυτή την κατάσταση για να κοιμηθούμε σχετίζεται με το άγχος και το στρες που κουβαλάμε. Άλλωστε ποιος δεν έχει άγχος στις μέρες μας, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Όπως και να ‘χει πολλές φορές λόγω του στρες δεν μπορούμε να μείνουμε σε μια κατάσταση που να θυμίζει το άσμα «άκρα του τάφου σιωπή». Χρειαζόμαστε εκείνον τον ήχο κάπου στο βάθος που θα αναγκάσει το μυαλό να σταματήσει οτιδήποτε κάνει και να επικεντρωθεί εκεί. Αποτέλεσμα αυτού να μη σκεφτόμαστε ό,τι μας αγχώνει και να μας παίρνει ο ύπνος γρηγορότερα κι ευκολότερα. Εξάλλου εχθρός της αϋπνίας είναι οι κυκλικές και κάποτε εμμονικές σκέψεις κι ανησυχίες που μπορεί να μας κολλήσουν στο μυαλό. Πόσες φορές έχεις πάει για ύπνο και το μυαλό δεν μπορεί να βάλει τελεία ή έστω ένα κόμμα αλλά αναπαράγει όσα πέρασες, άκουσες ή έχεις ζήσει; Χρειαζόμαστε λοιπόν το αντίδοτο σ’ αυτή την «παράνοια», γι’ αυτό και διαλέγουμε τον πιο σύντομο τρόπο που θα μας αποσπάσει την προσοχή. Επιλέγοντας κάτι ανάλαφρο που να μη χρειάζεται την αμέριστη προσοχή μας μπαίνουμε αμέσως σε κατάσταση ηρεμίας που μας επιτρέπει να κοιμηθούμε. Ειδικά όταν πρόκειται για μια σειρά που γνωρίζουμε το σενάριό της και τίποτα δε θα μας εκπλήξει είναι λες και ακούμε το δικό μας νανούρισμα. Ασυναίσθητα πάλι συνδέουμε κάποια σειρά με την ώρα του ύπνου και το μυαλό είναι λες και μας στέλνει σήματα ότι χρειάζεται εκείνη τη συγκεκριμένη σειρά για να καταφέρει να ξεκουραστεί.

Εφόσον γνωρίζεις τώρα ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτή τη συνήθεια δε θα σου πω ότι το να κοιμάσαι με την τηλεόραση ανοιχτή είναι  καλή πρακτική, μιας και η τηλεόραση επιφέρει ένα σωρό άλλα προβλήματα στην ποιότητα του ύπνου. Θα σου πρότεινα όμως να βρεις τρόπους να αποσπάσεις το μυαλό από τον μαραθώνιο που τρέχει τα βράδια. Για παράδειγμα θα μπορούσες να έχεις την τηλεόραση να παίζει σε άλλο δωμάτιο απ’ αυτό που κοιμάσαι ή ακόμα για να μην πέσεις απότομα από τη βαβούρα στην απόλυτη σιωπή να ακούσεις κάποια χαλαρωτική μουσική που θα σε βοηθήσει να καταλαγιάσεις το άγχος σου. Αν πάλι η μόνη λύση βρίσκεται στο κουτί, προσπάθησε να βρεις ταινίες και σειρές που να είναι πέρα για πέρα χαλαρωτικές.

Συντάκτης: Δέσποινα Κυριάκου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.