Μεγαλώνοντας οι σχέσεις μας γίνονται πιο ξεκάθαρες και ευθείς ή τουλάχιστον έτσι θέλουμε να νομίζουμε. Η αλήθεια είναι πως συνήθως έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση των όσων αποζητάμε από τους άλλους αλλά και των όσων δε μας κάνουν. Δεν είναι θέμα υψηλών στάνταρ. Είναι θέμα καλύτερης γνώσης του εαυτού μας και των αναγκών του, που βέβαια δεν ισχύει για όλους. Ωστόσο, όσο λιγότερο ξεκάθαροι είμαστε τόσο πιο πολύπλοκες καθιστούμε τις σχέσεις με τους γύρω μας. Ή μήπως οι σχέσεις ήταν ανέκαθεν πολύπλοκες;
Κάθε σχέση έχει τη δική της δυναμική κι εμείς σήμερα θα μιλήσουμε για τους 35 όρους που μπορεί να περιγράφουν μια σχέση και τι αντιπροσωπεύουν οι όροι αυτοί. Πάμε να τους δούμε!
1. Η σχέση της αποδοχής
Στο νούμερο ένα ξεκινάμε με την πιο σοβαρή και σημαντική σχέση είτε αυτή αφορά τη σχέση με τον εαυτό μας ή τους άλλους, η αποδοχή είναι ο πυρήνας γύρω από τον οποίο ανθίζει η σχέση. Στο πλαίσιο της αποδοχής λοιπόν, σκοπός μας είναι να αγκαλιάσουμε την κάθε πτυχή του/ της συντρόφου μας, κάθε ελάττωμα ή κάθε συνήθεια. Η σχέση αποδοχής αφόρα επιπλέον και τη σχέση μας με τον ίδιο μας τον εαυτό κι από εκεί ξεκινάνε όλα όπως ξέρουμε.
2. Η ενεργή/παθητική σχέση
Η συνθήκη της ενεργής / παθητικής σχέσης αφορά τα ζευγάρια όπου η δυναμική της σχέσης τους κρύβεται στην ενεργή ή παθητική στάση του ατόμου. Όταν δηλαδή το ένα μέλος έχει ενεργό και το άλλο παθητικό ρόλο. Οι ρόλοι αυτοί μπορεί να αφορούν απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως οι δουλειές του σπιτιού, μέχρι τη λήψη αποφάσεων αλλά και τη στάση που κρατάει το κάθε μέλος της σχέσης στην ερωτική επαφή.
3. Allos3xual
Ο όρος αυτός περιγράφει την ερωτική έλξη που αισθάνεται ένα άτομα για κάποιο άλλο. Ουσιαστικά αφορά περισσότερο την σ3ξouαλική μορφή της σχέσης, την επιθυμία των ερωτικών παιχνιδιών και την έντονη επιθυμία για σ3ξ.
4. As3xual
Η ταυτότητα ή προσανατολισμός των ατόμων που νιώθουν ελάχιστη ή και καθόλου σ3ξouαλική έλξη για άλλα άτομα ανεξάρτητα από το φύλο τους.
5. Η σχέση της ισορροπίας
Είναι το είδος της σχέσης που όλοι αναζητάμε, που βασίζεται στην ισορροπία, στην αμοιβαία συνεισφορά συναισθημάτων, πράξεων κλπ. Τα δυο μέλη της σχέσης είναι ίσα και κάθε προσπάθεια για να κρατηθεί είναι 50-50.
6. Φιλική σχέση
Ξεκάθαρoς όρος, περιγράφει τις πιο πλατωνικές μας σχέσεις, που δεν οδηγούν σε ερωτικό συναίσθημα, αλλά κυριαρχούν οι έννοιες της αγάπης, της φροντίδας, της αφοσίωσης.
7. Casual ή σχεδόν σχέση
Η σχέση αυτή χαρακτηρίζεται έτσι όταν ακόμα τα δύο μέλη της δεν έχουν δηλώσει ξεκάθαρα σε τι είδους σχέσης βρίσκονται. Δεν υπάρχουν απαιτήσεις κι είναι πιο χαλαρές, κάποιες μπορεί να είναι και σ3ξouαλικές. Συνήθως είναι αυτό που λέμε, «είμαστε γνωστοί ή κάνουμε παρέα που και που αλλά δεν είμαστε φίλοι».
8. Η σχέση της αλλαγής
Ο όρος αυτός περιγράφει την προσπάθεια και τη δουλειά που γίνεται μέσα σε μια σχέση ώστε αυτή να γίνει καλύτερη και τα μέλη της πιο ευτυχισμένα σε προσωπικό αλλά και συλλογικό επίπεδο.
9. Ένωση αστικού χαρακτήρα
Ουσιαστικά εδώ μιλάμε για κάποιο σύμφωνο συμβίωσης, για έναν γάμο, κάτι δηλαδή που να είναι γραμμένο στα χαρτιά και νόμινο κι έχει τη συναίνεση και των δυο.
10. Η αλληλοεξαρτώμενη σχέση
Αφορά τη σχέση όπου δεν υπάρχουν υγιή όρια τόσο φυσικά όσο και πνευματικά. Ο ένας σύντροφος εξαρτάται από τον άλλο και vice versa, με αποτέλεσμα να χάνεται η πραγματική ουσία της σχέσης.
11. Συγκατοίκηση
Ένας επίσης ξεκάθαρος όρος. Πρόκειται για τη σχέση δυο ανθρώπων που μένουν μαζί, μπορεί να είναι φίλοι, σύντροφοι, friends with benefits ή τίποτα από όλα αυτά κι η μόνη σύνδεση που έχουν να είναι απλώς πως μένουν κάτω από την ίδια στέγη.
12. Σχέση αφοσίωσης
Από τα πιο σημαντικά είδη σχέσεων καθώς χωρίς την αφοσίωση, μια σχέση δύσκολα επιβιώνει και αποτελεί βασικό συστατικό άλλων ειδών σχέσης όπως της φιλικής.
13. Ερωτική σχέση
Χαρακτηρίζεται από τον ερωτικό παράγοντα και περιγράφει την περίοδο εκείνη όπου ένα ζευγάρι είναι μαζί αλλά δεν έχει ακόμα παντρευτεί και δεν έχει καμία νομική υποχρέωση ο ένας προς τον άλλον.
14. Dating
Εδώ είμαστε ένα στάδιο πριν τη δημιουργία της ερωτικής σχέσης, αλλά δεν είναι απαραίτητο πως θα εξελιχθεί σε τέτοια. Πρόκειται για την αρχική περίοδο όπου υπάρχει φλερτ και συχνή επικοινωνία αλλά το είδος σχέσης δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
15. Συναισθηματική αποσύνδεση
Η συναισθηματική αποσύνδεση προκύπτει όταν το ένα από τα δύο μέλη της σχέσης χάνει τα συναισθήματα του και δεν αισθάνεται πλέον συνδεδεμένο συναισθηματικά με το άλλο.
16. Η σχέση της κυριαρχίας και της επιβoλήs
Μπορεί το μυαλό μας να πηγαίνει αυτόματα στον ερωτικό τομέα, αλλά εδώ μιλάμε για μια σχέση όπου ο ένας από τους δυο συντρόφους επιβάλλει τον εαυτό του, τα θέλω του. τα πιστεύω του, τις επιθυμίες του στον άλλον. Μπορεί να επηρεάζει και τον ερωτικό τομέα προφανώς αλλά συνήθως είναι κάτι μεγαλύτερο από αυτό.
17. Domestic Partnership
Ο όρος αυτός περιγράφει έναν τύπο σχέσης που περιλαμβάνει δύο άτομα που συγκατοικούν κι έχουν ερωτική σχέση μεταξύ τους αλλά δεν είναι παντρεμένοι ή τέλος πάντων συνδεδεμένοι νομικά.
18. Αρραβώνας
Ο αρραβώνας, κάτι που στις μέρες έχει πια ξεχαστεί, είναι η χρονική περίοδος όπου δύο άνθρωποι είναι σε ερωτική σχέση με έναν πιο επίσημο τρόπο αλλά δεν είναι παντρεμένοι.
19. Φίλοι με προνόμια
Ή όπως το λέμε και στο χωρίο μου «friends with benefits», δηλαδή όταν δύο φίλοι ή γνωστοί έχουν σ3ξouαλικά προνόμια αλλά δεν υπάρχει κανένα είδους δέσμευσης.
20. Σχέση από απόσταση
Το είδος της σχέσης που περιγράφει δύο ανθρώπους που δεν βρίσκονται γεωγραφικά τουλάχιστον μαζί αλλά ενώ είναι μαζί δεν μένουν στην ίδια πόλη ή ακόμα και στην ίδια χώρα.
21. Γάμος
Η επίσημη και νόμιμη ένωση δύο ανθρώπων που αποφασίζουν να δεσμευτούν είτε ενώπιον της εκκλησίας είτε της πολιτείας.
22. Μονογαμική σχέση
Το είδος της σχέσης όπου κι οι δύο σύντροφοι είναι πιστοί ο ένας στον άλλον και που δεν επιθυμούν να συνευρεθούν με άλλα άτομα.
23. Μη μονογαμικ@
Δεν περιγράφει μια σχέση, αλλά την επιλογή ενός ατόμου να συνευρίσκεται ερωτικά με άλλους ενώ βρίσκεται σε σχέση.
24. Η ανοιχτή σχέση ή open relationship
Ο όρος αυτός περιγράφει μια σχέση όπου δεν έχει υπάρξει η απόλυτη δέσμευση μεταξύ των δύο ατόμων. Η σχέση είναι «ανοιχτή» και επιτρέπει στα μέλη της να δημιουργήσουν κι άλλες ερωτικές, σ3ξouαλικές, ή ρομαντικές σχέσεις παράλληλα.
25. Συντροφικότητα
Αφορά τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι είναι σύντροφοι με κάποιον άλλον για μια συγκεκριμένη συνθήκη, για τη δουλειά, για τη ζωή, για το σ3ξ, για κάποιο χόμπι κλπ.
26. Πλατωνική σχέση
Η πλατωνική σχέση είναι μια σχέση ή μια φιλία που μπορεί να είναι οικεία και στοργική, αλλά δεν περιλαμβάνει σωματική, συναισθηματική, ρομαντική ή σ3ξουαλική έλξη ή αλληλεπιδράσεις.
27. Polyαmorous
Συνήθως δεν αναφέρεται σε μια σχέση δυο ανθρώπων αλλά στην επιλογή ενός ανθρώπου να έχει περισσότερους από 1 ερωτικούς συντρόφους ή παρτενέρ.
28. Πολuγ@μικός
Όταν ο ένας ή κι οι δύο σύντροφοι μιας σχέσης δεν είναι μονογαμικοί, δηλαδή όταν ένας ή κι οι δύο σύντροφοι συνειδητά κι εις γνώση του άλλου επιλέγουν να συνευρεθούν ερωτικά με άλλα άτομα.
29. Rebound
Περιγράφει την περίοδο αμέσως μετά τη λήξη μια σχέσης όπου σε μικρό χρονικό διάστημα το άτομο ξεκινάει μια καινούρια σχέση για να ξεπεράσει την προήγουμενη.
30. RA – Relationship Αn@rchy
Η αν@ρχία των σχέσεων είναι ένας όρος που επινοήθηκε από την queer φεμινίστρια Andie Nordgren και περιγράφει το είδος των σχέσεων που περιλαμβάνονται μόνο κανόνες, προσδοκίες, συμφωνίες και συγκεκριμένοι ρόλοι ανάμεσα στα εμπλεκόμενα άτομα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τα μέλη συνήθως είναι πολυγαμικά κι επικρατεί κάποιου είδους αν@ρχίας στη σχέση.
31. Significant other
Ο ουδέτερος προς το φύλο όρος αυτός περιγράφει τον άνθρωπο εκείνον με τον οποίο είτε βρισκόμαστε σε σχέση είτε βγαίνουμε ραντεβού. Ο όρος αυτός είναι ευρύς και συμπεριλαμβάνει τα περισσότερα από τα είδη που προαναφέραμε αφού ο κάθε ένας μπορεί να ονομάσει τον σύντροφό του κατά αυτό τον τρόπο.
32. Σ3ξουαλικός σύντροφος
Η υποκατηγορία της συντροφικής σχέσης που αναφέρεται στη συντροφικότητα που αφορά καθαρά και μόνο τη σ3ξουαλική επαφή.
33. Συζυγική σχέση
Ο τίτλος του ανθρώπου με τον οποίο αποφασίσαμε να παντρευτούμε.
34. Προσωρινή σχέση
Αφορά τις σχέσεις στις οποίες δεν υπάρχει η πρόθεση για να δημιουργηθεί μια μακροχρόνια σχέση ή σύνδεση.
35. Τοξικές σχέσεις
Αμφιλεγόμενος όρος κι όχι ιδιαίτερα αποδεκτός από την επιστημονική κοινότητα, αλλά ευρέως χρησιμοποιούμενος από το κοινό, κι αναφέρεται στο είδος σχέσης όπου επικρατεί μια μη φυσιολογική, μη υγιείς, ελεγχόμενη, συναισθηματικά εξουθενωτική, ασταθής ακόμα και βiaιη κατάσταση.
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά