Θα στείλω μήνυμα λες κι αρπάζεις το κινητό να συνθέσεις αυτό που το μυαλό τόσο όμορφα έχει φτιάξει στο κεφάλι σου. Μαζεμένο, σωστά δομημένο κι έτοιμο για να φύγει στο παραλήπτη φαίνεται να είναι μέσα στο μυαλό σου, κι όμως κάτι δεν πάει καλά. Προσπαθείς εδώ και ώρα να συντάξεις αυτά που θες να πεις, όσο απλά κι αν ακούγονται, σε ένα τόσο δα κουτάκι, μα δε σου βγαίνει. «Θα πάρω τηλέφωνο», καταλήγεις.
Πώς να το κάνουμε, δε σου αρέσει καθόλου η κουβέντα μέσα από τα μηνύματα. Δεν έχεις τον ίδιο ρυθμό, ούτε εκφράζεσαι με τον ίδιο τρόπο όταν υπάρχει αυτό το χάσμα ανάμεσα σε σένα και το πρόσωπο που θέλεις να επικοινωνήσεις. Σου φαίνεται απρόσωπη όλη αυτή η διαδικασία γιατί πολύ απλά θεωρείς την τηλεφωνική επικοινωνία πιο άμεση, πιο ενδιαφέρουσα, πιο ομαλή. Τίποτα δε συγκρίνεται με τον ήχο της φωνής του ατόμου στην άλλη άκρη του ακουστικού. Τίποτα δεν είναι το ίδιο όταν μπορείς ν’ ακούσεις το γέλιο, τον πόνο, την ανάσα κι όλους τους μορφασμούς του συνομιλητή σου διότι κανένα μήνυμα δε θα μπορέσει ποτέ ν’ αναπληρώσει αυτό το αίσθημα.
Ε, και τι μ’ αυτό θα σκεφτείς, πού είναι το κακό να προτιμώ την τηλεφωνική επικοινωνία παρά το μήνυμα; Πουθενά! Αφού αυτή σου η τάση προς το τηλεφώνημα φανερώνει πως είσαι άνθρωπος που εκτιμά την αμεσότητα. Είναι απλό, οι άνθρωποι που δεν κωλώνουν να σηκώσουν τ’ ακουστικό, να πληκτρολογήσουν το νούμερο και περιμένουν με ανυπομονησία να το σηκώσει ο άλλος, είναι πιο τολμηροί. Τους αρέσει το χάος που μπορεί να φέρει η συζήτηση της στιγμής παρά η αναμονή για να εμφανιστεί το μικρό εκείνο σηματάκι που φωνάζει πως έχουν ειδοποίηση. Κάτι σαν τα fast food ένα πράγμα, που δε χρειάζεται να περιμένεις για τίποτα αφού όλα γίνονται fast, όλα είναι πιο γρήγορα, πιο άμεσα, έτσι και με το τηλεφώνημα.
Μιλώντας με φίλους και γνωστούς, για να βγει τούτο εδώ το άρθρο, πήρα διάφορες απαντήσεις για τους λόγους που οι ίδιοι προτιμούν να πάρουν τηλέφωνο πάρα να στείλουν μήνυμα. Ο πιο σημαντικός και νούμερο ένα λόγος ήταν αυτός της ανυπομονησίας. Οι άνθρωποι που προτιμούν την τηλεφωνική επαφή δεν τους αρέσει να περιμένουν καμία απάντηση που θα έρθει ξαφνικά σαν μικρό περιστέρι ύστερα από 100 χιλιάδες χρόνια, μα αισθάνονται καλύτερα όταν παίρνουν τις απαντήσεις που θέλουν εδώ και τώρα έχοντας τον έλεγχο. Όταν υπάρχει ο διάλογος κι η αλληλεπίδραση της στιγμής, υπάρχει και περισσότερη σημασία και νόημα στη συζήτηση.
Ακόμα ένας λόγος ήταν κι αυτός των παρεξηγήσεων. Πολλές φορές, μέσα από τα μηνύματα, είναι πιο δύσκολο να κατανοήσουμε τον τόνο με τον οποίο εκφράζεται ο άλλος. Έτσι τυχαίνει να αισθανόμαστε ένα ύφος πολύ διαφορετικό από εκείνο που γράφτηκε το μήνυμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις που τελικά θα καταλήξουμε να λύσουμε μέσω τηλεφώνου. Γιατί λοιπόν να μην κόψουμε δρόμο και να πάρουμε κατευθείαν τον ακουστικό στο χέρι προς αποφυγή παρεξηγήσεων; Όπως και να γίνει, με το τηλεφώνημα όλα είναι λιγάκι πιο ξεκάθαρα, άσε που έχεις και την ευκαιρία να ακούσεις πώς σου απαντάει ο άλλος ακούγοντας ξεκάθαρα τον τόνο με τον οποίο σου μιλάει κι αντιλαμβανόμενος τι ακριβώς προσπαθεί να σου πει.
Είναι κι εκείνοι που στον ήχο του τηλεφώνου τους τρελαίνονται, δε θα διαφωνήσω. Δεν έχουν καμιά μα καμία όρεξη να μιλήσουν, να επικοινωνήσουν και γενικότερα να μπουν στη διαδικασία για κουβέντα χαλαρή κι όχι, πονηρή και μη. Θεωρούν ότι το τηλεφώνημα δημιουργήθηκε για μεγάλες ανάγκες κι όταν η ανταπόκριση που χρειάζονται είναι άμεση. Για οποιονδήποτε άλλο λόγο είναι απλώς περιττό, διότι μπορούν με ένα μήνυμα να καλύψουν όλα εκείνα που θέλουν να πουν.
Οι άνθρωποι που προτιμούν την επικοινωνία μέσω μηνυμάτων είναι εκείνοι που τους βρίσκεις συνήθως ν’ ασχολούνται με κάτι όλες τις ώρες της ημέρας. Λόγω λοιπόν του προγράμματός τους είναι πολύ πιο χρονοβόρο για εκείνους ν’ απαντούν σε τηλεφωνήματα και να πιάνουν κουβέντα παρά ν’ απαντούν σε μηνύματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας έχουν περισσότερη ελευθερία ν’ απαντήσουν στο οποιοδήποτε μήνυμα όταν κι εφόσον βρουν τον χρόνο, όπως επίσης και περισσότερο χρόνο ώστε να σκεφτούν την απάντησή τους πριν την παραδώσουν στον παραλήπτη.
Σήμερα το 75% των ανθρώπων προτιμάει την επικοινωνία μέσω των μηνυμάτων γιατί πολύ απλά δεν έχει τον χρόνο να καθίσει σε μια τηλεφωνική συζήτηση που μπορεί να κρατήσει από 5 λεπτά μέχρι 5 ώρες (αν μιλάς με την κολλητή για παράδειγμα κι αποφασίσατε να λύσετε τα άλυτα σ’ ένα και μόνο βράδυ). Άσε που πιάνουν τους εαυτούς τους να νιώθουν πιο χαλαροί κι άνετοι όταν έχουν αυτό το πλεονέκτημα χρόνου. Τέλος, οι άνθρωποι αυτοί βρίσκουν καλύτερη την επικοινωνία μέσω των μηνυμάτων γιατί έτσι έχουν τα πάντα αποθηκευμένα και μπορούν ν’ ανατρέξουν πίσω στις συνομιλίες τους, αν χρειαστεί. Κάτι που ίσως τελικά να μη μας βγαίνει πάντα σε καλό, γιατί είναι κομματάκι δύσκολο να αντικρούσεις το οτιδήποτε όταν το ταίρι έρχεται με ατράνταχτα στοιχεία.
Τελικά, είτε ο τύπος του τηλεφώνου είσαι είτε του μηνύματος, σημασία έχει να επικοινωνείς σωστά με τον συνομιλητή σου και να εκφράζεσαι ελευθέρα διότι περισσότερη σημασία έχει τι θα πεις παρά το μέσο που θα χρησιμοποιήσεις για να το κάνεις. Άμα μπορείς να τηλεφωνήσεις κάν’το χωρίς πολλές σκέψεις γιατί είναι πολύ όμορφο πού και πού ν’ ακούμε τη φωνή εκείνου που μας γράφει αμέτρητα μηνύματα. Από την άλλη, άμα δεν μπορείς να τηλεφωνήσεις, τότε στείλε ένα μήνυμα για να κρατήσεις την παρουσία σου ζωντανή. Είναι πολύ ωραίο να υπάρχουν και κάποια από εκείνα που λέμε τηλεφωνικά καταγεγραμμένα κάπου.
Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου