«Κατασκευάστηκε επίσημα και με επιτυχία το πρώτο baby block xάπι για άνδρες» λέει ο τίτλος του άρθρου που έπεσε μαζί με κάμποσες άλλες ειδήσεις στο news feed του κινητού μου τις προάλλες. Ψέματα δε θα πω, μου κίνησε την περιέργεια αν και δεν κατατάσσομαι στο ανδρικό φύλο, ήθελα να μάθω για αυτήν την επιστημονική όπως έλεγε το άρθρο επανάσταση στον τομέα της επιστήμης και πάτησα τον τίτλο για να διαβάσω, τι σκέφτηκε το μυαλό εκείνων των επιστημόνων -που εγώ τους έκανα εικόνα να βρίσκονται κλειδωμένοι σ’ ένα εργαστήρι με σηκωμένα μαλλιά και να ψάχνουν λύσεις σε όλα μας τα προβλήματα.
Το 2022 λοιπόν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μινεσότα, που καμία σχέση δεν έχουν μ’ αυτό που φαντάζομαι, δημιούργησαν με ποσοστό επιτυχία 99% το πρώτο baby block χάπι για άνδρες. Δοκιμάζοντας το χάπι σε ποντίκια, μιας και είναι ο μόνος οργανισμός που είναι τόσο κοντά στο ανθρώπινο σώμα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο αριθμός των σπ@ρματοζω@ρίων μειώθηκε δραστικά και πως σε διάστημα τεσσάρων έως έξι εβδομάδων από τη διακοπή του φαρμάκου ο αριθμός τους επανήλθε στα κανονικά του επίπεδα.
Σκοπός του χαπιού αυτού δεν είναι να σκοτώσει τα σπ@ρματoζω@ρiα ή να προκαλέσει την οποιαδήποτε μόνιμη βλάβη, αλλά να εμποδίσει την εγκυμoσύνη και να επιβραδύνει τα σπ@ρματoζω@ρια πριν αναπαραχθούν γι’ αυτό και η επιστροφή στην παραγωγή τους είναι άμεση. Το εν λόγω χάπι έχει την ικανότητα να αποτρέψει την εγκυμoσύνη και να μειώσει κατά πολύ τις πιθανότητές της. Σύμφωνα με τον χημικό και επικεφαλή της έρευνας, Γκούντα Γκέοργκ, η επιτυχία του baby block χαπιού αυτού οφείλεται στη δημιουργία του με επίκεντρο τη βιταμίνη Α.
Ύστερα από πολλαπλές έρευνες η ομάδα του ανακάλυψε πως η έλλειψη βιταμίνης Α είναι ικανή να προκαλέσει ακόμα και στείρωση στα αρσενικά ποντίκια κι αυτό ήταν που έκανε τον επικεφαλή της μελέτης να σκεφτεί ολόκληρη τη δημιουργία του χαπιού γύρω από τη βιταμίνη αυτή. Σε προηγούμενες μελέτες για την προσπάθεια δημιουργίας του baby block χαπιού για άνδρες όπως παρατηρήθηκε από τον ίδιο, οι ερευνητές επικεντρώνονταν στην oρμόνη της τεστoστερόνης η οποία έχει σημαντικό ρόλο στη γoνiμότητα του ανδρικού φύλου, σκεπτόμενοι ότι όσο μειωθεί εκείνη τόσο θα μειωθούν και οι πιθανότητες να γoνιμoπoιηθεί το ω@ριο. Εντούτοις, η προσπάθειες τους αυτές κατέληγαν στη δημιουργία ενός τέτοιου χαπιού το οποίο μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες όπως κατάθλιψη, αύξηση βάρους, αύξηση χοληστερίνης και άλλα. Παρενέργειες που τώρα που τις παρατηρώ και τις διαβάζω καλύτερα είναι πολύ συχνές και φοβερά συνδεδεμένες με το γυναικείο αντίστοιχο χάπι το οποίο έχει την ικανότητα να προκαλέσει όλα εκείνα που αναφέρθηκαν πιο πάνω και επιπλέον θρομβώσεις. Δε βλέπω βέβαια κανέναν να σταματάει την παραγωγή του baby block χαπιού ή να προσπαθεί να βρει λύσεις μείωσης των παρενεργειών που προκαλούνται στις γυναίκες αλλά μάλλον αυτό είναι ένα άλλο θέμα! Όπως και να έχει όμως ο Γκούντα Γκέοργκ, πιστεύει ότι η πώληση του χαπιού στην αγορά θα χρειαστεί περίπου 5 χρόνια μιας και η δοκιμές σε ανθρώπους ήταν στο πρώτα στάδια.
Ένα χρόνο αργότερα, το 2023 δηλαδή κι αφού η ομάδα του Γκούντα Γκέοργκ συνεχίζει τις κλινικές της δοκιμές, ώστε να βγάλει στην αγορά το πρώτο ανδρικό baby block χάπι, τα Εθνικά Ινστιτούτα της Αμερικής άρχισαν τις δοκιμές αντισ@λλ@πτiκών χαπιών χωρίς ορμόνες σε ποντίκια. Η επίδραση του χαπιού αυτού είναι πιο άμεση αφού διαρκεί για περίπου τρεις ώρες, κάτι σαν πρ$φυλ$κτiκό που χρησιμοποιείται μόνο για την εν λόγω στιγμή χωρίς να προκαλεί κάποια σημαντική παρενέργεια. Ο Άλαν Πέισι, καθηγητής Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και η ομάδα του κατάφεραν να αποδυναμώσουν και να ακινητοποιήσουν τα σπ@ρματoζω@ρiα κατά τη διάρκεια της επαφής με αποτέλεσμα το χάπι τους να λειτουργεί ως ένα είδος άμεσης πρoφ@λαξης. Και επειδή το χάπι αυτό δεν περιέχει ορμόνες οι πιθανότητα για παρενέργειες μειώνεται κατά πολύ.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η κατασκευή ενός τέτοιου χαπιού για άνδρες ήταν τουλάχιστον αναγκαία. Μέχρι σήμερα οι μέθοδοι αντiσ@λλ@ψης είναι 90% κατασκευασμένοι για το αντίθετο φύλο, δηλαδή για τις γυναίκες αφήνοντας μόνο δύο μεθόδους για τον ανδρικό πληθυσμό εκείνον του πρoφυλ@κτικού ή της στείρωσης. Επομένως η δημιουργία και εν τέλει η κυκλοφορία του στην αγορά ίσως να δώσει την ευκαιρία στο γυναικείο σώμα να πάρει μια ανάσα και να αποτελέσει την επανάσταση στις μεθόδους αντiσ@λλ@ψης.
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου