-Άκουσα πάλι τα μικρά από πάνω να κλαίνε και να φωνάζουν. Και σφαλιάρες, χτυπήματα. Και βρισιές απ’ τους γονείς τους, πολλές βρισιές.
-Τα καημένα τα μωρά, τι φταίνε και τα περνάνε όλα αυτά;
Και βάλανε το φαγητό στο τραπέζι κι άρχισαν να τρώνε. Μιλήσανε για πολιτική, για τις δουλειές τους, για το πώς περάσανε τη μέρα τους, κι όλα κύλησαν όμορφα. Και τα μωρά από πάνω αρχίσανε πάλι ν’ ακούγονται, πάλι να κλαίνε, πάλι ουρλιαχτά και χτυπήματα, ξανά βρισιές κι αντικείμενα που σπάνε. Περνούσαν οι μέρες, οι «από κάτω» συζητούσαν γι’ αυτά τα καθημερινά συμβάντα όπως όλα τ’ άλλα, μεταξύ χριστουγεννιάτικου στολίσματος και βόλτας για καφέ.
Ώσπου μια μέρα, σιωπή. Απόλυτη. Καμία φωνή δεν ακούστηκε. Καμία βρισιά, κανένα βάζο σπασμένο, κανένα χτύπημα, ούτε κλάμα παιδικό. Η μικρή, που την έβλεπαν καμιά φορά οι «από κάτω» και τους χάριζε ένα πελώριο χαμόγελο και μια τσιριχτή καλημέρα, δεν ξαναφάνηκε. Ο μικρός που έπαιζε μπάλα στο σχολείο μαζί με τον γιο των «από κάτω», δε φάνηκε ξανά στο σχολείο μαζί με την μπάλα που πάντα έφερνε μαζί του. «Ενοικιάζεται», γράφει η πόρτα τους, κανείς δεν έμαθε ποτέ τι συνέβη.
-Οι από πάνω έφυγαν, ποιος ξέρει τι έπαθαν τα κακόμοιρα τα μικρά, ούτε στο σχολείο δεν πηγαίνουν πια. Τα ίχνη τους χάθηκαν.
-Κρίμα γυναίκα. Καημένα κι ανήμπορα παιδιά. Δε γίνεται να μη στεναχωριέσαι με κάτι τέτοια.
Και φάγανε ξανά. Μιλήσανε για πολιτική, για αθλητικά, για την πρόοδο των παιδιών τους στο σχολείο. Πού και πού έφερναν στο μυαλό τους τους «από πάνω» και τα πρόσωπά τους σκοτείνιαζαν 5-6 δευτερόλεπτα, αλλά μετά όλα καλά.
Οι «από πάνω» χάθηκαν. Δεν ξέρουμε τι έπαθαν τα παιδάκια. Βάλτε όλοι στο μυαλό σας το δικό σας τέλος στην ιστορία. Άλλωστε, η δική μου ιστορία ήταν υποθετική.
Εγώ θα σας πω πως τέτοιους «από κάτω» δε θέλω να έχω ποτέ στη ζωή μου. Ανθρώπους που μπορούν να σηκώσουν ένα τηλέφωνο και να σώσουν μια παιδική ψυχή και δεν το κάνουν. Καμία μοίρα, καμία τύχη δεν ορίζει το μέλλον κανενός παιδιού όσο εκεί έξω υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που θα το σηκώσουν το ακουστικό και θα πάρουν ένα τηλέφωνο, θα ενημερώσουν κάποιον αρμόδιο.
Μη γίνεις συνένοχος στο έγκλημα. Μη γίνεις βοηθός στη διάλυση της αθωότητας, στην καταστροφή των πιο όμορφων χρόνων ενός ανθρώπου. Μπορείς να του αλλάξεις τη ζωή με ένα τηλέφωνο. Σήκωσέ το και κάλεσε. Εσένα δε θα σου κοστίσει τίποτα, μπορεί όμως να σώσεις μια ζωή.
Καμία παιδική ψυχή δεν αξίζει να δέχεται κακομεταχείριση οποιουδήποτε είδους. Είτε σωματική, είτε σεξουαλική, είτε ψυχολογική. Κάθε παιδί δικαιούται έναν κόσμο που θα τον πλάσει μόνο του, με τα δικά του χρώματα. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα για έναν τεράστιο λευκό καμβά και στα χέρια του όλα τα χρώματα της Γης, για να ζωγραφίσει τον κόσμο του όπως εκείνο θέλει.
Αγάπησε τα παιδιά όλου του κόσμου σαν να είναι δικά σου παιδιά. Μπορείς να αλλάξεις τη ζωή ενός παιδιού. Μπορείς να κάνεις δυο όμορφα μάτια να μην κλαίνε. Μπορείς να σβήσεις τη μαυρίλα και το σκίσιμο του καμβά τους που οι γονείς τους με το ζόρι τους επιβάλλουν. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να δεχτεί την αγάπη που έζησες κι εσύ, κι εγώ, κι αυτοί που αγαπάμε. Κάθε άνθρωπος γεννιέται κι αξίζει να νιώσει τη ζεστασιά, τη φροντίδα, την ασφάλεια και την ηρεμία, την αγάπη.
Μπορεί να μην το πιστεύεις, αλλά αυτό το τηλέφωνο που θα σηκώσεις κι από εκεί που ήσουν σαν τον σιχαμένο «από κάτω» θα γίνεις ο «είμαι δίπλα σου», μπορεί και να είναι η πρώτη πράξη αγάπης που θα δεχτεί ένα παιδί. Και σε βεβαιώνω πως δε θα την ξεχάσει ποτέ. Άλλωστε, εσύ το πρώτο χάδι της μάνας, το ξέχασες;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Όταν υπάρχει υποψία κακοποίησης
Ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές (εισαγγελέας, αστυνομία) και εάν χρειαστεί εισάγεται το παιδί στο νοσοκομείο προκειμένου, κατ’ αρχήν, να προστατευθεί η ζωή του και να αντιμετωπιστούν τα ιατρικά προβλήματα.
Αστυνομία (τηλ: 100)
Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (τηλ: 197)
Μπορεί το παιδί ή κάποιος ενήλικας που γνωρίζει την κατάσταση να ζητήσει βοήθεια από άλλους οργανισμούς, όπως:
Χαμόγελο του Παιδιού (Τηλεφωνική Γραμμή SOS: 1056),
Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών (τηλ: 210 3613340), Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά (τηλ: 210 4177876),
Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Υπουργείου Δικαιοσύνης (τηλ: 210 8701319),
Συνήγορος του Πολίτη (τηλ: 210 7289600),
Συνήγορος του Πολίτη-Κύκλος για τα δικαιώματα του Παιδιού (τηλ: 8001132000),
ΕΠΙΨΥ (τηλ: 801-801-1177),
Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ:1890, email: [email protected]
).
Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «Άρσις» (τηλ: 210 8259880)[4]
ΕΛΙΖΑ-Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού (τηλ: 210 3231704, email: [email protected]
)
Επιμέλεια Κειμένου Ιωάννη Κυράπογλου: Σοφία Καλπαζίδου