«Δεν έχω τόπο, δεν έχω ελπίδα, δε θα με χάσει καμιά πατρίδα», εκτός από τον απουσιολόγο του έρωτα. Απουσίες αδικαιολόγητες ή μερικώς δικαιολογημένες. Δικαιολογία μονόπλευρη και μη αρεστή. Αιτία: Καβγάς, Χωρισμός, Διαφωνία. Αποτέλεσμα: Εξαφάνιση. Σίλβερ Αλερτ, εξαφάνιση αψυχολόγητη, μπορείτε να βοηθήσετε; Την ημέρα που εξαφανίστηκε μας άφησε απορίες. Μπορείτε να τις λύσετε; Απορίες: Η συμπεριφορά αυτή της μας φανερώνει; Έχει μάλλον μια κάποια χειριστική διάθεση που μας εκπλήσσει δυσάρεστα. Πόσο καλά ξέραμε το τέως ταίρι μας; Μας άφησε χρόνους η εντύπωση που είχαμε διαμορφώσει. Αιωνία η μνήμη και ζωή σε λόγου μας.

Εξαφάνιση. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε φτηνές δικαιολογίες. Το τελευταίο πρόσωπο που τον είδε ήταν ο πρώην άνθρωπος του γνωστός και ως: Μωρό μου, κόσμε μου κι άλλα συναφή γλυκανάλατα των ερωτευμένων. Χώρος που ποικίλει. Ο καβγάς έλαβε χώρα σε σπίτι, σε αμάξι, σε διακοπές, στον δρόμο. Φώναζαν σαν τρελοί. Υπήρχαν μάρτυρες; Ίσως ναι, ίσως κι όχι. Ακούστηκε ένας δυνατός ήχος, μια πόρτα κοπάνησε, η εξαφάνιση ξεπρόβαλλε κι άρχισε το σόου.

 

 

Το πότε έγινε το συμβάν έδωσε τη θέση του στο γιατί. Γιατί να χαθεί κανείς από προσώπου γης; Για να προκαλέσει ανησυχία κυρίως. Κάποιος ανησυχεί και κάποιος χάνεται. Ποιος έχει το πάνω χέρι και ποιος είναι το θύμα; Εύκολη μαντεψιά. Η εξαφάνιση είναι μια εύκολη κίνηση για ένδειξη ισχύος. Κάποιον απλά ανοίγει η γη να τον καταπιεί και κάποιος μένει να ψάχνει τα ίχνη. Κι εάν η εξαφάνιση δεν οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες κι οι απαγωγείς έχουν άδεια, τότε μιλάμε για απόφαση εσωτερική. Και το ωραίο με τις αποφάσεις και την υλοποίησή τους είναι πως η δυσκολία τους υπάρχει την πρώτη φορά. Μετά γίνονται συνήθειο. Κι αν το δεχτείς αγαπάς ένα ταίρι που αγαπά να χάνεται.

«Στα όρη, στα άγρια βουνά» χάθηκε ο πρεσβευτής των δειλών ή αλλιώς ο έρωτάς μας. Δειλός γιατί δε δίνει εξηγήσεις ή γιατί με την εξαφάνιση του επιτυγχάνει την επιβολή του. Και ναι, το αγωνιώδες κυνήγι για επιβολή στους συντρόφους μας είναι ανασφάλεια κι η ανασφάλεια δειλία. Ντόμινο μη κολακευτικών συμπεριφορών. Ποιος είναι το αφεντικό της σχέσης; Η σωστή απάντηση είναι κανείς. Κανένας δεν πρέπει να έχει το πάνω χέρι. Τα χέρια πρέπει να πωλούνται ως ζευγάρια και να πορεύονται αγκαζέ.

Είναι χειραγώγηση η αναίτια εξαφάνιση. Εύκολος τρόπος για να δεις σε ποιο βαθμό νοιάζεται ο άνθρωπός σου. Εύκολος τρόπος κι ολίγον τι άρρωστος. Άρρωστος γιατί έχει κηδεμόνα την εκμετάλλευση. Ο άλλος γίνεται υποχείριό σου, το παιδί για τα θελήματα. Δούλος του ερωτικού σας πλάνου. Αν φύγει ο αφέντης τι θα απογίνει; Θα του πετάξει κανένας τυχαίος περαστικός κανένα ξερό κομμάτι ψωμί; Κι αν φύγει ο αφέντης τι έκανε πάλι λάθος ο πιστός υπήκοος και δεν τον ευχαρίστησε ξανά; Οι απορίες θεριεύουν και τροποποιούνται. Η εξαφάνιση που δεν κατανοείς μπορεί να γίνεται ξανά και ξανά μέχρι να σιχαθείς να ψάχνεις και ν’ αρχίζεις να ουρλιάζεις «να χαθεί, να χάνεται».

Πέρα από χειραγώγηση κι εκμετάλλευση, η εξαφάνιση φέρνει κι άλλα σ’ ένα σχεσιακό προσκήνιο. Για δες ποιος δε σέβεται τον άνθρωπό του. Κι αν δε δεχόμαστε σεβασμό από τον σύντροφό μας, τότε τι έχουμε; Υπάρχουν θεμέλια; Ούτε καν. Χειραγώγηση, εκμετάλλευση, ανασφάλειες κι ασέβεια μάς παίρνουν αγκαλιά και ταυτόχρονα μας σφίγγουν το λαιμό μέχρι να φτάσουμε σε επίπεδο πνιγμού. Το αγγελάκι μάς ψιθυρίζει αξίζεις καλύτερα και το διαβολάκι και μη χειρότερα. Πόσο χειρότερα διάολε; Ποια είναι η χείριστη συμπεριφορά που μπορεί να δεχτεί κανείς και γιατί να τη δεχτεί; Να μην τη δεχτεί!

Χειραγώγηση στις σχέσεις δε χωρά, ούτε εκμετάλλευση. Οι καβγάδες κι οι χωρισμοί έχουν αιτίες και πραγματοποιούνται από πρόσωπα που έχουν ευθύνες. Κανείς δε δικαιούται απλώς να εξαφανίζεται. Αυτό δεν είναι ισχύς ή εξυπνάδα. Αυτό είναι μια παιδιάστικη ανωριμότητα, μια ανοησία. Κάποιες φορές βέβαια δεν έχει την παιδική αυτή αθωότητα, αλλά την κουτοπόνηρη ματιά και τη διάθεση για επιβολή. Ύπουλες επιβολές μακριά μας. Στις σχέσεις μας είμαστε σύντροφοι κι εραστές κι όχι υποχείρια άρρωστων μυαλών.

Συντάκτης: Άννα Καούνη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου