Όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να λειτουργούν με τελειομανία, όχι μόνο σε ό, τι αφορά τον επαγγελματικό τομέα, αλλά και τις κοινωνικές συναναστροφές και πιο συγκεκριμένα τις ερωτικές σχέσεις. Δεν είναι κακό κάποιες φορές να είσαι τελειομανής, είναι όμως πολύ δύσκολο να επιτυγχάνεται στην καθημερινότητα και σε όλους τους τομείς ταυτόχρονα χωρίς να γίνει επιζήμιο. Όλοι οι άνθρωποι παλεύουν κάθε μέρα να αποκτήσουν το τέλειο σπίτι, το τέλειο αμάξι, την τέλεια ζωή, την τέλεια παρέα, τον τέλειο σύντροφο. Αναζητώντας την τελειότητα στην ουσία γίνεσαι σκλάβος της απορρίπτοντας ό, τι άλλο φαίνεται λιγότερο από αυτό που εσύ έχεις πλάσει ως ιδανικό στο μυαλό σου.
Κατά πόσο όμως μπορεί η νοοτροπία της τελειομανίας να επηρεάσει τον τρόπο που βλέπεις τις σχέσεις και τον έρωτα; Έχεις σκεφτεί πόσους ανθρώπους ίσως έχεις απορρίψει γιατί απλά δεν πληρούσαν τις τέλειές σου προϋποθέσεις; Αλήθεια τι ήταν αυτό που έλειπε; Μήπως δεν είχαν τις τέλειες αναλογίες; Την τέλεια μόρφωση; Την τέλεια δουλειά; Όλοι οι άνθρωποι από πολύ μικρή ηλικία, παίρνοντας ερεθίσματα από το πρότυπο της δίκης τους οικογένειας, μεγαλώνοντας πλάθουν στο μυαλό τους το ιδανικό ταίρι που ενδέχεται όμως να μην το βρουν ποτέ έτσι ακριβώς όπως το έχουν φανταστεί.
Στην ουσία η τελειομανία είναι ένα σύνθετο σύμπλεγμα που χρήζει ιδιαίτερης προσέγγισης κι ανάλυσης. Οι άνθρωποι που είναι τελειομανείς έχουν είτε λάβει υπερβολική προσοχή από το οικογενειακό τους περιβάλλον ή το αντίθετο, δηλαδή πλήρη αδιαφορία. Η πρώτη κατηγορία ανθρώπων διαμορφώνει τον τέλειο σύντροφο με τη λογική ότι πρέπει όλοι οι γύρω τους πάντα να εκπληρώνουν όλα τα θέλω τους και να έχουν το εκατό τοις εκατό της προσοχής τους. Η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων ακριβώς επειδή έχει ανάγκη από πολλή προσοχή αποζητά το τέλειο, όσο ουτοπικό κι αν ακούγεται. Υψηλά στάνταρ ή παράλογες προσδοκίες;
Το να κατευνάζει κανείς τις προσδοκίες του είναι το ίδιο με το να ρίχνει τα στάνταρ του; Όχι φυσικά. Απλά με αυτόν τον τρόπο τα όρια μπορούν να γίνουν αρκετά δυσδιάκριτα. Το να κατανοήσεις και να εξετάσεις κατά ποσό οι προσδοκίες σου κινούνται στα όρια του ρεαλιστικού αποτελεί το βασικό βήμα για να γίνουν τα στάνταρ πραγματοποιήσιμα στον κάθε τομέα.
Για να μπορέσεις να νιώσεις ικανοποιημένος μέσα σε μια σχέση πρέπει στο μυαλό σου να έχεις ρεαλιστικά θέλω και για τον άνθρωπο σου και για τη σχέση σας. Για παράδειγμα ενδέχεται να υπάρξουν διαφωνίες, μικρό εντάσεις, κούραση, νεύρα κάτι που είναι φυσιολογικό να συμβεί σε μια σχέση και πρέπει να μπορείς να διαχωρίσεις αν είναι παθολογικά ή κάτω από την ομπρέλα του φυσιολογικού. Επίσης είναι λογικό ο σύντροφός σου να μην έχει μονίμως χρόνο, διάθεση καθώς οι υποχρεώσεις αλλά και δικά του θέματα ενδέχεται να τον απασχολήσουν- δεν είναι είναι όλες οι μέρες το ίδιο, ούτε σημαίνει πως δεν ενδιαφέρεται. Είναι καλό να σκεφτείς πως ο τέλειος άνθρωπος δεν υπάρχει, η τέλεια ερωτική σχέση δεν υπάρχει, όμως με προσπάθεια, υπομονή κι αγάπη μπορούν να πάρουν όλα την προσωπικά τέλεια μορφή.
Η συνεχής αναζήτηση του τέλειου κάποια στιγμή θα κουράσει κι εσένα τον ίδιο, διότι όσο μεγαλώνεις και ζεις και γνωρίζεις πώς λειτουργεί αυτός ο κόσμος καταλαβαίνεις πως είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις το απόλυτο. Ίσως και να μην έχει καν νόημα να υπάρξει. Όταν το τέλειο έρχεται δεν υπάρχει προσπάθεια για εξέλιξη, καθώς του στερείται η δυνατότητα για το παραπάνω. Και ο άνθρωπος γεννήθηκε για να προσπαθεί, να επιβιώνει και να εξελίσσεται. Αν ήταν όλα τέλεια ,πιθανόν να βαριόταν και να μιζέριαζε. Σκέψου εκείνα τα ζευγάρια που βλέπεις που παρ’ όλο που δεν έχουν πολλά τα καταφέρνουν, ενώ άλλα που φαινομενικά έχουν τα πάντα δεν είναι ευτυχισμένα, απιστούν ή χωρίζουν. Η τελειότητα δεν είναι αυτό που φαίνεται, ούτε μπορεί πάντα να φέρει τη χρυσή συνταγή. Στο τέλος μένει μόνο μια άπιαστη ιδέα του τέλειου, χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικής σχέσης και σύνδεσης. Αναζητώντας λοιπόν τον τέλειο σύντροφο, πρόσεξε μη σε πάρει σβάρνα το ταξίδι και χαθείς.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου