Ξέρεις, σχέση δεν είναι μόνο εκείνη η συνθήκη όπου δυο άτομα βγαίνουν ραντεβού, γελάνε, περνάνε όμορφα, φιλιούνται υπό το φως των κεριών, κάνουν έρωτα, κοιμούνται αγκαλιά κι αγκαλιά ξυπνάνε. Σχέση είναι η επαφή μεταξύ ατόμων, η κάποιου είδους επικοινωνία, ο δεσμός ή η σύνδεση. Σχέση έχεις με τη μάνα σου, σχέση έχεις με το κολλητάρι σου, με τον καθηγητή σου στη σχολή, με τη γειτόνισσα. Οι σχέσεις έχουν βαθμίδες. Την κοινωνική, τη φιλική, την οικογενειακή, την ερωτική και πάει λέγοντας. Έχοντας ως δεδομένο ότι οι διαφορετικοί άνθρωποι προϋποθέτουν διαφορετικές βαθμίδες, τότε γίνονται και ξεχωριστά ξεκαθαρίσματα.
Έστω ότι συναναστρέφεσαι, έχεις που λέμε μια κάποια σχέση, μ’ένα άτομο και το μόνο που σ’ενδιαφέρει τη δεδομένη στιγμή είναι η ερωτική συνεύρεση. Δεν είσαι σε φάση για δέσμευση και συναισθηματισμούς. Παρ’ όλ’ αυτά θα σ’ ενδιέφερε το συγκεκριμένο άτομο για να περνάτε όμορφα μερικές βραδιές -ή και πρωινά- χωρίς πολλά-πολλά, παρά μόνο τ’ απαραίτητα. No strings attached που λένε και στο χωριό μου και γιατί όχι, να ικανοποιείτε ο ένας τον άλλον όταν παραστεί ανάγκη. Πώς γίνεται όμως αυτού του είδους η σχέση εφικτή προς αποφυγή παρεξηγήσεων;
Α) «Παρασύρεις» το άλλο άτομο στο να «υποκύψει» και παίζεις με τα συναισθήματά του; Β) Προχωράς στα τυφλά αδιαφορώντας παντελώς για το γεγονός ότι το άλλο άτομο ίσως να έχει κι αυτό συναισθήματα; Γ) Ξηγιέσαι στα ίσα, τίμια και ντόμπρα κι αν συμφωνείτε, έχει καλώς. Εάν όχι, πάλι καλώς. Αν τώρα απάντησες το Α ή το Β, δε θέλω να σε σοκάρω αλλά εκτός από το να «παίξεις», υπάρχει κι η επιλογή του να είσαι άνθρωπος ευθύς ακόμα και όταν πρόκειται για μια ξ3πέτα. Πώς; Έλα να μορφωθούμε παρακάτω.
1. «Θέλω να περνάμε καλά κάποια βράδια, θα το ΄θελες εσύ;»
Ξεκαθαρίζεις τις προθέσεις σου απ’ την αρχή. Όχι στον ένα μήνα γνωριμίας, όχι αφότου κάνετε έρωτα, αλλά απ’ την αρχή. Ναι, με το καλημέρα σας, γιατί ως γνωστό, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους με προνόμια. Λες λοιπόν στο άλλο άτομο πως γουστάρεις να περνάτε ωραία και πως αν ήταν κι αυτός ο άνθρωπος κουλ με την όλη φάση θα σε χαροποιούσε ιδιαίτερα. Ένα τιπ εδώ είναι πως αν αυτό το άτομο παρεξηγηθεί ή τέλος πάντων θυμώσει στην ιδέα, αυτό είναι ένα αρκετά έντονο σημάδι πως ίσως να μην είναι ο άνθρωπός σου για ένα τέτοιο ντιλ.
2. «Δε θέλω σχέση γενικά με κανέναν, όχι ειδικά με σένα».
Ανασφάλειες έχουμε όλοι. Κάποιοι τις έχουμε κλειδώσει και ξεγελάμε τον κόσμο, σε κάποιους άλλους είναι εμφανείς. Έτσι, όταν εσύ ξεκαθαρίσεις στο άτομο που σ’ ενδιαφέρει, τις προθέσεις σου, ίσως να το βάλεις και σε μια διαδικασία ν’ αμφισβητήσει τον εαυτό του και την αξία του. Να αναρωτηθεί πως «Λες να μην είμαι επαρκής για σχέση;» κι άλλα τέτοια υπαρξιακά που περνούν ανά διαστήματα απ’ το μυαλό όλων μας. Όχι, δε λέω πως είναι αυτό δική σου ευθύνη να το διευθετήσεις. Καλό θα ήταν όμως, να πεις ρε παιδί μου πως δεν είσαι σε φάση γενικότερα και πως δε σου φταίει σε κάτι ο συγκεκριμένος άνθρωπος.
3. «Ας είμαστε προσεκτικοί. Πάντα».
Τι πιο όμορφο όταν έχετε αποκλειστικότητα με το ταίρι σου κι απολαμβάνετε ελεύθερο έρωτα! Πόσο ωραία έκφραση εμπιστοσύνης! Έτσι δε λένε; Πόσο αντίστοιχα ωραία ξήγα είναι τότε το να προστατεύεστε πάντα μ’ έναν άνθρωπο που πιθανό να μη χαρακτηρίζει τη σχέση σας η αποκλειστικότητα. Που δεν έχεις και το δικαίωμα να επέμβεις στο τι συμβαίνει στο κρεβάτι του όταν δεν είσαι παρών.
4. «Έλα να βάλουμε κανόνες».
Η κάθε σχέση έχει τους δικούς της ξεχωριστούς άγραφους κανόνες. Όπως ότι δε θα πάρεις τηλέφωνο τη μάνα σου όταν παίρνει τον απογευματινό της υπνάκο, δε θ’ αφήσεις το τηλέφωνο να χτυπά ασταμάτητα όταν το κολλητάρι σου είναι σε δεύτερη γραμμή, δε θα μπουκάρεις στο δωμάτιο του αδερφού σου χωρίς να χτυπήσεις την πόρτα. Με τον ίδιο τρόπο, δε θα κοιμηθείς το βράδυ αγκαλίτσα μ’ ένα άτομο που το μόνο που ζητάς από αυτό είναι μερικά βράδια. Βάλτε κανόνες λοιπόν κι ακολουθείστε τους πιστά, εάν θέλετε αυτό που αποπειραθήκατε να λειτουργήσει.
5. «Θα είμαστε για όσο είμαστε».
Η ξ3πέτα λειτουργεί περίπου ως η αντίθεση της δέσμευσης. Έτσι ό, τι ισχύει για μια σχέση, εδώ ισχύουν τ’ αντίθετα. Όταν λοιπόν οι ερωτευμένοι αποζητούν το «για πάντα» και μια σιγουριά για να πιαστούν από πάνω της, οι φ@κ μπάντις ξεκαθαρίζουν την παροδικότητά τους. Πες λοιπόν στον άλλο άνθρωπο πως θα είστε έτσι για κάποιο διάστημα που θα ‘χει ημερομηνία λήξης. Διάστημα το οποίο δεν προϋποθέτει αποκλειστικότητα κι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνευρέσεις μ’ άλλα άτομα.
5+1. «Εξακολουθείς να είσαι εντάξει μ’ αυτό;»
Όλα κάνουν τον κύκλο τους, έτσι κι η επιβεβαίωση της σταθερότητας της κατάστασής σας. Όπως ξεκίνησες ρωτώντας ευθέως το άλλο άτομο αν είναι εντάξει με τη ροή των πραγμάτων, κάπου στην πορεία μπορείς να επιβεβαιώσεις ότι τα δεδομένα εξακολουθούν να παραμένουν τα ίδια. Άνθρωποι είμαστε, κάπου παρασυρόμαστε. Εάν λοιπόν δε θες σε καμία περίπτωση να γεννηθούν οποιουδήποτε είδους αισθήματα, το μυστικό είναι να ενδιαφερθείς γι’ αυτά παρά να τ’ αγνοήσεις. Ρώτα λοιπόν αν είναι ακόμα οκ. Αν ναι, συνεχίστε με την ευχή μου, αν τώρα όχι, τότε δε θα σε παραπέμψω ξανά στις τρεις επιλογές που έχουν προαναφερθεί. Γιατί όταν μιλάμε ντόμπρα, η λύση είναι μονόδρομος.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου