Λένε πως για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό χρειάζεται το μισό διάστημα από αυτό που βρισκόσουν σε σχέση. Θεωρίες αυτών που έχουν μελετήσει την αγάπη και τις σχέσεις, που κάθονται σε φιλικά σουαρέ και στοχαζόμενοι αναλύουν τον γνωστό σε κύκλο της γνωριμίας, της σχέσης και εν τέλει του χωρισμού. Εσύ, που σου πήρε πολύ καιρό, τώρα θα σφίγγεις τα δόντια για να μη μου την πεις, όπως επίσης κι εσύ που δεν ξέρεις καν αν πρέπει να ονομάσεις σχέση αυτό που είχες, γιατί πέρασε και προσπέρασε τόσο γρήγορα. Παρ’ όλ’ αυτά σού άφησε στίγμα του κι ακόμα κι αν διήρκησε μήνες εσύ δεν το ξέχασες σε διάστημα ημερών.
Πού βασίζεται λοιπόν η παραπάνω θεωρία και γιατί θέλει ψυχολογικούς παράγοντες συνήθειας να βάζουν διακριτικά και σταδιακά το λιθαράκι τους ώστε να επανέλθεις στον πρότερο εαυτό σου, σε εκείνον πριν γνωρίσεις το άτομο που έχει πλέον φύγει; Ίσως να έχει τη βάση του στην ψυχολογική θεωρία πως χρειάζονται 21 μέρες για έναν άνθρωπο να συνηθίσει –ή αντιστοίχως να ξεσυνηθίσει– μια κατάσταση. Εάν ήταν έτσι όμως, δε θα ξεπερνιόντουσαν κάθε λογής χωρισμοί είτε σχέση του διμήνου είτε των δύο χρόνων– σε τρεις μόνο βδομάδες;
Εάν η σχέση δεν ήδη είχε τελειώσει κατά τη διάρκειάς της, εάν δηλαδή ο ένας από τους δύο ή και οι δύο δεν έχουν ξεπεράσει το ταίρι προτού χωρίσουν, τότε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο ούτως ώστε να νιώσουν έτοιμοι να προχωρήσουν. Αυτό ισχύει και για τους δύο –γι’ αυτόν που πήρε την απόφαση κι γι’ αυτόν που δεν είχε επιλογή παρά να τη δεχτεί–, αφού ακόμα κι αν είσαι ο άνθρωπος που ξεστομίζει τις γνωστές και καθόλου ευχάριστες λέξεις, πάλι θα χρειαστεί να περάσει κάποιος καιρός μέχρι να συνηθίσεις τη νέα πραγματικότητα, η οποία δε συμπεριλαμβάνει το πρώην ταίρι.
Ίσως να νιώθεις –ή να νομίζεις πως νιώθεις– καλά, αφού κατάλαβες πως η σχέση έπρεπε να τελειώσει. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει όμως πως δεν έχεις έναν χωρισμό να περάσεις και να ξεπεράσεις. Δεν είναι υγιές να μπεις αμέσως σε νέες γνωριμίες και σχέσεις, καθώς ακόμα κι αν σε βλέπεις καλά, δεν είσαι ακόμη έτοιμος. Έτσι περνάει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να ξαναμπείς στο παιχνίδι του φλερτ και της διεκδίκησης. Αν είσαι ο άνθρωπος εκείνος που του ‘ρθε ο χωρισμός ουρανοκατέβατος και χωρίς προειδοποιήσεις, μπορεί να χρειαστείς περισσότερο χρόνο για να το χωνέψεις, να το αποδεχτείς, να κλάψεις τέλος πάντων για το πρόσωπο που έφυγε και μετά να προχωρήσεις τη ζωή σου.
Πρακτικά μιλώντας, εάν αναφερόμαστε σε σχέση μεγάλης διάρκειας, τότε ίσως θα πρέπει να περάσει και χρόνος ολόκληρος για να επουλωθούν οι πληγές του χωρισμού. Για να περάσεις τα πρώτα γενέθλια μακριά από το άτομο, τη μέρα που θα είχατε επέτειο και γενικότερα σημαδιακές για σας ημερομηνίες. Στην περίπτωση αυτή, ασφαλώς μιλάμε για σχέσεις που διήρκησαν τουλάχιστον έναν χρόνο κι έτσι κάποιοι αριθμοί απέκτησαν ιδιαίτερη σημασία για το ζευγάρι. Γιατί αυτοί που γνώρισαν το άλλο άτομο και κράτησαν στο μυαλό το πρώτο ραντεβού, το πρώτο φιλί, την πρώτη επαφή; Αυτοί δεν έχουν συγκεκριμένες μέρες να σκεφτούν και να νοσταλγούν με μάτια θλιμμένα; Μα φυσικά, κι εκεί εμπίπτει η αβεβαιότητα στο να δηλώσει κανείς εάν θα ξεπεράσεις μια σχέση του ενός έτους σε έξι μήνες και των δύο μηνών σε έναν.
Το δίδαγμα ποιο είναι; Ότι όλες οι σχέσεις είναι διαφορετικές, όπως και το τέλος τους, εάν και εφόσον έρθει. Όταν χωρίζεις θέλεις να ‘ρθει κάποιος να σου πει πότε θα τελειώσει όλο αυτό, πότε θα πάψεις να συνδέεις πρόσωπα με στιγμές, τραγούδια, ημερομηνίες και γιορτές. Αποδέξου όμως τη θλίψη σου και πέρνα από όλα τα στάδια του χωρισμού, μην προσπαθήσεις να προσπεράσεις κανένα, ούτε να βάλεις fast forward στη διαδικασία.
Μπορεί να μιλάω εκ του ασφαλούς, ίσως όμως όχι. Μπορεί να είμαι κι εγώ ένας από εκείνους τους σκεπτικιστές που σου τη δίνουν γιατί κάθονται με την παρέα σ’ ένα τραπέζι κι αναλύουν τις σχέσεις λες και τις έχουν σπουδάσει σε κάποιο πανεπιστήμιο. Όλοι το ίδιο δεν κάνουμε όμως; Οι σχέσεις κι οι συναναστροφές μάς αναγκάζουν να δημιουργούμε θεωρίες και να αποζητάμε απαντήσεις στα ερωτήματα που αυτές γεννούν, όπως εκείνη που λέει πως χρειάζεται να περάσει το μισό διάστημα από όσο ήσουν σε σχέση για να ξεπεράσεις το πρώην ταίρι. Αντί να μετράς τις μέρες για να δεις αν ισχύει, κάνε τις μέρες να μετράνε προς την επούλωση των πληγών σου, ώστε να μη φέρνεις στον νου στιγμές που πέρασαν και ανήκουν στο παρελθόν.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.