Ταινίες και φανταστικοί χαρακτήρες έχουν βασιστεί στο σύνδρομο του εξωγήινου χεριού, το οποίο δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Οι ασθενείς τείνουν να μην έχουν τον έλεγχο κάποιου άκρου τους -συνήθως του χεριού τους-, το οποίο φαίνεται να κινείται με δική του βούληση. Τις πλείστες φορές σπασμωδικά το ένα χέρι φαίνεται να μην ακολουθεί το υπόλοιπο σώμα και ο παθών να μην είναι σε θέση να ελέγξει τις κινήσεις του. Ενώ το σύνδρομο αυτό παρατηρείται και σε παιδιά, συνηθέστερα εμφανίζεται σε ενήλικες. Οι ασθενείς  νιώθουν το άκρο τόσο ξένο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα τους που αναφέρονται σ’ αυτό σε τρίτο πρόσωπο και μερικές φορές του δίνουν και ξεχωριστό όνομα.

Το σύνδρομο αυτό προκαλείται από μια ποικιλία αιτιών και μερικές από αυτές είναι ένα εγκεφαλικό, κάποια κακοήθεια ή κάποιο τραύμα. Άλλες πάλι φορές μπορεί να δημιουργηθούν επιπλοκές κατά τη διάρκεια κάποιας επέμβασης, ιδίως όταν υπάρχει τομή σε κάποιο μέρος του εγκεφάλου. Η νευρολογική διαδικασία η οποία οδηγεί σε αυτές τις ανεξέλεγκτες κινήσεις είναι δυσλειτουργίες στα δύο ημισφαίρια. Βλάβες  σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου επιτρέπουν μεμονωμένη φυσιολογική λειτουργία κι έτσι κάποια άλλα δρουν αυτόνομα, λες και δεν αποτελούν τμήμα του οργανισμού.

Εκτός από το ότι το αυτόνομο χέρι προχωράει σε πράξεις, οι οποίες δεν ελέγχονται από το άτομο, ενδιαφέρον είναι το σημείο ότι πολλές φορές κάνει πράγματα αντίθετα από αυτά που έχει σκοπό να κάνει το άτομο. Με άλλα λόγια, μπορεί το ένα χέρι να κλείνει την πόρτα, ενώ το τρίτο μέρος (το εξωγήινο), να την ανοίγει, το άτομο να προσπαθεί να κλειδώσει και το άλλο να ξεκλειδώνει. Το άκρο αυτό δεν είναι συνεργάσιμο καθώς δεν υπάρχει νοητική επικοινωνία κι έτσι λειτουργεί ακούσια, παρεμβαίνοντας ακόμη και στις απλούστερες καθημερινές δραστηριότητες. Οι παθόντες στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις κινήσεις του χεριού τους, θα το βάλουν ανάμεσα στα πόδια τους ή θα προσπαθήσουν να του «αποσπάσουν την προσοχή» με το να κρατάνε κάποιο αντικείμενο.

Καθώς τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου καθορίζουν λειτουργίες, όπως για παράδειγμα με ποιο χέρι γράφει κάθε άνθρωπος, οι επιπλοκές που παρουσιάζονται σε βλάβη τους είναι πολλές φορές αντίστοιχες. Ένας τραυματισμός στο σημείο το οποίο ενώνει τα δύο ημισφαίρια, μπορεί να επηρεάσει έναν αριστερόχειρα και να δώσει πρωτοβουλία στο δεξί του χέρι ενώ ένας τραυματισμός στον κεντρικό φλοιό του εγκεφάλου πιθανόν να επηρεάσει το αριστερό του χέρι, αυτό με το οποίο προβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητες. Φανταστείτε λοιπόν να πρέπει να κάνετε τα πιο απλά και καθημερινά, όπως το να γράψετε ένα σημείωμα των δέκα λέξεων και το χέρι σας να μη σας το επιτρέπει. Θυμίζει επιπτώσεις που προκαλούν άλλα επεισόδια, όπως ένα εγκεφαλικό, με τη διαφορά όμως ότι το άκρο δε νεκρώνει, αλλά λειτουργεί απότομα και απροειδοποίητα.

Η διάγνωση του συγκεκριμένου συνδρόμου καθίσταται δύσκολη καθώς πολλές φορές αποδίδεται σε ψυχιατρικούς παράγοντες. Αφού όμως δεν υπάρχει ψυχιατρική βάση για να εξηγήσει τέτοια συμπτώματα, η λύση στο αίνιγμα γίνεται δυσεύρετη, ενώ ο ασθενής προσπαθεί επί ματαίω ν’ αποδείξει πως δεν έχει επηρεαστεί η ψυχοσύνθεσή του. Συγκεκριμένη θεραπεία δεν υπάρχει και η φαρμακευτική αντιμετώπιση δεν είναι επαρκώς εξελιγμένη. Παρ’ όλ’ αυτά οι επιστήμονες καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να μπορέσουν τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα και να διευκολύνουν έως κάποιο βαθμό την καθημερινότητα ενός ατόμου με το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Το σύνδρομο του εξωγήινου χεριού στις πλείστες των περιπτώσεων επηρεάζει το αριστερό χέρι ή το μη κυρίαρχο σε κάθε άτομο. Μερικές αναφορές συμπληρώνουν ότι το εξωγήινο χέρι θα προσπαθήσει να βλάψει το άτομο, καθώς η νόησή μας είναι αυτή που μας επιτρέπει να ξεχωρίζουμε τις ορθές από τις βλαπτικές πράξεις, κάτι που σ’ αυτή την περίπτωση απουσιάζει. Σ’ όλες τις περιπτώσεις οι οποίες αναφέρονται, το σύνδρομο αυτό δεν παύει να είναι ψυχοφθόρο, καθώς όχι απλώς δεν υπάρχει θεραπεία ικανή να το εξαλείψει αλλά συμβαίνει και χωρίς καμία προειδοποίηση. Επηρεάζει κοινωνικές επαφές και συναναστροφές καθώς το άτομο διστάζει να βρεθεί ανάμεσα σε κόσμο και ειδικά σε αγνώστους κι έτσι εκτός από τις νοητικές αντιμετωπίζει και κοινωνικοψυχολογικές επιπτώσεις.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άνδρη Χριστοφή
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.