Τι θα πει ο ένας, τι θα πει ο άλλος; Μας «έφαγε» το άγχος. Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε περάσει από τη φάση που δε μας άφηνε ανεπηρέαστους η γνώμη των άλλων και τα λόγια τους τα παίρναμε κατάκαρδα όταν δε μας «χάιδευαν» τα αυτιά. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια δουλειάς πάνω στο κομμάτι του εαυτού μας για να είμαστε σε θέση σήμερα να αποδεχόμαστε τα λάθη μας, τα σωστά μας, τα άσχημά μας, τα όμορφά μας και το πιο σημαντικό· να είμαστε σε θέση να δεχόμαστε κριτική χωρίς να αισθανόμαστε ότι μηδενίζεται η αξία μας.

Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι ένα κοινωνικό ον και η καθημερινή συναναστροφή με άλλους ανθρώπους είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Όλοι οι άνθρωποι, όμως, είμαστε διαφορετικοί με ξεχωριστές απόψεις, γούστα, αισθητική και συνήθειες. Άλλοι πιο φευγάτοι, άλλοι πιο προσγειωμένοι, άλλοι πιο οπισθοδρομικοί κι άλλοι πιο απελευθερωμένοι. Είναι απλά αδύνατον να αρέσουμε σε όλους κι είναι απίθανο να μας βρίσκουν όλοι σωστούς στον τρόπο που πράττουμε.

Πόσο έτοιμοι είμαστε, λοιπόν, να δεχτούμε την άσχημη κριτική κάποιου χωρίς να τρελαινόμαστε; Για πάμε να μελετήσουμε μαζί 7 κόλπα για να αποφύγουμε αυτή τη στρεσογόνο κατάσταση για τον εαυτό μας:

 

Μάθε να ακούς

Σε κανέναν δεν αρέσει να του κάνουν υποδείξεις, παρατηρήσεις ή να τον κριτικάρουν άσχημα, αλλά σκέψου πως από κάποιους ανθρώπους η πρόθεση μπορεί να έχει καλό σκοπό και να είναι προς όφελός σου. Έχει μεγάλη σημασία «ποιος» σου λέει «τι» σε αυτή τη ζωή, γιατί πολλές φορές οι άνθρωποι που μας αγαπούν περισσότερο έχουν το θάρρος να μας μιλάνε με ειλικρίνεια, ίσως και με περισσότερη σκληρότητα για τις πράξεις μας, αλλά είναι για το καλό μας.

 

Ψυχραιμία και βαθιές ανάσες

Εκείνη τη στιγμή που νιώθεις πως θα σκάσεις, στρέψε την προσοχή προς τον εαυτό σου κι όχι τους απέναντι. Βρες το κέντρο σου κι εστίασε στην αναπνοή και τους παλμούς σου. Έτσι, κρατώντας το σώμα σου σε ουδετερότητας, βοηθάς και το συναίσθημά σου κι εν τέλει δε φτάνεις στο σημείο να πελαγώσεις ή να ξεσπάσεις. Έπειτα, δες το και φιλοσοφικά το ζήτημα. Ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει ό,τι «κατεβάζει το κεφάλι του». Αυτό το οτιδήποτε μπορεί για σένα να γίνει ένα ασταμάτητο μπλα- μπλα – μπλα απλά στο οποίο απλώς θα παρατηρείς να κουνάνε τη γλώσσα τους.

 

Αξιολόγησε την πρόθεση

Δεν έχουν όλες οι κριτικές καλοπροαίρετο χαρακτήρα φυσικά! Επομένως, δεν είσαι υποχρεωμένος να παίρνεις στα σοβαρά τα λόγια ενός ανθρώπου που ξέρεις ότι οι προθέσεις του είναι πιο ύπουλες, όπως το να θέλει να σε μειώσει, να σε πληγώσει ή και να σε κάνει να φανείς «λίγος». Εδώ μπορείς να ακολουθήσεις τη γνωστή συνήθεια του σκύλου σου, η οποία δεν είναι άλλη από το« μύρισε, κατούρησε, και φύγε!» Τόσο απλά!

 

Δεν είσαι από αυτούς που το «βουλώνουν»;

Πολύ καλά κάνεις! Μην τους διακόπτεις, όμως, να τους αφήνεις να ολοκληρώνουν τη «διάλεξή» τους για να εκτεθούν όσο γίνεται περισσότερο. Να τους κοιτάς στα μάτια σταθερά, σαν να κρέμεσαι από κάθε τους λέξη κι αφού ολοκληρώσουν μπορείς να απαντήσεις όπως νιώθεις. Είναι δικαίωμά σου, εκμεταλλεύσου το.

 

«Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»

Έτσι έλεγαν οι παλιοί και πόσο δίκιο είχαν! Ίσως, κι εσύ θα έπρεπε να προσέξεις περισσότερο σε ποιο τραπέζι κάθισες και με ποιους. Σκέψου, βέβαια, ότι ποτέ δεν είναι αργά να σηκωθείς και να φύγεις από έναν κύκλο ανθρώπων που δε σου ταιριάζουν, γιατί για τους λάθος ανθρώπους δε θα είσαι ποτέ αρκετός. Μη χτυπιέσαι βέβαια, μιας κι οι λάθος επιλογές είναι κομμάτι της ζωής μας, πρέπει να τις αναγνωρίζουμε και να αποχωρούμε χωρίς δράματα.

 

Χαμόγελα τους βρε!

Να τους τρίβεις το χαμόγελό σου στα μούτρα, για την ακρίβεια. Κάποιοι άνθρωποι έχουν τα θράσος να ξεφτιλίζουν τον άλλον με τα λόγια τους, προσπαθώντας με κάθε μέσο που διαθέτουν να τον υποτιμήσουν και το θεωρούν μαγκιά. Είναι οι ίδιοι που κάνουν την ευγένεια να φαίνεται παρεξηγήσιμη. Εσύ μπορείς απλά να γελάς κι ας είναι παρεξηγήσιμο γι’ αυτούς, γιατί στην τελική, κάνει καλό στην υγεία σου.

 

Η τέχνη του αγνοείν θέλει αυτοεκπαίδευση

Η πιο σημαντική συμβουλή που μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου και παράλληλα μια συμβουλή που θέλει σκληρή δουλειά με το μέσα σου. Είναι εφικτό όμως να το πετύχεις και θα σου προσφέρει απεριόριστη ψυχική ηρεμία. Άλλωστε, όταν διδάξεις στον εαυτό σου πώς να αγνοεί θα τον έχεις αγαπήσει ένα «τσικ» παραπάνω.

Συντάκτης: Άννα Γιαννούλη