Αν η άνοια μοιάζει στα μάτια μας τρομακτική, καταθλιπτική κι απομονωτική, ο Shiro Oguni, ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Κιότο της Ιαπωνίας, έρχεται και μας αποδεικνύει πως ενώ όλοι του οι εργαζόμενοι έχουν άνοια, οι πελάτες χαίρονται με την «κακή» εξυπηρέτηση που προσφέρουν.

Κύριο προσόν για να προσληφθεί και να εργαστεί κάποιος στο «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» είναι να πάσχει από άνοια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου εμπνεύστηκε την ιδέα του αυτή από προσωπική του εμπειρία, που είχε επισκεπτόμενος ένα γηροκομείο. Το λάθος γεύμα που έλαβε εκεί, ήταν το κίνητρο για την ιδέα του αυτή και την έκανε πράξη φέρνοντας μια πολύ γλυκιά καινοτομία στον τομέα της εστίασης.

RESTAURANT OF MISTAKEN ORDERS

Ανοίγοντας την επιχείρηση αυτή θέλησε να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους γύρω του (τους πελάτες του) με τον ίδιο τρόπο που ευαισθητοποιήθηκε ο ίδιος όταν του συνέβη αυτό και το πέτυχε. Παρόλο που το 37% των παραγγελιών καταφθάνουν λανθασμένες στα τραπέζια των πελατών, λοιπόν, το 99% είναι απόλυτα χαρούμενοι με αυτό. Τα λάθη είναι ακούσια καθώς και η ανυπομονησία των πελατών για να δουν τι θα έρθει στο τραπέζι τους.

Παρόλο που πέτυχε ως «εστιατόριο ατελείωτου γέλιου» κατά την κοινή γνώμη, ο Oguni ανησυχούσε αρχικά για πιθανές επικρίσεις, όπως το να θεωρηθεί ότι υποτιμάται η άνοια ως ασθένεια, ή ότι οι εργαζόμενοι εκτίθενται υπερβολικά. Στην πραγματικότητα, όταν οι επισκέπτες βλέπουν τα χαμόγελα των υπαλλήλων με άνοια και τη χαρά που κινητοποιεί τη δουλειά τους, κάποιοι νιώθουν ένα πνεύμα θάρρους, ενώ άλλοι συγκινούνται μέχρι δακρύων. Κάπως έτσι, η αρνητική εικόνα της άνοιας αντικαταστάθηκε από μια διασκεδαστική, θετική εικόνα.

Η άνοια δεν καθορίζει ένα άτομο, αλλά απλώς μέρος αυτού που είναι. Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Η αλλαγή, ωστόσο, του στίγματος, δε θα έρθει από αυτούς, πρέπει να έρθει από την κοινωνία, όπως αναφέρει κι ο εμπνευστής του κόνσεπτ, Oguni. «Με την καλλιέργεια της ανεκτικότητας, σχεδόν τα πάντα μπορούν να επιλυθούν. Η εικόνα της “Ψυχρής Ιαπωνίας” συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό της άποψης για το πώς βλέπουν πολλοί τη χώρα, αλλά νομίζω ότι η “Ζεστή Ιαπωνία” είναι εξίσου σημαντική. Θέλω να προωθήσω μια Ιαπωνία που καλλιεργεί ένα ζεστό, άνετο περιβάλλον, ώστε οι άνθρωποι να επιστρέφουν στην πατρίδα τους με χαμόγελα και λάμψη στην καρδιά τους.»

Αμέτρητα τα διδάγματα που μας περνάει ο Shiro Oguni με έναν ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο. Μας διδάσκει πως η γήρανση και η άνοια δημιουργεί διαφορετικά επίπεδα λειτουργικότητας και οφείλουμε να σεβόμαστε και να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα αυτή. Έπειτα, με τον τρόπο του μας δείχνει ότι η αποδοχή, πηγάζει από καλοσύνη, ταπεινότητα δεκτικότητα και υπομονή.

Διώχνει ταυτόχρονα και το στίγμα της άνοιας, μια πάθηση που μπορεί να συμβεί σε πολλούς από εμάς και πολλοί από εμάς έχουμε στο οικογενειακό μας περιβάλλον ανθρώπους που πάσχουν από άνοια. Να θυμάστε πως δεν επέλεξαν να τους συμβεί, ούτε σαφώς σταμάτησαν να έχουν φιλοδοξίες, όνειρα, ή να είναι λειτουργικοί σε κάθε στάδιο και μορφή αυτής της πάθησης. Αντιθέτως, είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και γιατί όχι, μπορούν να σου φέρουν το φαγητό σου, ή κάτι ακόμα καλύτερο από αυτό που  παρήγγειλες.

Συντάκτης: Άννα Γιαννούλη