«Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;» είναι η πανάρχαιη ερώτηση που ακολουθεί γενιές και γενιές αφήνοντας αινιγματικές απαντήσεις και εικασίες. Όλοι μας έχουμε βρεθεί ακροατές της ερώτησης αυτής ή και αποδέκτες καλούμενοι να δώσουμε μια απάντηση έστω και τυχαία. Η απορία όμως πάντα έμενε να αιωρείται προσπαθώντας να βάλουμε τα δεδομένα της ερώτησης αυτής σε μια σειρά και σκεπτόμενοι αν απαντήσαμε σωστά σύμφωνα με τη λογική μας. Η απάντηση δόθηκε από τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και Warwick και δεν είναι άλλη από το ότι η κότα έκανε το αυγό.

Έπειτα από έρευνες ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη ονόματι ωοκλειδίνη-17 (OC-17), η οποία παράγεται μόνο μέσα στις ωοθήκες μιας κότας είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των τσόφλιων των αυγών με απόλυτο συμπέρασμα ότι το κοτόπουλο έπρεπε να προϋπάρχει για να σχηματιστεί το αυγό. Μας έδωσαν επιπλέον λεπτομέρειες και δε θα τις αγνοήσουμε! Η πρωτεΐνη αυτή λειτουργεί ως καταλύτης βοηθώντας το ανθρακικό ασβέστιο να κρυσταλλοποιηθεί και να πάρει τη δομή που αντικρίζουμε (αυγό) και είναι κάτι που μόνο το σώμα ενός κοτόπουλου μπορεί να παράγει. Το πιο πιθανό είναι πως  αυτό ισχύει για όλα τα πτηνά και όλα τα ωοτόκα πλάσματα αλλά εμάς η απορία μας επικεντρώνεται στην κότα και γεμίζουμε περηφάνια που θα έχουμε την απάντηση στο τσεπάκι την επόμενη φορά που θα προσπαθήσει ο πρώτος τυχόντας να μας ψαρώσει καθώς η επιστήμη μίλησε!

Επειδή όμως οι απορίες μας είναι αστείρευτες καλούμε την επιστήμη να δώσει μερικές ακόμα απαντήσεις όπως «Τα παιδιά του Ζεβεδαίου ποιον είχανε πατέρα;», «Από πού κλάνει το μπαρμπούνι;», «Υπάρχει κάποιος συστηματικά ψυχοπαθής που δημιουργεί λάκους στις φάβες;», «Από τι είναι φτιαγμένο το πελεκούδι και καίγεται συχνά;» και άλλα πολλά τέτοια πολυετή ερωτήματα που εάν μας τα καλύψουν θα νιώθουμε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους πάντες!

Συντάκτης: Άννα Γιαννούλη
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη