Ο νόμος της έλξης υποστηρίζει πως τα ετερώνυμα έλκονται. Βασικά, όχι απλά έλκονται, αλλά «κουμπώνουν» ακόμα καλύτερα συγκριτικά με τα ομώνυμα, ειδικότερα στις σχέσεις. Πάνω σε αυτή τη θεωρία, διεξήχθησαν πολλές έρευνες σχετικά με τη συμβατότητα των χαρακτήρων, που θα μπορούσαν να αποδώσουν «καρπούς» ευημερίας στις ανθρώπινες σχέσεις και ειδικότερα στις ερωτικές/συντροφικές. Κάπως έτσι αναπτύχθηκε και μια θεωρία σχετικά με τη σειρά γέννησης των δύο συντρόφων.

Ο Ehab Youssef, ερευνητής Ψυχολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης στο Mentalyc, μια υπηρεσία που παρέχει στους θεραπευτές σημειώσεις με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης, προηγουμένως εργαζόταν ως ψυχοθεραπευτής με ειδίκευση στην κατάθλιψη, το άγχος, το τραύμα και τον εθισμό. Ο ίδιος, συνοδευόμενος από την Celeste Labadie η οποία είναι εξουσιοδοτημένη θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον τομέα της, επισφράγισαν τη θεωρία “birth older compatibility”, που υποστηρίζει πως εάν είσαι το μεγαλύτερο παιδί μιας οικογένειας, το ιδανικό σου ταίρι θα πρέπει να είναι το μικρότερο παιδί μιας οικογένειας. Αυτή η σύνθεση θα επιτρέψει στη σχέση να ρέει ομαλά και να υπάρχουν ισορροπίες, σε αντίθεση με δύο συντρόφους που είναι αμφότεροι τα πρώτα παιδιά της οικογένειας, και οι οιωνοί δεν είναι θετικοί για να μακροημερεύσει η σχέση αυτή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σειρά που γεννηθήκαμε παίζει καθοριστικό ρόλο και στην επιλογή του συντρόφου μας, καθώς εάν είμαστε το πρώτο, το μοναδικό, το παραγκωνισμένο μεσαίο αδερφάκι, ή το μικρότερο, η σειρά γέννησης επηρεάζει την προσωπικότητά μας, άρα και τον τρόπο  που δίνουμε και δεχόμαστε αγάπη.

Το πρωτότοκο παιδί, έμαθε να έχει στραμμένα όλα τα βλέμματα, ενώ ζει κουβαλώντας για χρόνια τις βαριές προσδοκίες των γονέων του. Δεσμεύεται σε κανόνες, εστιάζει στην επίτευξη στόχων, έχει συνηθίσει να αναλαμβάνει ευθύνες και ηγετικούς ρόλους και μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά με τα μικρότερα παιδιά. Ο Youssef, υποστηρικτής της θεωρίας ότι τα αντίθετα έλκονται, αναφέρει πως ο μεγαλύτερος φέρνει σταθερότητα και δομή, ενώ ο μικρότερος προσθέτει μια αίσθηση διασκέδασης και αυθορμητισμού, δημιουργώντας μια ισορροπημένη δυναμική στη σχέση, ενώ οι σύντροφοι νιώθουν ότι τους εκτιμούν. Ο μικρός αισθάνεται πως ο χαρακτήρας του μεγαλύτερου του προσφέρει το αίσθημα της ασφάλειας, για να μπορεί να παραμένει ανέμελος και παιχνιδιάρης, ενώ παράλληλα ο μεγαλύτερος είναι ένα στιβαρό στήριγμα με το αίσθημα της υπευθυνότητας ιδιαίτερα ανεπτυγμένο που παίρνει μια ανάσα ανεμελιάς και αφήνει πίσω τη σοβαροφάνεια. Με τον τρόπο αυτό ο καθένας έχει το ρόλο του που δεν έρχεται σε ρήξη με τον ρόλο του άλλου, και όταν μιλάμε για ρόλους εννοούμε τα χαρακτηριστικά που τον προσδιορίζουν.

Κακά τα ψέματα, δύο άνθρωποι με ηγετικές διαθέσεις και έχοντας μάθει να παίρνουν τις ευθύνες στην πλάτη τους, θα έρθουν σε σύγκρουση σχετικά με τη λήψη αποφάσεων και τον έλεγχο της «αρχηγίας», κάτι που σημαίνει ότι δε θα μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά αυτό το ντουέτο. Η σύζευξη του μικρότερου παιδιού μιας οικογένειας με ένα μεσαίο, βέβαια, είναι ένας συνδυασμός που θα μπορούσε να λειτουργήσει με επιτυχία σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς τα μεσαία παιδιά λόγο της θέσης τους στην οικογένεια είναι σπουδαίοι μεσολαβητές και ειρηνοποιοί. Είναι η ήσυχη δύναμη μέσα σε ένα σπίτι και έχουν άριστη συμβατότητα με τα μικρότερα παιδιά, καθώς έχουν έντονα ανεπτυγμένο το αίσθημα της κατανόησης, άρα και της ισορροπίας.

Η έρευνα των ειδικών κατέληξε πως ένας «καταστροφικός συνδυασμός» θα μπορούσε να είναι το μοναχοπαίδι με το μεσαίο παιδί μιας οικογένειας, κι όσα εξηγεί ο Youssef είναι όσα φανταζόμαστε! Τα μοναχοπαίδια, καλώς ή κακώς, έχουν μάθει να έχουν τον θρόνο τους, ζητώντας προσοχή και επιβεβαίωση, σε αντίθεση με το μεσαίο παιδί που δεν έχει μάθει να είναι το επίκεντρο της προσοχής, κάτι που σημαίνει ότι θα προκύψουν συναισθήματα καθόλου ευχάριστα, όπως παραμέληση και απογοήτευση.

Όπως, λοιπόν, τεκμηριώνουν οι ειδικοί στις έρευνές τους σχετικά με τους συνδυασμούς, αναφέροντας τα ιδανικά και τα «απαγορευτικά» ταιριάσματα, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στις βασικές ερωτήσεις μιας νέας γνωριμίας μας, μαζί με το «ποιο είναι το χόμπι σου;», απαραίτητα θα πρέπει να εντάξουμε και το «με ποια σειρά γεννήθηκες;» για να κανονίσουμε την πορεία μας!

Συντάκτης: Άννα Γιαννούλη