Μετά το «όσο πίνω ομορφαίνεις» (που είναι τραγικότατο), έρχεται και παίρνει τη σκυτάλη το «όσο πίνεις με αποφεύγεις» και πάμε να του δώσουμε μια υπόσταση. Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή μας έχει συμβεί, αν όχι σε όλους στους περισσότερους ίσως, να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποφύγουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση, μια συζήτηση ή μια άβολη συγκυρία με το ταίρι μας. Βρίσκουμε διάφορα τεχνάσματα και δικαιολογίες όπως δουλειές, πονοκεφάλους, συναντήσεις κλπ. προκειμένου να ξεγλιστρήσουμε, αλλά κάποια στιγμή ακόμα κι αυτές στερεύουν κι αναγκαζόμαστε να βάλουμε τα μεγάλα μέσα, που δεν είναι άλλα από το αλκοόλ.
Το αλκοόλ είναι το τέλειο άλλοθι όταν ο κλοιός στενεύει επικίνδυνα και η ατμόσφαιρα αρχίζει να μυρίζει μπαρούτι. Είναι η απόλυτη δικαιολογία αν δε νιώθεις έτοιμος να μπεις σε αυτήν την «εμπόλεμη ζώνη»· βάζεις ένα ποτό να χαλαρώσεις κι εκεί αρχίζεις συνειδητοποιείς ότι μπορείς να περάσεις με μεγάλη ευκολία στο δεύτερο και στο τρίτο. Όσο περνάει η ώρα κι εσύ γίνεσαι κουνουπίδι, γίνεται παράλληλα κι ανέφικτο από το ταίρι σου να ξεκινήσει συζήτηση μαζί σου. Η συζήτηση παίρνει αναβολή κι εσύ ανακουφίζεσαι προσωρινά.
Την επόμενη μέρα αναλογίζεσαι το άλλοθι που σου έδωσε το ποτό και νιώθεις ικανοποίηση που ανακάλυψες άλλο ένα τέχνασμα και γλίτωσες τις κουβέντες που φοβόσουν. Σημειώνεις αυτήν σου την «επιτυχία» στα πρακτικά και κάθε φορά που προκύπτει ένα θέμα που σου προκαλεί δυσφορία, πίνεις και μεθάς επίτηδες για να αποφύγεις τη συζήτηση. Έχεις αναλογιστεί για πόσο θα χρειαστεί να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου;
Το αλκοόλ είναι ένα κατασταλτικό που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σου να ρυθμίζεις τα συναισθήματα και να ελέγχεις τις παρορμήσεις σου. Για ορισμένους ανθρώπους, αυτές οι επιδράσεις στον εγκέφαλο δημιουργούν αξιοσημείωτες αλλαγές στην προσωπικότητα κατά την κατανάλωση αλκοόλ. Κι αυτό το ταίρι σου το ξέρει, επομένως δε θα κάνει μια σοβαρή συζήτηση όσο είσαι μεθυσμένος. Από πλευράς σου, κρύβει μια μορφή δειλίας, κοροϊδίας και παράλληλα ασέβειας αυτή η πράξη σου προς το ταίρι σου. Επίσης, διακρίνεται και μια βαθιά εγωιστική συμπεριφορά καθώς θεωρείς δεδομένο πως ο άλλος θα μείνει και θα επιμένει να επικοινωνήσει μαζί σου, ενώ εσύ θα κάνεις το «κομμάτι» σου μέχρι και εάν αποφασίσεις να συμπεριφερθείς σαν ενήλικας και να αντιμετωπίσεις το ζήτημα που έχει προκύψει, συμψηφίζοντας και τον εκνευρισμό που θα έχεις προκαλέσει στον άλλον από την παιδιάστικη και ευθυνόφοβη συμπεριφορά σου. Σίγουρα θα ήταν πιο τίμιο από μεριάς σου να αναφέρεις ξεκάθαρα ότι δεν είσαι σε φάση να κάνεις αυτήν την κουβέντα και να ζητήσεις να γίνει αυτό το “debate” κάποια άλλη στιγμή, ευχόμενος πως και η άλλη μεριά θα είναι σε θέση να το κατανοήσει. Ακόμα όμως κι αν ο άλλος δε δείχνει να χαίρεται ιδιαίτερα με αυτό σου το αίτημα, εσύ θα έχεις ήσυχη τη συνείδησή σου, θα αποβάλεις έστω και προσωρινά το άγχος για την εύρεση δικαιολογιών και θα ξυπνήσεις το επόμενο πρωί δίχως τον πονοκέφαλο που θα σε είχε «κεράσει» απλόχερα η κατανάλωση αλκοόλ.
Μπορεί να φοβάσαι τη σύγκρουση ή την αντιπαράθεση, οπότε χρησιμοποιείς το αλκοόλ για να ανακουφιστείς από το άγχος που νιώθεις γύρω από την πιθανότητα μιας δυσάρεστης συζήτησης. Μπορεί να υπάρχει δυσκολία στο να εκφράσεις τα πραγματικά σου συναισθήματα, ειδικά αν η συζήτηση αφορά ευαίσθητα ή προσωπικά θέματα. Το να μεθύσει κάποιος μπορεί να συνδέεται με τον φόβο της απόρριψης ή της κριτικής που μπορεί να προκύψει από τη συζήτηση, ή ένδειξη ενός πιο γενικευμένου μοτίβου επίλυσης προβλημάτων, όπου αποφεύγεις τις δύσκολες καταστάσεις αντί να τις αντιμετωπίζεις. Ό,τι και να είναι, δε γίνεται να παραμείνει σύστημά σου.Το να πιεις και να μεθύσεις μια φορά επίτηδες προκειμένου να αποφύγεις μια δύσκολη συζήτηση έχει μια δόση πλάκας, αλλά για μια φορά. Η επανάληψη αυτής της δραστηριότητας θα επιφέρει διαφόρων ειδών προβλήματα και σε σένα και στη σχέση σου, με το ταίρι σου να αισθάνεται πως δεν μπορεί να σπάσει αυτόν τον τοίχο ανάμεσα σε σένα, εκείνο και το αλκοόλ.
Αξίζει όλο αυτό για ένα διπλό με πάγο;