«Απόψε λέω να κοιμηθώ νωρίς», και γέλασαν ως και τα μαξιλάρια. Ταυτίσου ελεύθερα. Δύο ώρες μετά κι ακόμη δε σε ‘χει πάρει ο ύπνος. Κάθε μέρα το ίδιο βιολί. Απ’ το «Πάω για ύπνο» μέχρι το «Κοιμάμαι» μια αϋπνία δρόμος. Τι κάνουμε λάθος, άραγε; Αν η εικόνα του παππού σου που αποκοιμιέται στην πολυθρόνα μέσα σε χρόνο dt σου μοιάζει αξιοζήλευτη, τότε ίσως είναι καιρός να καλυτερέψεις τη σχέση σου με τον ύπνο.

Σε μια προσπάθεια να μπούμε στην κρεβατοκάμαρα αλλά και στο μυαλό των απανταχού άυπνων, ψάξαμε να βρούμε ποιες είναι αυτές οι νυχτερινές συνήθειες που δε μας αφήνουν να παραδοθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα:

Το κινητό

«Ακόμη ένα scroll και θα κοιμηθώ.» Κάν’ το εικόνα: Ξαπλώνεις στο ζεστό κι αναπαυτικό σου κρεβάτι, έχεις το κινητό στο χέρι σου και κάνεις ατελείωτο scroll σε Facebook, Instagram, Twitter με τη φωτεινότητα της οθόνης στο 100%. Όλο αυτό το φως δίνει το μήνυμα στον εγκέφαλο πως δεν ήρθε ακόμη η ώρα να ξεκουραστεί και το μάτι μας γίνεται γαρίδα. Άσε που αν σου πέσει το κινητό στα μούτρα ούτε ο πόνος θα σ’ αφήσει να κοιμηθείς. Μέσα από πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό “Sleep”, η επικεφαλής της έρευνας Jennifer Ailshire δήλωσε ότι «οι άνθρωποι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά για να παρακολουθήσουν τηλεόραση ή ταινίες τη μία μετά την άλλη, στα tablet ή τα τηλέφωνά τους». Άσε κάτω το κινητό, λοιπόν, χαμήλωσε εντελώς τη φωτεινότητα της οθόνης και γενικά προσπάθησε να το ‘χεις σε αθόρυβη λειτουργία όταν κοιμάσαι για να μη διαταράσσεται ο ύπνος σου.

Οι σκέψεις

Οι επιστήμονες θεωρούν καλή συνήθεια αυτοκριτικής πριν κοιμηθούμε να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό της ημέρας μας. «Τι έκανα σωστά σήμερα; Πώς μπορώ να διορθώσω αυτό που έκανα λάθος; Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα;» Στο μεταξύ αυτών των σκέψεων πολλοί ίσως να πρόσθεταν κι άλλες σκέψεις, είτε πιο βαθιές είτε πιο επιφανειακές, του τύπου «Τι κάνω στη ζωή μου, τέλος πάντων; Αυτή είναι η καριέρα που θέλω να ακολουθήσω;», «Θα με φτάσουν τα χρήματα να βγάλω τον μήνα;», «Πόσες θερμίδες κατανάλωσα σήμερα; Ίσως δεν έπρεπε να το φάω αυτό». Πώς περιμένεις να αποκοιμηθείς όταν βασανίζεις το μυαλό σου 24 ώρες το εικοσιτετράωρο; Δε λέμε, καλές οι σκέψεις, αλλά πριν τον ύπνο καλό θα ήταν να βάζαμε τον εγκέφαλό μας σε μια διαδικασία χαλάρωσης. Θα μπορούσες, για παράδειγμα, να διαβάσεις μερικές σελίδες ενός βιβλίου που σε ευχαριστεί ή να πιεις ένα ζεστό ρόφημα που θα σε χαλαρώσει (ταπεινό χαμομηλάκι).

Το άγχος

Σε τρώει το στρες, κατανοητό! Θα ήταν τουλάχιστον εγωιστικό να πιστεύαμε ότι μόνο τον εαυτούλη μας βασανίζει το στρες και μας φέρνει αϋπνίες. Επικαλούμαστε την ίδια έρευνα που αναφέραμε προηγουμένως για να φέρουμε στατιστικά στοιχεία: 1 στους 3 Αμερικανούς χάνουν τον ύπνο τους λόγω στρες. Στρες που συνδέεται άμεσα με την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας τους. Επιπλέον, στην έρευνα αναφέρεται πως το αυξανόμενο επίπεδο άγχους συνδέεται επίσης με το γεγονός ότι ζούμε σε έναν όλο και περισσότερο συνδεδεμένο κόσμο. Οι άνθρωποι είναι συνεχώς κολλημένοι στα κινητά τους τηλέφωνα, διαβάζοντας –ως επί το πλείστον– δυσάρεστες ειδήσεις από την παγκόσμια σκηνή, που φτάνουν κατευθείαν στα χέρια τους μέσω Twitter και Facebook. Να, λοιπόν, που βρεθήκαμε και πάλι στο σημείο 1: το κινητό!

Έφαγες τον αγλέορα και δεν μπορείς να χωνέψεις;

Οι φίλοι μας μπορεί να ξεστομίσουν ατάκες όπως «Έλα, μωρέ, όλα μέσα στο μυαλό είναι, χαλάρωσε και θα κοιμηθείς!». Έλα, όμως, που μερικές φορές δεν έχουν όλα να κάνουν με το μυαλό αλλά και με το σώμα. Οι διατροφολόγοι συστήνουν να καταναλώνουμε το τελευταίο μεγάλο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν κοιμηθούμε. Τόλμησε να φας 3 πιτόγυρα πριν κοιμηθείς και να ‘σαι προετοιμασμένος για τις συνέπειες. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ακόμη κι αν καταναλώσεις πολλά σνακ, όσο παρακολουθείς μια ταινία πριν κοιμηθείς, πάλι ζημιά στο σώμα –και στον ύπνο σου– θα κάνεις. Συστήνουν να αποφεύγουμε το αλκοόλ και τον καφέ λίγο πριν τον ύπνο, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται. Η δυσπεψία οδηγεί σε αϋπνία ή ακόμη και σε εφιάλτες. Τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό; Αν σε πιάσει λιγούρα πριν πας για ύπνο, προτίμησε σνακ που είναι ευκολοχώνευτα, όπως για παράδειγμα ένα φρούτο.

Τα πιο πάνω είναι απλά ένα δείγμα των λόγων που μας κρατάνε ξύπνιους τα βράδια. Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε μια τεράστια λίστα αν συνεχίζαμε. Όποιος κι αν είναι η αιτία που σας κρατάει ξύπνιους, θυμηθείτε πως υπάρχουν λύσεις κι είναι στο χέρι σας! Στο κάτω-κάτω, κρατήστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας πως όσοι άνθρωποι κοιμούνται καλά τα βράδια έχουν πιο ελκυστική εμφάνιση κι αύρα. Γι’ αυτό, λάβετε τα δικά σας μέτρα, κι όνειρα γλυκά!

 

Συντάκτης: Μαρία Χρίστου-Πιερίδη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη