Ο χωρισμός σε μια ερωτική σχέση είναι επώδυνη διαδικασία. Αν ρωτήσετε φίλους και γνωστούς πόσο χρόνο τους πήρε μέχρι να φύγει ο πόνος ή να ξεπεράσουν τον/την πρώην, θα λάβετε τόσες διαφορετικές απαντήσεις, όσες και τα άτομα που ρωτήσατε. Σε περίπτωση που διερωτάστε αν υπάρχει σωστό ή λάθος recovery period μετά από έναν χωρισμό, την ίδια απορία είχαμε και εμείς, γι’αυτό είπαμε να το ψάξουμε.
Από ποιους παράγοντες εξαρτάται το πόσο αργά ή γρήγορα αναρρώνουμε από έναν χωρισμό; Υπάρχει νόρμα; Ανάμεσα στις χιλιάδες απόψεις και αντιλήψεις που υπάρχουν, ένας αστικός μύθος αναφέρει πως ο χρόνος που χρειάζεσαι για να ξεπεράσεις τον/την πρώην σου ισούται με το χρονικό διάστημα της σχέσης σας δια δύο. Δηλαδή εάν η σχέση κράτησε 10 χρόνια, τότε θέλεις άλλα 5 να την ξεπεράσεις; Οι σχέσεις και τα συναισθήματα δεν υπολογίζονται με μαθηματική ακρίβεια. Η πιο λογική απάντηση είναι πως εξαρτάται.
Πρώτον, από το είδος της σχέσης. Ζευγάρι που έβγαινε ραντεβού, ζευγάρι που συζεί ή είναι παντρεμένο; Η περίοδος ανάρρωσης όπως είναι αναμενόμενο εξαρτάται και από τη διάρκεια της σχέσης. Διαφορετικά βιώνουμε τον χωρισμό σε μια σχέση τριών μηνών σε σχέση μια σχέση 3 χρόνων. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τη δύναμη της συνήθειας. Όταν ένα άτομο αποτελεί κομμάτι της ζωής μας τα τελευταία χρόνια, η αποχώρησή του αναπόφευκτα επηρεάζει και την καθημερινότητά μας. Ο χωρισμός σε μια μακροχρόνια σχέσει φέρνει μαζί ένα “restart” που πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας και που περιλαμβάνει δραστικές αλλαγές διότι ο τρόπος ζωής μας δεν αντανακλά πλέον δυο άτομα, αλλά μονάδα.
Στη συνέχεια, η ανάρρωση εξαρτάται από το πότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι η σχέση έλαβε τέλος. Σαν άνθρωποι με συναισθήματα θέλουμε κάποιο χρόνο να θρηνήσουμε αυτό που χάσαμε. Γιατί ένας χωρισμός ισούται με μια απώλεια, είτε μικρή είτε μεγάλη.Την περίοδο ανάρρωσης ή αλλιώς “recovery period” επηρεάζει και ο τρόπος του χωρισμού. Για σκεφτείτε ένα ζευγάρι να χωρίζει ξαφνικά και απότομα (τουλάχιστον για το ένα άτομο) και ένα άλλο που εδώ και κάποιο διάστημα έχει αποδεχτεί τις αγεφύρωτες διαφορές του και είναι συνειδητοποιημένοι πως δε θα προχωρήσουν μαζί στη ζωή. Η μόνο διαφορά είναι ότι το άτομο που χωρίζει τον σύντροφό του είναι λίγο πιο προετοιμασμένο ψυχολογικά από το ταίρι που μαθαίνει τελευταίο τα νέα.
Η επιστημονική κοινότητα επιχείρησε να βρει την απάντηση στο ερώτημά μας και μας παρουσιάζει ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα περίπου τρεις μήνες μετά τον χωρισμό. Πιο συγκεκριμένα έρευνα που έλαβε χώρα στην Αμερική έδειξε πως ο μέσος Αμερικανός μετά από έναν μεγάλο χωρισμό χρειάζεται 3 μήνες και 11 ημέρες μέχρι να αισθανθεί έτοιμος να κάνει μια νέα γνωριμία και να αρχίσει να βγαίνει και πάλι ραντεβού. Όταν αναφερόμαστε σε διαζύγιο, το χρονικό διάστημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Μέσα από μια μελέτη αφιερωμένη σε αυτό το είδος χωρισμού, διαπιστώθηκε πως τα ζευγάρια που παίρνουν διαζύγιο χρειάζονται περίπου 17 μήνες και 26 ημέρες για να συνέλθουν και να προχωρήσουν τη ζωή τους.
Όσο τρομακτικό κι αν ακούγεται, όταν μια σχέση διαλύεται, ακολουθεί η ίδια διαδικασία με το πένθος. Ακόμη κι αν εσείς πήρατε την απόφαση να χωρίσετε, ακόμη και αν πιστεύετε ότι ο χωρισμός είναι η καλύτερη επιλογή και για τους δυο σας. Ο πόνος της καρδιάς είναι μια ψυχολογική δοκιμασία για το μυαλό όσο και το σώμα. Ο πόνος που αισθανόμαστε είναι πραγματικός, καθώς ο συναισθηματικός και ο σωματικός πόνος προέρχονται από το ίδιο μέρος τους εγκεφάλου. Οι ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές μάς προειδοποιούν να μην πέσουμε στην παγίδα να υποσχεθούμε στον εαυτό μας πόσο καιρό θα μας πάρει να συνέλθουμε. Σε καμία περίπτωση να μη θέσουμε χρονικό πλαίσιο στην ανάρρωσή μας από τον χωρισμό. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή, ούτε ημερομηνία στο ημερολόγιο γραμμένη με χρυσά γράμματα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για νιώσουμε καλύτερα πιο σύντομα, είναι να αποδεχτούμε τον πόνο που αισθανόμαστε και να αφήσουμε τον εαυτό μας να βιώσει και τα αρνητικά συναισθήματα. Αν θέλουμε, μπορούμε να κλάψουμε όσο χρειαστεί χωρίς καταπίεση. Η φράση «είναι εντάξει να αγαπώ κάποιον και να μην είμαστε μαζί πλέον» -προς μεγάλη μας έκπληξη- προσφέρει τρομερή ανακούφιση.
Γνωρίζοντας τα πιο πάνω, είναι εξίσου σημαντικό να μην αφήσουμε τον εαυτό μας να βυθιστεί στη θλίψη για πολύ καιρό. Η γυμναστική θα βοηθήσει να απομακρύνουμε τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς μέσω αυτής το σώμα μας θα εκκρίνει ενδορφίνες που θα μας φτιάξουν τη διάθεση. Η διατήρηση ή επαναφορά της κοινωνικής μας ζωής (έξοδος για καφέ, ποτό, ταινία) και οι συναντήσεις με φίλους και άτομα που η παρέα μαζί τους μας ανεβάζει τη διάθεση. Σε γενικές γραμμές, stay busy! Ένας καλός αντιπερισπασμός θα μας κάνει να ξεχαστούμε και ξαναβρούμε το χαμόγελό μας. Η κλινική ψυχολόγος Dr. Ramani Durvasula αναφέρει: «Χρειαζόμαστε έξι έως οκτώ εβδομάδες για να θεραπεύσουμε ένα σπασμένο πόδι αφού μπει σε γύψο, οπότε γιατί να μη δώσουμε χρόνο και σε μια ραγισμένη καρδιά να επουλωθεί;»
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.