Οι ερωτικές σχέσεις που αναπτύσσουν οι άνθρωποι, είναι πολλά παραπάνω από απλή αγάπη. Οι παράμετροι που καθορίζουν την «συμβατότητα» των συντρόφων και τη βιωσιμότητα της σχέσης ποικίλουν: ιδιομορφίες χαρακτήρα, μορφωτικό επίπεδο, θρησκευτικές και κοινωνικές αξίες κι αντιλήψεις, ενώ περίοπτη θέση κατέχουν οι πολιτικές πεποιθήσεις. Η «απλή αγάπη» θα κάνει την αρχή, όμως τα πιο πάνω θα την κρατήσουν ζωντανή. Τελικά, έχει ο έρωτας και πολιτικό πρόσημο; Πώς μπορεί ένα ζευγάρι να είναι μαζί αν έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές απόψεις;
Οι πολιτικές απόψεις ενός ατόμου σήμερα, αντικατοπτρίζουν ταυτόχρονα τις αξίες και την κοσμοθεωρία του, σύμφωνα με τον Neil Malhotra, καθηγητή του Graduate School of Business στο Stanford University, ο οποίος έχει μελετήσει τη συσχέτιση των ερωτικών γνωριμιών και της πολιτικής. Εδώ και δεκαετίες, η θρησκεία αποτελούσε ένα από τα κύρια ζητήματα που δίχαζε τα ζευγάρια, όμως στις μέρες μας, οι πολιτικές απόψεις έχουν πάρει πλέον το προβάδισμα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που δημοσίευσε το Pew Research Center, το 30% των Αμερικανών είναι παντρεμένοι με αλλόθρησκο άτομο, αλλά μόνο το 10% έχουν υποχωρήσει στο θέμα των πολιτικών πεποιθήσεων για να παντρευτούν άτομο που ανήκει στην αντίθετη πολιτική παράταξη (η έρευνα αναφέρεται σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς).
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα περισσότερα παντρεμένα ζευγάρια στις ΗΠΑ- περίπου το 70%, σύμφωνα με μια ανάλυση δεδομένων 18 εκατομμυρίων ζευγαριών που διεξήχθη το 2016- αναφέρουν κοινές πολιτικές πεποιθήσεις. Τα υπόλοιπα ζευγάρια δήλωσαν διαφορετική κλίση στις πολιτικές τους απόψεις. Την άποψη αυτή, ενισχύει άρθρο του “Τhe Journal of Politics”. Όταν πρόκειται για ρομαντική αγάπη, πολλοί αναζητούν έναν σύντροφο που «ευθυγραμμίζεται» πολιτικά μαζί τους. Ο Dr John Alford και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η πολιτική ομοιότητα ενός ζευγαριού αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά κοινωνικά και βιομετρικά χαρακτηριστικά (2011). Επιπλέον, η πολιτική ομοιότητα των συζύγων προέρχεται από την αρχική επιλογή του συντρόφου, παρά από την πειθώ και τη συμβίωση κατά τη διάρκεια της σχέσης.
Σε όλα αυτά τα ποσοστά των ερευνών, πάντοτε συναντάμε και τις εξαιρέσεις. Φυσικά και υπάρχουν ζευγάρια που διατηρούν τις ισορροπίες στη σχέση τους χωρίς να επιτρέπουν τις αντίθετες πολιτικές τους απόψεις να κυριεύσουν τις ζωές τους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πώς επιτυγχάνεται άραγε η αρμονική συμβίωση; Οι ειδικοί έχουν προσφέρει τις συμβουλές τους στα ζευγάρια με αντίθετες πολιτικές απόψεις, ούτως ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες.
Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτείτε την άποψη του συντρόφου σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνείτε, είναι σημαντικό όμως να αναγνωρίσετε την άποψή του και την προθυμία του να τη μοιραστεί μαζί σας. Όταν επιχειρηματολογείτε για ένα πολιτικό θέμα, στο σημείο όπου «ανάβουν τα αίματα» οι Thomas Haller και Chick Moorman (συγγραφείς του βιβλίου “Couple Talk”), συμβουλεύουν τα ζευγάρια να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο να συνεχίσουν να μιλούν αντί να σταματήσουν να δίνουν προσοχή στη συζήτηση. Μ’ αυτή την τεχνική, αφαιρείται το συναίσθημα από τη συζήτηση και δείχνει την προθυμία που έχει, ο κάθε ένας προς τον σύντροφό του, να ακούσει και να συζητήσει πραγματικά το ζήτημα, παρά να διακόψει ο ένας τον άλλο.
Επιδιώξτε περισσότερη κατανόηση μεταξύ σας. Μιλήσετε για τον λόγο που εσείς κι ο σύντροφος σας διαφωνήσατε ή μαλώσατε, συμβουλεύουν οι Haller και Moorman. Προσθέτουν ότι η συζήτηση για τα επακόλουθα μιας διαφωνίας, βοηθά τα ζευγάρια να επαναπροσδιορίσουν το πώς μπορεί να βελτιωθεί μια μελλοντική τους διαφωνία. Αυτό το είδος συζήτησης βοηθάει ν’ αναγνωρίσετε το γεγονός ότι δε συμφωνείτε κι αυτό δε σημαίνει ότι η σχέση προορίζεται για καταστροφή. «Προσπαθήστε να μάθετε γιατί ο σύντροφός σας σκέφτεται διαφορετικά από εσάς. Αυτή είναι μια δεξιότητα που θα χρειαστείτε σε πολλούς τομείς, αν θέλετε να δημιουργήσετε μια μακροχρόνια σχέση», σύμφωνα με την Tina B. Tessina, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα.
Να είστε πιο συγκεκριμένοι. Αντί να επικεντρωθείτε στο πολιτικό κόμμα, το οποίο είναι υπερβολικά ασαφές και υπεργενικευμένο, επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένα ζητήματα, γράφει η επαγγελματίας σύμβουλος Kia James. «Είναι πολύ πιο εύκολο να εστιάσετε σ’ ένα συγκεκριμένο θέμα για το οποίο και οι δυο συμφωνείτε ή διαφωνείτε παρά τις μεταξύ σας διαφορές. Η συζήτηση γίνεται πολύ πιο ουσιώδης όταν μπορείτε να συμφωνήσετε για το γεγονός ότι και στους δυο σας δεν αρέσει ο τρόπος χειρισμού ενός συγκεκριμένου ζητήματος από κάποιο πολιτικό κόμμα.»
Συμφωνήστε ότι…θα διαφωνείτε! Σε κάθε σχέση υπάρχουν μερικά πράγματα για τα οποία τα ζευγάρια δεν πρόκειται να συμφωνήσουν ποτέ και αυτό είναι λογικό κι αποδεκτό. Αφήστε περιθώριο διαφωνίας μέσα στη σχέση, καθώς δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένετε ότι θα συμφωνείτε σε όλα με το ταίρι σας. Η συμβουλή τον ειδικών είναι να επικεντρωθείτε στον τρόπο με τον οποίο συζητάτε τις διαφορές σας παρά να μηδενίζετε ο ένας τις απόψεις του άλλου. Όταν κορυφωθεί μια έντονη πολιτική σας συζήτηση, τότε είναι η καλύτερη ώρα να γεφυρώσετε τις διαφορές σας. Πώς θα γίνει αυτό; Συμφωνώντας ότι διαφωνείτε!
Τι γίνεται αν δεν μπορείτε να συμβιβαστείτε; Αν θεωρείτε τη σχέση σας σοβαρή και σημαντική κι αν βρίσκεστε συνεχώς σε μια αντιπαράθεση με τις πεποιθήσεις και τις απόψεις του συντρόφου σας, τότε θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε και να λάβετε καθοδήγηση από έναν επαγγελματία. Ένας θεραπευτής μπορεί να αποκαλύψει τη βασική αιτία των συγκρούσεων και της απόστασης που δημιουργείται και να βοηθήσει τα ζευγάρια να θυμηθούν τους λόγους για τους οποίους βρίσκονται σε μια σχέση. Πολύ πιθανόν να μάθετε καλύτερα ο ένας από τον άλλον και τελικά να διαπιστώσετε ότι έχετε πολλά περισσότερα κοινά απ’ όσα νομίζετε.
Η σχέση που έχει ένα ζευγάρι στις μέρες μας είναι πιο απαιτητική και περίπλοκη απ’ ότι ήταν 50 χρόνια πριν ή έναν αιώνα πριν. Καθώς οι αντιλήψεις, οι αξίες και απόψεις των ανθρώπων αλλάζουν, έτσι διαφοροποιούνται και τα κριτήρια επιλογής συντρόφου. Ναι, ο έρωτας έχει και πολιτικό πρόσημο. Αυτό δεν θα πρέπει όμως να καθορίσει την πορεία μιας σχέσης. Ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοκατανόηση έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο κι αυτά θα αποτελέσουν την υγιή βάση για να κτιστεί επάνω μια σχέση, ακόμα κι αν οι πολιτικές απόψεις των συντρόφων διαφέρουν. Η αγάπη σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι να ξεπεράσει τις μεταξύ του διαφορές. Από την άλλη πλευρά, η πολιτική είναι εγγενώς συνδεδεμένη με τις αξίες μας. Αν οι «φιλικές συζητήσεις» συνεχίσουν να μετατρέπονται σε τσακωμούς, τότε παύετε να βρίσκεστε σε ρομαντική σχέση. Αν η αδιαλλαξία είτε του συντρόφου, είτε η δικιά σας, σάς εξασθενεί ψυχολογικά, τότε ίσως είναι η ώρα να μεριμνήσετε πρώτα για τον εαυτό σας και ν’ απομακρυνθείτε από μια ζημιογόνα σχέση.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου