Η αγάπη είναι ένας πολύ υποκειμενικός όρος. Η αγάπη δε μετριέται με μεζούρα. Ας μιλήσουμε για το είδος αγάπης που συναντάμε σε μια ερωτική σχέση. Στο ερώτημα «Σε μια σχέση, πάντα ο ένας αγαπάει λίγο περισσότερο τον άλλο;» η συνήθης απάντηση που λάβαμε είναι «ναι». Οι γιαγιάδες μας έλεγαν «Να βρεις παιδί μου ένα ταίρι που θα σ’ αγαπάει περισσότερο απ’ ότι τ’ αγαπάς εσύ.» Μια φράση που πολλοί σήμερα θα έβρισκαν εντελώς παράλογη. Τελικά, μπορούμε να ζυγίσουμε την αγάπη και να πούμε πως ένα ζευγάρι αγαπάει 50-50 ή μήπως η ζυγαριά προς τα κάπου γέρνει πάντα; Πώς ξεχωρίζουμε ότι ο ένας αγαπάει περισσότερο από τον άλλο; Κι αν το άτομο που αγαπάει περισσότερο είμαστε εμείς, τελικά είναι τόσο άσχημο όσο ακούγεται;
Εκείνος που αγαπάει περισσότερο φροντίζει να το επικοινωνεί μέσω των πράξεων και της συμπεριφοράς του. Η αδιαφορία δε δήλωσε ποτέ κανένα έντονο συναίσθημα. Είναι τα μικρά καθημερινά, αλλά και τα σημαντικά. Εκείνος που αγαπάει περισσότερο προσπαθεί ακούραστα να καταλαβαίνει τον άνθρωπο που έχει δίπλα του. Αν τον προβληματίζει κάτι, αφιερώνει τον χρόνο να του μιλήσει ακόμη κι αν ο ίδιος δεν είναι στα καλύτερά του. Εκείνος που αγαπάει περισσότερο προσφέρει ουσιώδη υποστήριξη στον σύντροφό του, σε μια ιδέα που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει -ναι, ακόμα κι αν ακούγεται τρελή- ή σε μια επαγγελματική κίνηση που θα τολμήσει να κάνει. Εκείνος που αγαπάει περισσότερο, πολλές φορές θα βάλει τον εαυτό του σε δεύτερη μοίρα, υποδεικνύοντας πως αγαπάει πιο πολύ τον σύντροφο του, παρά τον εαυτό του. Η λίστα θα μπορούσε να αποκτήσει μεγάλη διάσταση, καθώς εκείνος που αγαπάει περισσότερο, θα κάνει το κάτι παραπάνω, χωρίς καν να του ζητηθεί.
Τι γίνεται αν είσαι εσύ το άτομο που αγαπάει περισσότερο; Αντί να τρομάζεις στην ιδέα ότι ίσως είσαι το άτομο που θα πληγωθεί αν κάτι πάει στραβά, αντί να κρίνεις τον εαυτό σου που επένδυσε πολύ στη σχέση σας, δώσε ένα λεπτό να θαυμάσεις για λίγο το συναίσθημά σου. Έχεις την ικανότητα ν’ αγαπάς δυνατά, χωρίς φόβο. Μπορεί να μην έχεις τις καλύτερες εμπειρίες από το παρελθόν, αλλά αντλείς τη δύναμη να δώσεις αγάπη στο ταίρι σου, λες και δεν πληγώθηκες ποτέ.
Αγαπάς περισσότερο. Ε και; Πού είναι το κακό; Στην τελική, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να δείξεις την αγάπη σου; Η αλήθεια είναι πως, ξεκάθαρη απάντηση δύσκολα θα λάβει κανείς, καθώς η αντίληψη που έχει ο κάθε ένας μέσα σε μια ερωτική σχέση για την αγάπη, είναι διαφορετική. Ακόμη πιο διαφορετικός, πιθανόν να είναι κι ο τρόπος που θα επιλέξει να την εκφράσει. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι ότι αν το ταίρι σου είναι χαρούμενο και δείχνει πως πραγματικά απολαμβάνει τη ζωή πλάι σου, σημαίνει ότι εκλαμβάνει σωστά την αγάπη που του δείχνεις.
Καλό είναι να μη συγχέουμε τον όρο της αγάπης σε μια ερωτική σχέση με την «ισοπέδωση» του συντρόφου ή του εαυτού μας. Αγαπάω περισσότερο δε σημαίνει απαραίτητα κάνω υπομονή κι ανέχομαι όλα τα ελαττώματα και τη λανθασμένη συμπεριφορά του συντρόφου μου. Αγαπάω περισσότερο δε σημαίνει θυσιάζω κομμάτι του εαυτού μου και χάνω την ταυτότητά μου. Αγαπάω περισσότερο σίγουρα δε σημαίνει πως είναι αποδεκτό να βάζω πάντοτε τον εαυτό μου σε δεύτερη μοίρα. Δε θα επιχειρήσουμε να προσδιορίσουμε τον όρο αγάπη, αντ’ αυτού, θα αρκεστούμε να αναφέρουμε τι δεν είναι αγάπη μ’ ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από βιβλίο του συγγραφέα Neale Donald Walsch:
«Το ν’ αγαπάς κάποιον δεν έχει καμιά σχέση με το να τον χρειάζεσαι. Μπορείς ν’ αγαπάς κάποιον και ταυτόχρονα να τον χρειάζεσαι, αλλά δεν τον αγαπάς επειδή τον χρειάζεσαι. Αν τον αγαπάς επειδή τον χρειάζεσαι, τότε δεν αγαπάς αυτόν, αλλά αυτό που σου δίνει. Όταν αγαπάς κάποιον γι΄αυτό που είναι, είτε σου δίνει αυτό που χρειάζεσαι είτε όχι, τότε τον αγαπάς πραγματικά.»
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου