Έχει λεχθεί πως είναι στη φύση του γυναικείου φύλου να ‘ναι ανταγωνιστικό. Διώκει την υπεροχή και τη μοναδικότητα και πασχίζει για προσοχή, αναγνώριση κι επιβεβαίωση. Δεδομένου αυτού είναι αδύνατο μια γυναικεία φιλία να μην κυριεύεται από ανταγωνισμό και να μη νιώθουν η μία για την άλλη καμουφλαρισμένη πίκρα στις χαρές και κρυφή ικανοποίηση στις λύπες. Συνεπώς, η φιλία μετατρέπεται σε ένα συνεχή αγώνα για το ποια έχει την καλύτερη σχέση, ποια δέχεται τα περισσότερα βλέμματα κάθε φορά που μπαίνει σε ένα χώρο, ποια έχει την πιο πετυχημένη καριέρα και ποια έχει χτίσει την τέλεια οικογένεια.
Ή μήπως όχι; Αν μπει μια αληθινή –γιατί πολλές φορές συγχέεται το αληθινό με το σκάρτο σε κάθε είδους σχέση– γυναικεία φιλία στο μικροσκόπιο κι εξεταστεί με σχολαστικότητα, δεν επιβεβαιώνεται πουθενά το στερεότυπο του ανταγωνισμού μεταξύ τους. Αρχικά, μια γυναίκα έχει την τάση να χτίζει μακροχρόνιες ανθρώπινες σχέσεις. Οι κοινές κι έντονες, καλές ή κακές, εμπειρίες που βίωσε μαζί σου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της φιλίας σας κι έχουν χαραχτεί τόσο περίτεχνα μέσα της που σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να τις διαβρώσει. Γι’ αυτό θα δεις γυναικείες φιλίες που βαστούν ακλόνητες απ’ τα φοιτητικά, εφηβικά, ακόμη και τα παιδικά χρόνια.
Η φροντίδα είναι χαρακτηριστικό στοιχείο μιας γυναίκας και θα την βρεις στις πιο γελοίες μέχρι στις πιο σοβαρές περιστάσεις. Όταν σου μάζευε τα μαλλιά έπειτα από εκείνο το μεθύσι που σε βρήκε όλη νύχτα στην τουαλέτα να κάνεις εμετό, όταν σου την έπεφτε ένας ενοχλητικός τύπος κι εκείνη βρήκε αμέσως τρόπο και τον απομάκρυνε κι όταν έκατσε να διαλέξετε μαζί τι θα βάλεις στο πρώτο ραντεβού, προσπαθώντας να προτείνει τον πιο κολακευτικό και σέξι συνδυασμό μέσα από μια στοίβα ρούχα. Αλλά κι όταν πήγε να σου αγοράσει το τεστ εγκυμοσύνης και περίμενε να δείτε μαζί το αποτέλεσμα ή όταν έχασες τον πατέρα σου προσπάθησε να φανεί πιο δυνατή για να μπορείς να στηριχτείς πάνω της και να μην καταρρεύσεις, παρ’ όλο που όταν έμενε μόνη της έκλαιγε το ίδιο με εσένα.
Όταν χώρισες σου έφερε σοκολάτες, είδε ταινίες, άκουσε τραγούδια κι ήπιε τον Βόσπορο μαζί σου, σε άκουγε δίχως να βγάλει λέξη, σου πρόσφερε νευρικό γέλιο και μετά όταν σου ήρθαν πάλι τα κλάματα σε πήρε αγκαλιά μέχρι να κοιμηθείς. Σε βοήθησε να τον ξεπεράσεις υπογραμμίζοντας τα λάθη του, υπενθυμίζοντας την αξία σου και παρακινώντας σε να αγγίξεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, αλλά παράλληλα σου παρείχε ελαφρυντικά για τα όποια παραστρατήματά σου, κατανόηση για τις αδύναμες στιγμές σου κι υπομονή μέχρι να βρεις τον εαυτό σου.
Μια γυναίκα δεν παρηγορεί. Δεν επαναπαύτηκε ποτέ σε μια φράση όπως «όλα θα πάνε καλά» ή «κάνε υπομονή και θα περάσει», που απλά θα σε καταπραΰνει για μια στιγμή, αλλά ρίχτηκε σαν αγρίμι στη μάχη ώστε να σε βοηθήσει ουσιαστικά. Ερεύνησε το ζήτημα εξονυχιστικά βρίσκοντας αίτιο κι αιτιατό, αλλεπάλληλα μοτίβο συμπεριφορών και κωδικοποιώντας πράξεις κι αντιδράσεις. Μπήκε στη θέση σου για να καταλάβει πώς νιώθεις και, γνωρίζοντας τον χαρακτήρα σου και χρησιμοποιώντας τον δικό σου τρόπο σκέψης, επιχείρησε να σου δώσει την κατάλληλη συμβουλή.
Ακόμη, ήταν δίπλα σου σε κάθε σημαντική στιγμή κι ο διοργανωτής πίσω από κάθε πάρτι-έκπληξη. Από γενέθλια κι ορκωμοσίες, μέχρι το bachelor πριν απ’ τον γάμο σου, έχει βάλει παντού το χεράκι της για να σιγουρευτεί πως θα περάσεις την καλύτερή σου βραδιά. Ήταν δίπλα σου, όμως, και στις αποτυχίες και θερμός υποστηριχτής σου σε κάθε επόμενο βήμα. Όπως όταν δεν πέτυχες την πρώτη σου επιλογή στις πανελλήνιες ή όταν παραιτήθηκες απ’ τη δουλειά σου κι άλλαξες καριέρα.
Βέβαια, η φιλία σας υποβλήθηκε κι αυτή σε δοκιμασίες. Στην πρώτη σου σοβαρή σχέση, όπου είχες αποξενωθεί μαζί της, δε σε παρεξήγησε, αλλά αντίθετα σε ενθάρρυνε να το ζήσεις ή εκείνη την περίοδο που λόγω απόστασης κι έλλειψης χρόνου είχατε να μιλήσετε και να συναντηθείτε μέρες ή και μήνες, όταν το καταφέρνατε ήταν σαν να μην πέρασε μία μέρα. Μέσα από χαλάσματα η φιλία σας εξελίχθηκε πιο δυνατή.
Η γυναίκα φίλη δε θα διαφημίσει ποτέ τη σχέση σας, επιδιώκοντας τον θαυμασμό και την επικρότηση σε μια εποχή που πράγματι οι αληθινές φιλίες έχουν λιγοστέψει. Δεν την νοιάζει να προβάλει στον κόσμο πόσο τέλειες φίλες είστε και πόσα χρόνια είσαστε μαζί, της αρκεί μόνο η ουσία.
Υπάρχουν φορές που μπροστά σου θα μιλάει για ‘σένα με όχι και τόσο κολακευτικό τρόπο, θα σε ειρωνευτεί, θα σε βρίσει, θα φωνάξει όταν διαφωνήσει έντονα μαζί σου, μα εσύ δεν παρεξηγείς, γιατί (πέρα από το γεγονός ότι γνωρίζεις πως δεν το εννοεί) έχεις αποδείξεις πως όταν βρίσκεστε μακριά, μιλάει για εσένα στους άλλους με τα καλύτερα λόγια κι όταν ακούει κάτι κακό απ’ τα στόματά τους βιάζεται να σε υποστηρίξει και να τεκμηριώσει το αντίθετο.
Αν τα παραπάνω σου φαίνονται μη ρεαλιστικά κι άκρως ουτοπικά ίσως να ‘χεις δίκιο. Θυμήσου, όμως, πως αυτές οι λέξεις δεν απευθύνονται σε εσένα, αλλά γράφτηκαν από μια γυναίκα για μια άλλη γυναίκα…
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη