Είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης, παρόλο που όλοι τη διαθέτουμε. Φταίνε κοινωνικά πρότυπα και στερεότυπα. Προκαταλήψεις που ενστερνιστήκαμε κι άλλες που δημιουργήσαμε από μόνοι μας. Γι’ αυτό και καμιά φορά γελάμε όταν βλέπουμε σε λίστες εγγραφής στην επιλογή «άλλο». Τι άλλο θα μπορούσες να είσαι δηλαδή πέρα από αρσενικό ή θηλυκό;

Παλιότερα αρκούσε να χαρακτηρίσεις τον εαυτό σου ως άντρας ή γυναίκα. Ακόμα πιο εξειδικευμένα straight ή gay ακόμα και bisexual. Η κοινωνία όμως εξελίσσεται γι’ αυτό και δημιουργείται η ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη για να χώσουμε την ταμπέλα μας και σ’ άλλους ανθρώπους. Σε αυτούς που δεν ενστερνίζονται απαραίτητα κάτι απ’ όλα τα παραπάνω.

Φυσικά κι υπήρχαν εξ αρχής. Δεν είναι νέο είδος που το φρεσκοανακαλύψαμε. Απλά με την -ευτυχώς- ευκολότερη παραδοχή των ατόμων για τη σεξουαλική τους ταυτότητα, δημιουργήθηκε και η ανάγκη να κατηγοριοποιηθούν, απλά και μόνο για να μπορούμε κάπως να τους περιγράψουμε. Η αποδοχή των εναλλακτικών εκφράσεων διαφορετικού φύλου είναι σίγουρα θετική.

Πολλές ιστοσελίδες γνωριμιών, μάλιστα, έχουν ενσωματώσει διαφορετικές σεξουαλικές επιλογές ως προτίμηση, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να φτάνουν σε ένα πλησιέστερο κατά το δυνατό ορισμό της σεξουαλικότητάς τους. Και ναι, είναι επιλογές γιατί οι κατηγορίες είναι αρκετές, όσο κι αν μας εκπλήσσει.

Ξεκινώντας με τα εύκολα, τα γνωστά, staight είναι αυτοί που ενδιαφέρονται σεξουαλικά γι’ ανθρώπους του αντίθετου απ’ αυτούς φύλο. Gay λέγονται όσοι άντρες ενδιαφέρονται για άντρες ενώ lesbian οι γυναίκες που ενδιαφέρονται για γυναίκες. Bisexual είναι αυτοί που ενδιαφέρονται και για τα δύο φύλα ενώ bicurious είναι αυτοί που είναι περίεργοι να εξερευνήσουν τις σεξουαλικές του προτιμήσεις και με τα δύο φύλα. Demisexual χαρακτηρίζονται όσοι μπορούν να πέσουν στο κρεβάτι μόνο εάν έχουν δημιουργήσει μια ρομαντικής φύσης σχέση με το αντικείμενο του πόθου τους.

Συνεχίζοντας στα λιγότερο γνωστά, pansexual ή omnisexual είναι οι άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται και πολύ για το φύλο του ανθρώπου για το οποίο νιώθουν έλξη. Με λίγα λόγια, γουστάρουν τους ανθρώπους χωρίς να τους νοιάζει τι δηλώνουν σεξουαλικά. Asexual ή non-sexual λέγονται όσοι σπάνια νιώθουν έλξη γι’ άλλους. Φύσεις κυρίως συναισθηματικές και ρομαντικές. Κι επειδή τα αντίθετα υπάρχουν παντού εκεί έξω, οι aromantic ή non romantic είναι όσοι δεν εκφράζονται και τόσο συχνά με ρομαντικές ή συναισθηματικές φιοριτούρες αλλά έλκονται σεξουαλικά.

Και στα περισσότερο εξειδικευμένα, sapiosexual είναι αυτοί που γουστάρουν περισσότερο το μυαλό παρά το σώμα ή το φύλο. Άτομα δηλαδή που δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη σεξουαλική ταυτότητα του άλλου ούτε και για το τι κρύβει ανάμεσα στα πόδια του, παρά μόνο για το τι έχει μέσα στο κεφάλι του. Androgynosexual είναι όσοι ελκύονται από ανθρώπους που θα έφερναν και σε άντρα αλλά και σε γυναίκα, θα συνδύαζαν δηλαδή τα χαρακτηριστικά και των δύο φύλων. Autosexual ονομάστηκαν όσοι γουστάρουν σεξουαλικά τους ίδιους τους αυτούς τους, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται ενώ polysexual είναι οι άνδρες ή οι γυναίκες που δεν περιορίζονται μόνο σε μία σεξουαλική έκφραση, αντίθετα αρέσκονται στα πολλά.

Σίγουρα όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι ταμπέλες. Ίσως και να είναι στην τελική. Έτσι κι αλλιώς, είτε το θέλουμε είτε όχι, οι ταμπέλες μπαίνουν. Το γεγονός όμως ότι πλέον διαθέτουμε τέτοια ευρεία γκάμα επιλογών για να διαλέξουμε την ταμπέλα μας, είναι σαφώς καλύτερο από μια στενόμυαλη έκφραση περιορισμού κι αυτοπεριορισμού που θέλοντας και μη μας αναγκάζει να παραμένουμε σε ένα κύκλο τόσο στενό που μας πνίγει. Μη βιαστείτε να κατακρίνετε. Και η ταμπέλα είναι μία απόπειρα κατανόησης αυτού που έχεις απέναντί σου.

 

Συντάκτης: Κατερίνα Καλή