Προφανώς και όλοι θα θέλαμε η χώρα μας ν’ ανήκει στις ιδανικές χώρες για να μπορέσει κανείς να ζήσει και να δημιουργήσει οικογένεια. Η μετακόμιση οπουδήποτε, και ιδιαίτερα στο εξωτερικό, μας μοιάζει άλλοτε συναρπαστική και άλλοτε τρομακτική, πόσο μάλλον για τα παιδιά. Αφού καλούνται ν’ αφήσουν οικεία περιβάλλοντα, φίλους, σχολεία και γενικότερα αγαπημένα πρόσωπα και καταστάσεις. Βέβαια η έκθεση σε νέους πολιτισμούς και οι εμπειρίες αποτελούν εφόδια ζωής, απαραίτητα για την εξέλιξη του ατόμου και ειδικότερα του παιδιού. Ακολουθούν οι 5 κορυφαίες χώρες για τη δημιουργία οικογένειας σύμφωνα με την UNISEF, με βάση την ποιότητα της εκπαίδευσης, τα κοινωνικά οφέλη, την ασφάλεια, τη φύση, την κοινωνική ανοχή, τις υπηρεσίες υγείας, τις υπηρεσίες παιδικής μέριμνας και την ποιότητα ζωής.

 

1. Φινλανδία

Μια μελέτη του 2020 από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) κατέταξε τη Φινλανδία ως την καλύτερη χώρα στον κόσμο για να μεγαλώσουν τα παιδιά και για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά είναι στην κορυφή των πιο χαρούμενων χωρών για να ζεις. Ταυτόχρονα κατατάσσεται ως μια από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο αν λάβουμε υπόψη πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος σ’ αυτό το κομμάτι της ασφάλειας. Είναι επίσης μία από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως όσον αφορά στις δεξιότητες των παιδιών στα γράμματα και τα μαθηματικά. Το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών ηλικίας 5-14 ετών είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Εν συνεχεία η χώρα προσφέρει γενναιόδωρη γονική άδεια, συμπεριλαμβανομένων οκτώ εβδομάδων άδειας μητρότητας με αποδοχές, επιπλέον 14 μήνες γονικής άδειας με αποδοχές που μοιράζεται μεταξύ των γονέων, και υπάρχει πρόσθετη άδεια φροντίδας παιδιών που μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι το παιδί να γίνει τριών ετών.

 

2. Δανία

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας του 2021, η Δανία κατατάσσεται ως η δεύτερη πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, πίσω από τη Φινλανδία. Επιπλέον, μια μελέτη του 2020 από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) κατέταξε τη Δανία ως τη δεύτερη καλύτερη χώρα στον κόσμο για να μεγαλώσουν τα παιδιά. Η Δανία έχει ένα δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα που ξεκινά από την προσχολική ηλικία και συνεχίζεται μέχρι το πανεπιστήμιο. Εκτός από τα δωρεάν δίδακτρα, οι Δανοί φοιτητές δικαιούνται μηνιαία υποτροφία για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσης. Αυτό διασφαλίζει ότι η εκπαίδευση είναι προσβάσιμη σ’ όλους, ανεξάρτητα από το εισόδημα ή την κοινωνική κατάσταση. Ένας άλλος παράγοντας που κάνει τη Δανία ένα εξαιρετικό μέρος για να μεγαλώσει κανείς τα παιδιά του είναι η ασφάλειά της, αφού κατατάσσεται σταθερά ως μία από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο. Έχει επίσης φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές γονικής άδειας, οι οποίες δίνουν στους γονείς χρόνο άδειας από την εργασία τους για να φροντίζουν τα παιδιά τους. Οι μητέρες δικαιούνται τέσσερις εβδομάδες άδειας πριν από την ημερομηνία του τοκετού και 14 εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού τους, ενώ οι πατέρες δικαιούνται δύο εβδομάδες άδεια πατρότητας. Η Δανία προσφέρει επίσης προσιτές επιλογές παιδικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας επιδοτούμενης ημερήσιας φροντίδας, η οποία εξασφαλίζει ότι οι γονείς μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται ενώ τα παιδιά τους φροντίζονται σ’ ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.

 

3. Νορβηγία

Η Νορβηγία είναι μια άλλη σκανδιναβική χώρα που συχνά επαινείται για το υψηλό βιοτικό της επίπεδο και την έμφαση στην κοινωνική πρόνοια. Οι Νορβηγοί γονείς δικαιούνται συνολικά 59 εβδομάδες γονικής άδειας, με τις μητέρες και τους πατέρες να μπορούν να πάρουν άδεια εργασίας για να φροντίσουν τα παιδιά τους. Από αυτές τις 59 εβδομάδες, 15 εβδομάδες προορίζονται για τη μητέρα και 15 εβδομάδες προορίζονται για τον πατέρα, ενώ οι υπόλοιπες εβδομάδες είναι διαθέσιμες για κάθε γονέα. Κατά τη διάρκεια της γονικής άδειας, οι γονείς λαμβάνουν το 100% του μισθού τους μέχρι ένα ορισμένο ανώτατο όριο και στη συνέχεια το 80% του μισθού τους. Η εκπαίδευση στη Νορβηγία είναι δωρεάν και η κυβέρνηση επενδύει σημαντικά στο εκπαιδευτικό σύστημα. Τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να παρακολουθούν το σχολείο από την ηλικία των έξι έως την ηλικία των 16 ετών, και οι μαθητές μπορούν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς κόστος. Τα νορβηγικά σχολεία δίνουν έμφαση στη μάθηση με επίκεντρο τον μαθητή και την εξατομικευμένη διδασκαλία, ενώ οι εκπαιδευτικοί είναι άρτια καταρτισμένοι και αξιοσέβαστοι.

 

4. Ιαπωνία

Το 2020 η unicef στην ανάλυση σχετικά με την ευημερία των παιδιών, η Ιαπωνία κατείχε την πρώτη θέση όσον αφορά στη σωματική υγεία, η οποία εξετάζει την παιδική θνησιμότητα και την παχυσαρκία. Η Ιαπωνία διαθέτει ένα εκπαιδευτικό σύστημα με υψηλό κύρος, με έμφαση στην ακαδημαϊκή αριστεία και την πειθαρχία. Οι μαθητές στην Ιαπωνία κατατάσσονται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων επιδόσεων στο Πρόγραμμα για τη Διεθνή Αξιολόγηση των Μαθητών (PISA), με ιδιαίτερη δύναμη στις θετικές επιστήμες και τα μαθηματικά. Επιπλέον, τα ιαπωνικά σχολεία δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη χαρακτήρων και στην εμπέδωση της αίσθησης ευθύνης και σεβασμού στους μαθητές. Έχει επίσης τα χαμηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής και υδάτινης ρύπανσης. Είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες για οικογένειες όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα. Παράλληλα, το συνολικό ποσοστό δολοφονιών της Ιαπωνίας είναι το χαμηλότερο από όλες τις χώρες που εξέτασε η Unicef: Με 0,2 ανά 100.000, είναι πολύ πιο μπροστά από το ποσοστό των ΗΠΑ (5,3), του Καναδά (1,8) ή ακόμα και της Αυστραλίας (0,8). Όχι αδίκως λοιπόν σ’αυτήν τη θέση.

 

5. Ολλανδία

Η Ολλανδία τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά όσον αφορά στην ψυχική υγεία των παιδιών (είναι πρώτη) και στις δεξιότητες (όπου κατατάσσεται τρίτη). Εννέα στους δέκα, 15χρονους δηλώνουν ότι έχουν υψηλή ικανοποίηση από τη ζωή τους, το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες που εξέτασε η Unicef, και οκτώ στους 10 δηλώνουν ότι κάνουν εύκολα φίλους. H ολλανδική νομοθεσία επιβάλλει σ’ όλους τους εργοδότες να παρέχουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς με μικρά παιδιά, όπως μερική απασχόληση ή τηλεργασία. Είναι γνωστή για τις οικογενειακές αξίες και την ελευθερία και έχει την υψηλότερη περιβαλλοντική βαθμολογία μαζί με εξαιρετικά προστατευτικά πρότυπα για την ασφάλεια των παιδιών. Με πληθυσμό 17 εκατομμυρίων κατοίκων, η χώρα των ανεμόμυλων και των λιμανιών έχει το καλύτερο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης στον κόσμο.  Τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναλάβουν την ευθύνη για τη μάθησή τους και τους δίνεται μεγάλη ελευθερία να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους. Η εκπαίδευση είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 18 ετών και υπάρχουν διάφορες επιλογές, όπως δημόσια, ιδιωτικά και διεθνή σχολεία.

Συντάκτης: Φωτεινή Γιαμά
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου