Πλέον, τα σόσιαλ μίντια γνωρίζουμε πως έχουν μεγάλη δύναμη κι είναι το νούμερο ένα μέσο για να συζητήσουμε με έναν άγνωστο ή να γνωρίσουμε ένα άτομο που μας αρέσει. Κοιτάμε, ξανακοιτάμε την παυλίτσα που αναβοσβήνει, σκεπτόμενοι τι να πούμε ή τι να μην πούμε στο άτομο που μας έχει κινήσει το ενδιαφέρον κι αυτή είναι η πρώτη μας τριβή μαζί του, πια. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να μην είμαστε ακόμα ένας/μία που στέλνει το ίδιο πράγμα. Βεβαίως, το απλό και το ευθύ είναι η καλύτερη συνταγή, αυτό δε σημαίνει, όμως, πως πρέπει να γινόμαστε συνεχώς γραφικοί και πανομοιότυποι, ενώ μπορούμε κάλλιστα να γίνουμε πρωτότυποι.
1. Χρησιμοποίησε το χιούμορ σου
Σε ποιόν δεν αρέσει ένας άνθρωπος με αίσθηση του χιούμορ, που δείχνει απευθείας την έξυπνη και την ακομπλεξάριστη πλευρά του. Αν ένα από τα δυνατά χαρτιά της προσωπικότητάς μας είναι αυτό, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κι είναι πολύ πιθανό εξ αρχής να τραβήξουμε την προσοχή αλλά και να σπάσουμε τον πάγο. Σαφώς δε μιλάμε για memes και κλισέ ανόητα έτοιμα αστειάκια αλλά αυτοσαρκασμό, ατάκα και χαλαρότητα στον λόγο. Αν πάλι δεν το κατέχουμε καλύτερα να μην το επιχειρήσουμε, μιας και η απέναντι πλευρά θα κοιτάει το μήνυμα και θα αναρωτιέται τι ακριβώς διάβασε μόλις τώρα (κι όχι για καλό).
2. Δες τι του/της αρέσει
Εντάξει, μπορούμε να γίνουμε για λίγο stalker, όμως για καλό σκοπό. Να παρατηρήσουμε τα ενδιαφέροντα που έχει, τι μουσική ακούει, τι ακολουθεί από καλλιτέχνες, αν στα στόρις μαγειρεύει, αν έχει κατοικίδιο ή γυμνάζεται, τι ταξίδια έχει κάνει. Έτσι, μπορούμε να βρούμε μια αφορμή για κάτι που όντως αρέσει και σ’ εμάς ή μας ενδιαφέρει και να ξεκινήσουμε μια κουβέντα πάνω σε αυτό. Το αν πάρουμε το πράσινο φως, θα φανεί αν όχι την πρώτη φορά, σίγουρα τη δεύτερη, οπότε είτε συνεχίζουμε, είτε απλά ευχαριστούμε και δεν ξανά ενοχλούμε.
3. Πες την άποψή σου και διαφώνησε
Είναι ωραίο να έχουμε λόγο και να μπορούμε να ξεκινήσουμε μια κουβέντα, προφανώς όχι για τις ελιές στο χωριό, αλλά για κάτι σχετικό με αυτό που έχει ανεβάσει σε μια ιστορία ή σε μια δημοσίευση- εκτός κι αν έχει ανεβάσει τις ελιές στο χωριό. Ακόμα και η διαφωνία με πολιτισμένο κι όμορφο τρόπο είναι κάτι που όλους μάς βάζει στη διαδικασία να σκεφτούμε και να μπούμε σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Κι αν πάλι δεν πιάσει, τουλάχιστον θα έχουμε κάνει μια όμορφη συζήτηση διαφορετικών απόψεων.
4. Πείραξε όμορφα
Εδώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή, να μην πάμε στο άλλο άκρο και γίνουμε κακοήθεις ή προσβλητικοί. Πιανόμαστε από κάτι που βλέπουμε και κάνουμε ένα όμορφο και γλυκό πείραγμα, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι ρισκάρουμε, καθώς δε γνωρίζουμε τον άλλον άνθρωπο. Βέβαια, αν πιάσει, δημιουργεί γρήγορα κι εύκολα μια οικειότητα κι έχουμε και την προσοχή που θέλουμε.
5. Κάνε έμμεσα κομπλιμέντα
Σε όλους μας αρέσουν τα όμορφα σχόλια και τα κοπλιμέντα. Μπορούμε να πούμε πως μας αρέσουν οι φωτογραφίες που ανεβάζει, το κατοικίδιο που έχει, αυτά που γράφει ή ακόμα κι οι απόψεις που εκφράζει. Έμμεσα δηλαδή, να δηλώσουμε πως μας ταιριάζει και πως μάς εμπνέει θαυμασμό. Άσε που λέγοντας ένα κομπλιμέντο, είναι αρκετά εύκολο να καταλάβεις αν ο άλλος απαντάει απλώς από ευγένεια και το κόβει.
Πολλά είναι τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα μιας γνωριμίας μεταξύ αγνώστων στα σόσιαλ. Μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας κι άνετοι, μιας και δε μας βλέπουν, μα απλώς μας διαβάζουν. Μπορούμε να γνωρίσουμε πολλούς περισσότερους ανθρώπους από ό,τι αν ήμασταν έξω, επίσης. Ωστόσο, συχνά, είναι σαν να είμαστε σε μια αρένα και προσπαθούμε να δούμε ποιος θα εντυπωσιάσει καλύτερα από τον άλλον και ποιος θα βγει νικητής μέσα από την κούρσα του φλερτ. Επίσης, είναι τελείως απρόσωπο και πολλές φορές δημιουργούνται λανθασμένες προσδοκίες κι αυταπάτες. Λειτουργεί όμως, αρκεί να το χρησιμοποιούμε σωστά και με όμορφο τρόπο. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος, φυσικά, να μας απαντήσει, ούτε μας οφείλει εξηγήσεις για το γιατί δε θέλει και πολλά πολλά. Αν όμως θέλει, αυτός είναι ο τρόπος να το μάθουμε.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου