Ποιος δε θα ήθελε να βιώνει μόνο ευχάριστα συναισθήματα, καθώς η αντιμετώπιση επώδυνων συναισθημάτων είναι δύσκολη; Πολλοί συνηθίζουμε να αποφεύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα αντί να τα αντιμετωπίζουμε άμεσα. Οι στρατηγικές αποφυγής μπορεί αρχικά να μας προσφέρουν ανακούφιση, όμως σχεδόν πάντα μας αφήνουν χειρότερη αίσθηση μακροπρόθεσμα. Η λύση είναι να αποκτήσουμε συναισθηματικό θάρρος. Ακολουθούν 7 συνήθειες των συναισθηματικά θαρραλέων ανθρώπων, κάποιες απ’ τις οποίες ίσως μπορούμε κι εμείς να υιοθετήσουμε.
1. Κάνεις δηλώσεις που ξεκινάν με το «αισθάνομαι»
Μερικές φορές είναι δύσκολο να περιγράψουμε ακριβώς πώς νιώθουμε, πόσο μάλλον να βρούμε τα κατάλληλα λόγια. Μπορεί ακόμα και να μας διακατέχει μια γενικευμένη ανησυχία που δεν ξέρουμε πού ακριβώς οφείλεται. Έχουμε την τάση να μην ακριβολογούμε όταν μιλάμε για τα συναισθήματά μας, με αποτέλεσμα πολλές φορές να φτάνουμε σε σημείο ακόμα κι εμείς να μπερδευόμαστε. Μπορεί, για παράδειγμα, να λέμε «Είμαι στρεσαρισμένος» και να εννοούμε «Φοβάμαι». Όταν όμως μιλάμε για τα συναισθήματά μας σε απλή γλώσσα -ακόμα κι αν νιώθουμε λίγο άβολα- φτάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στο τι ακριβώς δεν πάει καλά. Εξάλλου, θέλει θάρρος να ανοιχτείς -πρώτα σε σένα και μετά στους άλλους- και να παραδεχτείς όλα όσα σε παιδεύουν.
2. Είσαι εκεί για τους άλλους στα χειρότερά τους
Ένα από τα πιο ηχηρά σημάδια πως κάποιος δεν είναι και τόσο θαρραλέος συναισθηματικά είναι πως δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα οδυνηρά συναισθήματα των ανθρώπων γύρω του. Είναι απολύτως φυσικό, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα που αγαπάμε, να μη θέλουμε να νιώθουν άσχημα. Αλλά επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, είναι σημαντικό να μπορούμε να τους στηρίζουμε και σε αυτές τους τις φάσεις, να είμαστε καλοί ακροατές, να προσπαθούμε να δώσουμε μια συμβουλή, όποτε μας ζητηθεί. Ο καλύτερος τρόπος να δείξουμε σε κάποιον πως είμαστε πραγματικά δίπλα του είναι να είμαστε πρόθυμοι να τον βοηθήσουμε σε στιγμές που βλέπουμε πως διακατέχεται από δυσφορία και η αισιοδοξία του έχει κάνει φτερά.
3. Η αβεβαιότητα δε σε τρομάζει
Είναι στην ανθρώπινη φύση μας να θέλουμε να νιώθουμε ασφάλεια και σιγουριά και η προσπάθεια να μειώσουμε την αβεβαιότητα στη ζωή μας είναι γενικά κάτι θετικό. Είναι σύνηθες φαινόμενο, όμως, να χρησιμοποιούμε τη χρόνια ανησυχία ως αμυντικό μηχανισμό απέναντι στο αίσθημα της αβεβαιότητας. Έτσι, αγχωνόμαστε διαρκώς πως κάτι δεν πάει καλά και κάνουμε σενάρια και άσχημες σκέψεις. Μπορεί η ανησυχία να μας δίνει την ψευδαίσθηση του ελέγχου, μακροπρόθεσμα, όμως, μόνο ψυχική κόπωση φέρνει. Συναισθηματικά θαρραλέος είναι αυτός που αποδέχεται μεταξύ άλλων πως δεν μπορεί να προβλέψει τα πάντα, κι αυτό είναι κάτι που μαθαίνει να απολαμβάνει.
4. Σε ακούς και σε καταλαβαίνεις
Είναι ειρωνεία ότι μερικοί άνθρωποι βρίσκουμε πιο εύκολο να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας, παρά ευγενικοί μαζί του. Όντως, ένα από τα πιο θαρραλέα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραδεχτούμε ότι μια μακροχρόνια συνήθεια ή νοοτροπία δε λειτουργεί πια και να δοκιμάσουμε κάτι άλλο. Η αυτοκριτική είναι υγιής όταν γίνεται με σκοπό να βελτιωθούμε, όμως θέλει θάρρος να αγκαλιάσεις τον εαυτό σου ακριβώς όπως είναι, να μην του θυμώσεις και να προσπαθήσεις να τον καταλάβεις αντί να τον μαλώσεις. Είναι κι αυτό ένα από τα σημάδια πως βλέπεις βαθύτερα στον συναισθηματικό σου κόσμο.
5. Εντοπίζεις τις αδυναμίες σου
Αν και δε μας αρέσει να το παραδεχόμαστε, δεν είμαστε τέλειοι. Και όσο κι αν προσπαθήσουμε, δε θα καταφέρουμε να γίνουμε κιόλας. Το να βλέπεις όμως τις αδυναμίες σου, το να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, και να προσπαθείς να σε βελτιώσεις είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Κι είναι από μόνο του ένα σημάδι πως είσαι έτοιμος να γνωρίσεις τον εαυτό σου, μαζί με τα συναισθήματα που βιώνεις, και να καταλάβεις από πού πηγάζουν και τι είναι αυτό που σου στερεί την εσωτερική ηρεμία.
6. Θέτεις όρια -και τα σέβεσαι πρώτα εσύ
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να θέτουμε όρια. Εάν, για παράδειγμα, υποχωρούμε κάθε φορά που το παιδί μας εκρήγνυται, απλώς ενθαρρύνουμε περισσότερα ξεσπάσματα. Αν λέμε πράγματα που δεν εννοούμε και το αμέσως επόμενο λεπτό τα παίρνουμε πίσω, δύσκολα θα καταφέρουμε να πείσουμε για τις κόκκινες γραμμές μας. Απ’ την άλλη, το να οριοθετηθούμε -και να το τηρήσουμε- είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Ο συναισθηματικά θαρραλέος άνθρωπος σέβεται τον εαυτό του και το πώς νιώθει, και προσπαθεί με τη στάση του να κερδίσει και τον σεβασμό των γύρω του.
7. Αυτά που πιστεύεις είναι εξίσου σημαντικά με αυτά που νιώθεις
Συχνά, μια μορφή συναισθηματικού θάρρους είναι η ικανότητά μας να κάνουμε στην άκρη τα συναισθήματά μας μπροστά στις αξίες μας. Όταν μάλιστα νιώσουμε πως κάποιες συμπεριφορές μάς προσβάλουν, προτιμούμε να στεναχωρήσουμε τον εαυτό μας παρά να νιώσουμε πως κάνουμε στην άκρη την αξιοπρέπειά μας. Κι αυτό είναι πραγματικά πολύ πιο δύσκολο απ’ όσο φαντάζεσαι, γιατί κάποια από τα όχι που λέμε, τα πληρώνουμε εμείς περισσότερο απ’ όλους τους υπόλοιπους.
Μας έχει δοθεί ένα πολύτιμο δώρο, κι αυτό δεν είναι άλλο από την ικανότητα προσαρμογής. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάζουμε κάποιες συνήθειες μου που βλέπουμε πως δε μας κάνουν καλό. Αρκεί, να ξεκινήσουμε από το πώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Κι αν δεν έχουμε φτάσει σε σημείο να νιώθουμε συναισθηματικά θαρραλέα, βήμα, βήμα, μπορούμε να πλησιάσουμε πιο κοντά.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.