Έχεις βγει έξω για π0τό ή σε ένα καφέ. Και βλέπεις ένα ατομάκι που σου κάνει κλικ, για κάποιο λόγο φαίνεται να σε ελκύει πολύ και νιώθεις ότι πρέπει να μιλήσεις. Και καλά θα κάνεις! Ξέρω ότι η πρώτη σου κίνηση είναι να βρεις το Instagram να δεις τι παίζει και γενικά να ψαρέψεις από εκεί πληροφορίες και ίσως να ξεκινήσετε εκεί μία κουβέντα η οποία μπορεί και να καταλήξει σε κάποιο ραντεβού. Ώπα! Έχεις το άτομο απέναντι σου, στο εδώ και τώρα, ολοζώντανο σε μία κοινωνική εκδήλωση. Είναι η τέλεια ευκαιρία να μιλήσεις. Μη χάνεις χρόνο και κράτα το φλερτ ζωντανό. Φαντάσου τον εαυτό σου ως φύλακα του έρωτα και ζωντάνεψε τη μαγεία της σύνδεσης. Το ξέρεις ότι φλερτάροντας από κοντά έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει η φάση; Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεκινήσεις μια συζήτηση με κάποιον που μόλις είδες και βρίσκεις ελκυστικό – ειδικά αν δεν είναι σίγουρο ότι το ενδιαφέρον είναι αμοιβαίο. «Πολλοί άνθρωποι φοβούνται την απόρριψη», λέει η Lisa Concepcion, πιστοποιημένη life coach και ειδικός σε θέματα γνωριμιών. «Θέλουν την ασφάλεια ότι γνωρίζουν ότι τα συναισθήματά τους είναι κοινά, προτού βγάλουν τον εαυτό τους προς τα έξω».
Για αυτό εμείς σ’ έχουμε: 7 απλές αλλά θαυματουργές τεχνικές για να κάνεις μάστερ το small talk που προηγείται του φλερτ. Εκεί άλλωστε είναι και το κλειδί για να συνεχίσει η κουβέντα και να καταλήξει σε ραντεβού. Ανάσα και πάμε!
1. Έχε αυτοπεποίθηση
Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να κάνεις μια καλή εντύπωση – οπότε όσοι αντιμετωπίζουμε κοινωνικό άγχος να σφίξουμε τα δόντια και να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση. «Πηγαίνετε με τη νοοτροπία να έχετε απλώς μια πλατωνική συζήτηση με μηδενικές προσδοκίες», λέει η Lisa Consepcion. «Τότε μπορείτε να το θεωρήσετε επιτυχία ακόμα και μόνο με το να ανοίξετε το στόμα σας και να πείτε κάτι». Προσαρμόζοντας τις προσδοκίες σας και όντας εξοικειωμένοι με κάθε πιθανό αποτέλεσμα μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε λιγότερο αγχωμένοι κατά την προσέγγισή του ατόμου, αλλά μπορεί επίσης να σας επιτρέψει να φύγετε με θετική στάση, ακόμη και αν η συζήτηση δεν οδηγήσει σε ραντεβού.
2. Πείτε ένα ειλικρινές κομπλιμέντο
Μην υποτιμάτε τη δύναμη ενός κομπλιμέντου: Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο εγκέφαλος εξισώνει ένα κομπλιμέντο με την ίδια περίπου ικανοποίηση με μια χρηματική ανταμοιβή. Να ξέρετε, επίσης, ότι άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι φιλοφρονήσεις είναι πολύ πιο αποτελεσματικές όταν είναι ειλικρινείς. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι φιλοφρονήσεις που έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα ή την προσωπικότητα των ατόμων ήταν πιο ουσιαστικές σε σύγκριση με τις φιλοφρονήσεις για την εμφάνιση, τα υπάρχοντα ή τις δεξιότητές τους. «Το να κάνεις κάποιον να νιώσει καλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις μια συζήτηση», λένε οι επιστήμονες.
Tip: Αποφύγετε να σχολιάζετε το σώμα κάποιου, ακόμη και αν λέτε κάτι καλό, καθώς αυτό μπορεί να κάνει πολλούς ανθρώπους να νιώθουν άβολα. Αντ’ αυτού, είναι προτιμότερο να κάνετε κομπλιμέντα για ένα ποτό ή φαγητό που παρήγγειλαν, για το γούστο τους στη μουσική ή για το γέλιο τους.
3. Κάντε μια ερώτηση
Το να κάνετε μια ερώτηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσεγγίσετε κάποιον, επειδή καλεί το άλλο άτομο να μοιραστεί πληροφορίες που μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε για να συνεχίσετε τη συζήτηση. Δεδομένου ότι οι ερωτήσεις κλειστού τύπου που απαντιούνται με ένα ξερό «ναι ή όχι», π.χ. « Σ’ αρέσει αυτή η μουσική;» δεν επιτρέπουν πραγματικά καμία δυναμική, καλύτερα να μείνετε σε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου όπως «Πώς σου φαίνεται αυτή η μουσική που παίζει ο DJ;» – οι οποίες δίνουν πιο λεπτομερείς απαντήσεις. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ζητήσετε τη γνώμη τους για κάτι, όπως για κάποια δείγματα χρωμάτων, δείγματα κολόνιας ή τι να παραγγείλετε στο μενού. Ο καθένας θέλει να αισθάνεται πως η γνώμη του εκτιμάται, άλλωστε. Το να ζητάτε τη γνώμη τους δείχνει ότι σας ενδιαφέρει αυτό που έχουν να πουν. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο, «Σας αρέσει αυτό το ποτό; Πιστεύετε ότι πρέπει να πάρω ένα;».
4. Ζητήστε τη βοήθεια τους
Το να προσφέρετε βοήθεια και να είστε ευγενικοί με τους άλλους μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ενδορφινών που προκαλούν ευεξία και άλλων χημικών ουσιών του εγκεφάλου που προάγουν την ευχαρίστηση.
Οι ερευνητές συχνά αναφέρονται σε αυτό το φαινόμενο ως «το high dose του βοηθού». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες συμβουλεύουν να ζητάτε από το φλερτ σας να σας βοηθήσει σε κάτι, είτε πρόκειται για την επιλογή ενός αρώματος, για την αγορά ενός T-shirt, είτε για την ολοκλήρωση ενός σταυρόλεξου σε ένα παιχνίδι στο κινητό. Τους κάνεις να αισθάνονται σημαντικοί και αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας. Όταν η καλή τους πράξη πυροδοτεί θετικά συναισθήματα, μπορεί να αρχίσουν να συνδέουν αυτά τα συναισθήματα με εσάς.
5. Αρχίστε τη συζήτηση απλά και συστηθείτε
Αν και το να πλησιάσετε κάποιον και να πείτε: «Γεια, το όνομά μου είναι Τάδε, ποιο είναι το δικό σου;» μπορεί να μη φαίνεται το πιο μοναδικό ή ενδιαφέρον άνοιγμα επικοινωνίας, όμως αυτή η απλή προσέγγιση μπορεί να είναι ακόμα πολύ αποτελεσματική. «Στους ανθρώπους αρέσει να λένε το όνομά τους και να ακούνε το δικό τους όνομα από τα χείλη άλλου», λέει η life coach. «Τους επικυρώνει κάνοντάς τους να αισθάνονται ότι τους βλέπουν και ότι είναι ξεχωριστοί».
Tip: Μελέτες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι σχηματίζουν κρίσεις για τους άλλους απλώς και μόνο από τον τρόπο που λένε τη λέξη «γεια», οπότε ιδανικά, θα θέλατε να απευθύνετε αυτόν τον χαιρετισμό με ζεστασιά, φιλικότητα και αυτοπεποίθηση.
Τελευταίο και καλύτερο:
6. Αναγνωρίστε – και σεβαστείτε – την έλλειψη ενδιαφέροντος
Δε θα ενδιαφερθούν για εσάς όλοι όσοι σας ελκύουν, και αυτό είναι εντάξει. Όταν έχετε την αίσθηση ότι το πρόσωπο δε δείχνει ενδιαφέρον, οι ειδικοί συμβουλεύουν να προσπαθήσετε να τελειώσετε την κουβέντα με το κεφάλι ψηλά, γνωρίζοντας ότι τουλάχιστον προσπαθήσατε να κάνετε μια σύνδεση. Το κατάλληλο άτομο για εσάς θα αναγνωρίσει πόσο καταπληκτικός άνθρωπος είστε. Πώς θα καταλάβετε ότι δεν ενδιαφέρεται; Ορίστε μερικά σημάδια:
• Αποσπάται από το τηλέφωνο ή έχει το κεφάλι θαμμένο σε ένα βιβλίο
• δεν κάνει οπτική επαφή με τα μάτια
• διατηρεί κάποια φυσική απόσταση ή απομάκρυνση από εσάς
• δεν κρατάει τη συζήτηση σε εξέλιξη κάνοντάς σας ερωτήσεις σε αντάλλαγμα.
Δεν υπάρχει λόγος να θυμώνετε με το άτομο που δε δείχνει ενδιαφέρον, επειδή δε γνωρίζετε την κατάστασή του. Για παράδειγμα, μπορεί να πενθεί ακόμα μια σχέση που μόλις τελείωσε και απλά να μην αισθάνεται έτοιμο να γνωρίσει κάποιον νέο ή απλά να μην ελκύεται το ίδιο από εσάς. Είναι οκ και ίσα – ίσα είναι καλύτερο, αφού θα θέλετε να βγείτε με κάποιον που να δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον.
Απλά ευχηθείτε τους μια καλή μέρα και συνεχίστε να προχωράτε.