Διαμαρτυρόμενο στομάχι, σιελόρροια σε αυξημένα για την εποχή επίπεδα και κόρες ματιών ελαφρώς διεσταλμένες. Όχι, δεν είναι συμπτώματα κάποιας ανησυχητικής πάθησης, είναι ο προάγγελος της κατάποσης ενός λαχταριστού εδέσματος.
Και έφτασε ένα ακόμη βαρετό Κυριακάτικο απόγευμα ή ίσως ένα ηλιόλουστο πρωί Σαββάτου, πραγματικά δεν έχει σημασία. Ο χώρος διεξαγωγής παίζει πιο σημαντικό ρόλο, όπως όλοι οι ναοί για τους πιστούς τους, ακόμα κι αν μιλάμε για την κουζίνα του σπιτιού σου. Αιώνιος εραστής του ωραίου, λάτρης της τελειότητας σε κάθε εφικτό επίπεδο, έχεις αποφασίσει προ πολλού ότι ακόμα και το πιο πρόχειρο γεύμα σου θα είναι ένα μικρό γαστρονομικό θαύμα. Ένας λόγος παραπάνω όταν σχεδιάζεις να τα προσφέρεις σε αγαπημένα πρόσωπα για λόγους προσωπικά σημαντικούς.
Αφού ορκίστηκες λοιπόν να εντυπωσιάσεις και τους πλέον δύσπιστους, γκουγκλάρεις, ανακαλύπτεις συνταγές, τσεκάρεις τα υλικά και το όνομα αυτού, cupcakes. Είτε αλμυρά, είτε γλυκά είναι λιχουδιά. Και όπως κάθε λιχουδιά, όταν είναι ευπαρουσίαστη, γευστική και σε σωστή ποσότητα κρύβει μέσα της μια δόση φροντίδας και αγάπης από το δημιουργό στον καταναλωτή.
Στην παιδική ταινία «Ratatouille», ο μικρός σεφ Ρεμί κερδίζει τον αρνητικά προκατειλημμένο Ίγκο με μια κοινότυπη- σχεδόν αποτυχημένη- συνταγή. Φυσικά, κερδίζει έδαφος με την παραλλαγή που του ξυπνά μνήμες παιδικών χρόνων. Κάπως έτσι και τα cupcakes, μας κεντρίζουν τον ουρανίσκο λόγω μεγέθους, εμφάνισης και γεύσης. Είναι τόσο χαριτωμένα που σχεδόν ντρέπεσαι να τα ζητήσεις, πολλές φορές νομίζεις ότι είναι στολισμός για τη βιτρίνα. Κομψοτέχνημα από κάθε άποψη, το καταβροχθίζεις με ενοχές και κατακλύζεσαι από γεύσεις που εναλλάσσονται. Δεν είναι μόνο το ταίριασμα των συστατικών, είναι και η δοσολογία που κάνει τη διαφορά.
Τα cupcakes, όπως μαρτυρά και το όνομα τους, άρχισαν να ψήνονται μέσα σε κούπες-μεζούρες των υλικών για συνταγές. Οι νοικοκυρές της Αμερικής τα πρωτοδοκίμασαν από ανάγκη, ίσως για οικονομία στο βούτυρο και τα αυγά και διαμόρφωσαν μια νέα μόδα. Οι φόρμες του κέικ δεν είχαν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους και αυτό που αρχικά αποτέλεσε εύκολη, έξυπνη και γρήγορη λύση, δημιούργησε τόμους βιβλίων μαγειρικής. Οι πιο μυημένοι στην τέχνη της γαστρονομίας ψάχνουν συνεχώς για τον επόμενο συνδυασμό που θα είναι μοναδικός. Οι αρχάριοι πειραματίζονται, σπαζοκεφαλιάζουν και πετάνε στα σκουπίδια, καμμένα αποδεικτικά στοιχεία.
Δεν είναι μόνο το παντεσπάνι, η κρέμα ζαχαροπλαστικής ούτε το γλάσο. Πρέπει να διαλέξεις προσεκτικά όλα τα στοιχεία που θα συνθέσουν την αψεγάδιαστη εμφάνιση και θα σε κάνουν να ξεχάσεις τις θερμίδες. Α, ναι! Αυτό το παραλείπουμε συχνά, η διατροφική και θρεπτική αξία των cupcakes είναι άνευ σημασίας. Δε συμφέρει κανέναν να θυμάται ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης θα ανεβάσει τις τιμές στη ζυγαριά του, οπότε πολύ βολικά, το βάζουμε στην άκρη.
Κατά κανόνα, τα υλικά που θα χρειαστείς είναι απλά, μπορείς να τα βρεις στο ράφι της κουζίνας σου όποτε θέλεις, η διαδικασία παρασκευής θα είναι παιχνιδάκι, ο χρόνος σύντομος και η συνέχεια προδιαγεγραμμένη. Ψήνεις, σερβίρεις, θαυμάζεις, καταβροχθίζεις.
Βασική προϋπόθεση να επανέλθει ο πάγκος της κουζίνας στην πρότερη τακτοποιημένη μορφή του και να θυμηθείς να ρωτήσεις τους καλεσμένους αν ικανοποιήθηκαν από το αποτέλεσμα. Δε σε νοιάζει η απάντηση τους; Χα! Φυσικά και ναι, μπορεί τα υλικά να ήταν ταπεινής καταγωγής , μπορεί να βασίστηκες στον αυτοσχεδιασμό, αλλά τα μυστικό συστατικό είναι από σένα για εκείνους. Εξάλλου, όπως έλεγε και ο Γκουστώ, «Όλοι μπορούν να μαγειρέψουν!».
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή