«Πώς έχεις γίνει έτσι, βρε μωρό μου; Εγώ δε σ’ ερωτεύτηκα χοντρή! Χάσε και κανένα κιλό!» σου πετάει μια μέρα και μένεις άναυδη.

Κοιτιέσαι μετά στον καθρέφτη. Ρουφάς κοιλιά, ξανακοιτιέσαι. Κοιτάς τους γοφούς σου. Έχεις παχύνει, το ξέρεις και ξεσπάς σε κλάματα.

Εδώ που τα λέμε, ο τρόπος που σου μίλησε δεν ήταν καθόλου ωραίος. Εντάξει είναι κατανοητό να παραξενεύεται κάποιος επειδή ο σύντροφός του άλλαξε εμφάνιση και δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τον γνώρισε. Από την άλλη, όμως δεν υπάρχει τόσο ουσιώδης λόγος για να απευθύνεται με άσχημα λόγια στον άλλο, να του κάνει επίθεση και να γίνεται ολόκληρο θέμα.

Οι άνθρωποι αλλάζουν. Όποιος επιμένει στο αντίθετο εθελοτυφλεί. Όλο και κάποια συγκυρία, οι εμπειρίες, γεγονότα διάφορα μετουσιώνουν την προσωπικότητά του κι ας μην το παραδέχεται. Έτσι και με την εμφάνιση. Δεν μπορείς να είσαι πάντα ίδιος.

Οι ορμόνες αλλάζουν. Μειώνονται ή πληθαίνουν αναλόγως την ηλικία. Ύστερα παίζει ρόλο το άγχος, ο τρόπος ζωής, προβλήματα υγείας. Δεν εξαρτώνται όλα από τη διατροφή, μη γελιόμαστε.

Ύστερα είναι κι αυτά τα πρότυπα, που μας πλασάρουν τα μέσα ενημέρωσης. Όλοι πρέπει να είμαστε αδύνατοι για να φαινόμαστε όμορφοι. Οι χοντροί είναι αντιαισθητικοί.

Τα ενστερνίζεσαι κι εσύ και αρχίζεις εξαντλητικές δίαιτες, στερείσαι όλα αυτά που σου αρέσει να τρως και να απολαμβάνεις, επειδή έτσι διατυμπανίζει η μόδα.

«Μόδα». Ποια είναι αυτή η κυρία δηλαδή, που την έχουμε προσωποποιήσει και την έχουμε θεοποιήσει;

Καταλαβαίνω πάλι, να πρέπει να είσαι αδύνατος επειδή η διατροφή που έκανες δημιούργησε προβλήματα στην υγεία σου και αυτό είναι συνταγή γιατρού.

Όμως δεν είναι απαραίτητο να πιέζεσαι, να χαλάς τη ζαχαρένια σου, να προσπαθείς επί ματαίω μέρες, εβδομάδες, μήνες να χάσεις κιλά. Αφού μετά σίγουρα θα τα ξαναπάρεις, μιας και το έκανες με το ζόρι. Βασανίζεσαι τόσο, επειδή ο σύντροφος σου θεωρεί ότι πάχυνες και δεν του αρέσει.

Για να ερωτευτείς, σίγουρα η εμφάνιση έπαιξε τον πρωτεύοντα ρόλο. Στη συνέχεια όμως, αυτό το συναίσθημα δε γεννήθηκε επειδή ο άλλος ήταν γυμνασμένος, είχε ωραίο στυλ ή έχει καμπύλες για παράδειγμα. Ο έρωτας ήρθε, επειδή ταίριαξαν οι προσωπικότητες. Ό,τι κρύβεται μέσα σου ερωτεύτηκε ο άλλος: τα νάζια σου, τα σκέρτσα σου, την ενδεχόμενη ευαισθησία σου ή δυναμικότητά σου καθώς και οι στιγμές που ζείτε και που σας φέρνουν πιο κοντά.

Δεν ψάχνουμε έναν άνθρωπο να μας ταιριάζει εξωτερικά για να τον κάνουμε επίδειξη και να λέμε ότι έχουμε δεσμό. Αυτό παραείναι ανώριμο και κομπλεξικό.

Ψάχνουμε έναν άνθρωπο που θα μας ξετυλίξει το είναι του, θα μας αγαπήσει για αυτό που είμαστε, θα σταθεί δίπλα μας και εμείς σε αυτόν επίσης.

Συνεπώς, όσο περνάει ο καιρός και τα συναισθήματα φουντώνουν, παύεις να νοιάζεσαι τόσο για την εξωτερική εμφάνιση του άλλου.

Από τη στιγμή που ο σύντροφός σου πήρε μερικά κιλά και δε νιώθει άσχημα γι’ αυτό ή δεν μπορεί να τα χάσει, για ποιο λόγο να τον κολλάς στον τοίχο με επικριτικά σχόλια;

Είναι αυτός λόγος να χαλάτε την όμορφη σχέση που έχετε χτίσει;

Τα παραπανίσια κιλά δεν αλλάζουν το χαρακτήρα κάποιου. Άλλα είναι τ’ αρνητικά. Όταν δε δέχεσαι τις αλλαγές, είσαι εγωιστής, άμεμπτος και αμετακίνητος στις απόψεις σου, πεισματάρης και ξεροκέφαλος. Αυτά είναι προβλήματα που πρέπει κάποιος να χάσει, όχι τα κιλά του.

Εξάλλου, τα παραπανίσια κιλά στις γυναίκες ειδικά, τις κάνουν πιο καμπυλωτές. Στους άνδρες, η κοιλίτσα είναι σέξυ. Γλυκαίνουν και το πρόσωπο. Άρα έχει και τα θετικά του το όλο θέμα.

Αγάπα τον άνθρωπό σου γι’ αυτό που σε κάνει να είσαι ως άνθρωπος. Όλα τα άλλα δεν έχουν καμία σημασία. Ο έρωτας δε φεύγει για λίγα κιλάκια.

 

 

Συντάκτης: Κατερίνα Σκόνδρα