Όλοι μας έχουμε ζήσει πολλές διαφορετικές εμπειρίες στα ερωτικά μας. Έχουμε υπάρξει σε σχέσεις ήρεμες, με άτομα που μας προσέφεραν σιγουριά μα όχι και τόσο ενθουσιασμό κι έχουμε υπάρξει και σε σχέσεις που μόνο σιγουριά κι ασφάλεια δεν προσέφεραν. Μας έδωσαν, όμως, την ένταση, το συναίσθημα και την τρέλα. Τόσα πολλά που μας έκαναν να χάσουμε και το μυαλό μας ακόμη. Έχουμε υπάρξει σε σχέσεις που συμβαδίσαμε τόσο πολύ με το άλλο άτομο, που δεν υπήρχαν συγκρούσεις και που η σχέση έληξε ομαλά. Έχουμε, όμως, ζήσει και σε αυτές που έχουμε φέρει τα πάνω κάτω, που έχουμε τσακωθεί αμέτρητες φορές λόγω ζήλιας ή ανασφάλειας, προσπάθειες για συνύπαρξη που ακόμα μας πονάνε όταν τις ανακαλούμε στη μνήμη μας.

Υπάρχουν, όμως, κι οι σχέσεις στις οποίες τα δύο άτομα δε βρίσκονται στην ίδια σελίδα. Σχέσεις που ναι μεν γνωρίζεις πως δεν ταιριάζεις απόλυτα με τον άλλο, είναι παράλληλα όμως τόσο έντονες και παθιασμένες που σε κάνουν να αγνοείς τη διάσταση «θέλω» και χαρακτήρων. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτές οι σχέσεις δε λήγουν καθόλου ομαλά.

Είναι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων που τους διχάζουν κυρίως οι επιθυμίες κι οι ανάγκες τους, τόσο στη ζωή τους γενικά όσο και μέσα στη σχέση τους ειδικά. Συνήθως ξεκινούν με ενθουσιασμό. Ενθουσιασμό για το καινούριο, για το άγνωστο. Προτού γίνει νύξη στο θέμα του (κοινού) μέλλοντος.

Με το πέρας του χρόνου, θα τεθεί κάποτε το «πού πάει αυτή η σχέση;». Κάποιο απ’ τα δύο μέλη θα το φέρει στη συζήτηση, για να σιγουρευτεί πως τα δικά του «θέλω» συμβαδίζουν με του άλλου. Κοινό φαινόμενο μέσα σε μια –όχι απαραίτητα– μακροχρόνια σχέση είναι ο ένας σύντροφος να αισθανθεί έτοιμος να προχωρήσει, να κάνει οικογένεια και παιδιά. Τι συμβαίνει, όμως, όταν ο άλλος δε βρίσκεται σε αυτό το στάδιο της σχέσης ακόμα; Ή όταν αντιλαμβάνεται πως πιθανόν να μη βρεθεί και ποτέ σε αυτό το στάδιο με το συγκεκριμένο άτομο ή ίσως και με οποιοδήποτε άλλο;

Οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν αντιμετωπίζει μια σχέση, η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να λυθεί είναι η συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, όταν έχεις αποφασίσει να περάσεις ένα χρονικό διάστημα με κάποιον, οφείλεις να διαχειριστείς την κατάσταση με την αξιοπρέπεια που της αρμόζει. Το θέμα «οικογένεια και παιδιά» είναι αρκετά λεπτό κι όταν έρχεται η στιγμή να το συζητήσει ένα ζευγάρι, καλό θα είναι κι οι δύο να ακούσουν την οπτική του άλλου, χωρίς να θεωρούν πως μια μακρόχρονη σχέση σημαίνει πως ο σύντροφός τους προσυπογράφει τη δέσμευσή του σε κάτι τέτοιο. Υπάρχει περίπτωση ένας απ’ τους δύο να μη θέλει (τουλάχιστον ακόμα) να κάνει το επόμενο βήμα.

Και, τότε, φυσικά η επιλογή του χωρισμού μπαίνει στο τραπέζι. Ίσως έπειτα από έναν μεγάλο τσακωμό σχετικά με τα «θέλω» του συντρόφου σου, έπειτα από τεταμένες σχέσεις μαζί του ή έπειτα από μία περίοδο απομάκρυνσης, έρχεται η στιγμή για κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Διότι, σε μία τέτοια περίπτωση, αυτό που χρειάζεται είναι μία σοβαρή κι ώριμη απόφαση.

Τα ενδεχόμενα ποικίλλουν. Είτε ο σύντροφος που θέλει οικογένεια και παιδιά θα παραμείνει ανένδοτος στις απόψεις του και θα ρισκάρει να χάσει το ταίρι του, προκειμένου να βρει ένα πιο κατάλληλο για να καλύψει τις ανάγκες του είτε, μετά από ψύχραιμη συζήτηση, θα κληθεί να αποφασίσει αν τα «θέλω» του μπορούν να περιμένουν λίγο, επειδή θεωρεί πως ο σύντροφός είναι πιο σημαντικός απ’ τις ανάγκες του, στην παρούσα φάση. Στη χειρότερη περίπτωση, ενδέχεται να αποπειραθεί να πείσει τον άλλο πως για να του αποδείξει την αγάπη του, θα πρέπει ο δεύτερος να υποχωρήσει.

Το δύσκολο κομμάτι μίας τέτοιας κατάστασης είναι το τρίτο ενδεχόμενο. Ειδικά στην περίπτωση που ο σύντροφος που δεν είναι έτοιμος για οικογένεια και παιδιά καλείται να αποφασίσει και για τους δύο. Έρχεται αντιμέτωπος με το δίλημμα του «να χωρίσω και να χάσω κάποιον που αγαπάω;» ή «να συμβιβαστώ προκειμένου να μην τον χάσω;». Θα ακολουθήσουν δύσκολες συζητήσεις με τον εαυτό του, τις ανάγκες του και τα συναισθήματά του.

Σε περιπτώσεις έντονης συναισθηματικής δέσμευσης, ο χωρισμός δεν είναι αναμενόμενος. Όμως δεν πρέπει και να αποκλεισθεί σαν ενδεχόμενο. Είναι προτιμότερο να αφήσεις κάποιον που δε συμβαδίζουν οι οπτικές σας στη ζωή, παρά να συμβιβαστείς και να βρεθείς προ εκπλήξεων αργότερα. Σε περίπτωση τέλους της σχέσης, προσπάθησε να διατηρήσεις την ευγένεια που είχες στην αρχή της.

 

Συντάκτης: Αλκμήνη Γιαννή
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη