Πολλοί λένε πως δεν εκτιμάς κάτι όταν το έχεις, παρά μόνο όταν πια το χάσεις, κι αυτό εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς της ζωής μας, είτε αυτός είναι ο ερωτικός, ο επαγγελματικός μα πολύ πιο σημαντικός εκείνος της υγείας. Έτσι, μας τυχαίνει αρκετές φορές να ερχόμαστε αντιμέτωποι με κοντινά και μη πρόσωπα που είτε υποφέρουν από κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας είτε, στο χειρότερο σενάριο, καταλήγουν εξαιτίας του. Συνήθως, όταν πρόκειται για οικεία πρόσωπα, επηρεαζόμαστε περισσότερο, καθότι ξέρουμε προσωπικά τον άλλο και δε μας αρέσει να τον βλέπουμε να περνάει δυσκολίες.
Είναι επίσης αστείο να παρατηρήσουμε ότι μέχρι τα είκοσί μας περίπου δε μας απασχολούσαν καθόλου θέματα υγείας, τα θεωρούσαμε ένα μακρινό σενάριο, σαν κάτι ξένο που δε μας αφορούσε και δεν ήταν της παρούσης. Όμως, όπως και πολλά άλλα θλιβερά γεγονότα κι άσχημες συνειδητοποιήσεις, έτσι κι αυτά κάποτε χτυπάνε την πόρτα μας άμεσα ή έμμεσα αφορώντας έναν δικό μας άνθρωπο. Τι κάνεις, λοιπόν, όταν μαθαίνεις πως ένας πολύ καλός σου φίλος έχει ένα πρόβλημα υγείας; Ξαφνικά αλλάζει η σχέση σας;
Τέτοια ζητήματα ήταν ανέκαθεν πολύ λεπτά και δύσκολα συζητιούνται ανοιχτά. Το φιλαράκι σου σού ζητάει να του συμπεριφέρεσαι όπως και πριν, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, να μην το λυπηθείς λόγω της κατάστασής του. Είναι εύκολο, όμως, να το κάνεις αυτό; Νιώθεις το ίδιο καλά όταν λέτε τα νέα σας κι εσένα το πρόβλημά σου είναι ερωτικού ή επαγγελματικού περιεχομένου, που μπροστά στο σοβαρό πρόβλημα του άλλου μοιάζει μηδαμινό;
Η απάντηση στην προσαρμογή της συμπεριφοράς μας διαμορφώνεται διαφορετικά σε κάθε κατάσταση. Μπορεί ο ίδιος ο φίλος να ‘ναι πολύ άνετος με την κατάστασή του και να μη θέλει ειδική μεταχείριση. Έτσι, το κάνει και σε ‘σένα πιο εύκολο να του μιλάς ευθέως, χωρίς να σκέφτεσαι αν αυτά που λες είναι λιγότερο σημαντικά απ’ τα δικά του. Επίσης, ανάλογα με τη συμπεριφορά του άλλου μπορείς κι εσύ να ‘σαι ελεύθερος να του κάνεις ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Αν μπορέσει να βρεθεί μία ισορροπία στη σχέση σας, τότε μπορείς άφοβα να κάνεις ερωτήσεις και συζητήσεις με το άλλο άτομο.
Ειδικά σε φιλικές επαφές που οι προστριβές είναι πιο σπάνιες κι οι σχέσεις περισσότερο βασισμένες στην ευγένεια, είναι εύκολο να δημιουργούνται τύψεις σχετικά με θέματα που ντρέπεστε να συζητήσετε, άρα και τελικά δεν τολμάτε να αναφέρετε. Η λύση σε τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι να βολιδοσκοπούμε την κατάσταση με το επικείμενο πρόσωπο, να βλέπουμε και τη δική του οπτική γωνία σχετικά με το θέμα κι έπειτα να αποφασίζουμε πώς να το διαχειριστούμε.
Όπως και να έχει, οφείλουμε να σεβόμαστε τους άλλους και τις αποφάσεις του, παράλληλα όμως να στεκόμαστε ενεργά δίπλα τους, να τους εμψυχώνουμε και να τους ενθαρρύνουμε. Και στην τελική, ας σκεφτούμε κι αυτό: Το φιλαράκι μας υπάρχει περίπτωση να θέλει να συμπεριφερόμαστε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, διότι έτσι ξεχνιέται κι ο ίδιος απ’ το πρόβλημά του κι ίσως αυτό εν τέλει να βοηθήσει και στην αντιμετώπισή του.
Αν βρεθούμε, λοιπόν, αντιμέτωποι με τέτοιου είδους καταστάσεις, η συζήτηση με το κοντινό πρόσωπο είναι η καλύτερη λύση, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη