Οι περισσότεροι το ξέρουμε. Το θέμα είναι πώς το ξέρουμε; Είτε το ‘χουμε εφαρμόσει είτε το ‘χουμε δεχτεί. Σε κάθε περίπτωση, το “birds’ feeding” δεν είναι κάτι τυχαίο, ούτε βεβιασμένο. Έχει τη φιλοσοφία του, τον τρόπο που εφαρμόζεται και, κυρίως, ακολουθεί τη δική του τακτική. Το μόνο που χρειάζεται εσύ να διαθέτεις είναι ελεύθερο χρόνο και μπαταρία στο κινητό σου.
Αράζεις, λοιπόν, στον καναπέ ή κάπου, τέλος πάντων, που να ‘σαι άνετα κι αρχίζεις να σκρολάρεις στα ονόματα που ‘χεις περασμένα στις επαφές σου. Για μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα προτιμάς το facebook ή το instagram, όπου θα μπορείς να δεις και φωτογραφίες, και, ναι, το birds’ feeding είναι έτοιμο ν’ αρχίσει!
«Γεια σου, τι κάνεις;» Μήνυμα πρώτο σε ‘κείνο το άτομο που ‘χατε βγει μία φορά πριν από κάποιους μήνες, αλλά δεν έτυχε να ξαναβγείτε, ούτε επικοινωνήσατε. Τώρα είναι μία καλή ευκαιρία να τα ξαναπείτε και ποτέ δεν ξέρεις τι θα επακολουθήσει (αν απαντήσει, βέβαια).
Κι επειδή δεν είναι σίγουρο ότι το πρώτο άτομο θα ανταποκριθεί, για να δούμε σε ποιο άλλο θα μπορούσες να στείλεις μήνυμα. Εμ… Α, να αυτό το παιδί που μιλάγατε ένα διάστημα και λέγατε να βγείτε, αλλά τελικά δεν κανονίστηκε ποτέ το ραντεβού. «Γεια σου, τι κάνεις;» Ίσως βάλεις και μία χαμογελαστή φατσούλα, έτσι θα γίνει πιο χαρούμενη η προσέγγιση.
Προχωράμε. Αυτή η κοπέλα έχει φωτογραφίες με το αγόρι της, μάλλον δε θα ‘πρεπε να της στείλεις, αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρεις, κάνε ένα copy-paste του προηγούμενου μηνύματος κι αν δε θέλει να απαντήσει, ας μην απαντήσει. Δεν της έστειλες και κάτι προσβλητικό, σιγά!
Σκρολ, σκρολ, α, να κι εκείνος που ‘χες γνωρίσει στην τράπεζα και τελικά ήτανε γνωστός της κολλητής σου απ’ το σχολείο. Γιατί δεν είχατε βγει ποτέ; Τώρα που τον ξαναβλέπεις, δε σε χαλάει. Στείλε κι εδώ ένα μήνυμα. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε για να εξυπηρετεί την επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους, έτσι δεν είναι;
Κάποιοι απ’ όσους δέχτηκαν τα μηνύματά σου θ’ ανταποκριθούν. Έτσι θ’ αρχίσει μία ανταλλαγή μηνυμάτων, θα πείτε τα νέα σας, θα φλερτάρετε και λίγο, όπου βρεθεί πρόσφορο έδαφος, και θα περάσει η ώρα. Συχνά αυτή η επικοινωνία θα κρατήσει λίγες μέρες, αλλά πιο σπάνια θα οδηγήσει σε συνάντηση. Θα πείτε «Να κανονίσουμε να πάμε για καφέ, ρε ‘συ», αλλά το πιθανότερο είναι να μην το κάνετε.
Γιατί; Ποιος είναι ο σκοπός του “birds’ feeding”, αν όχι η ανθρώπινη επαφή; Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται για να σκοτώσει κάποιος την ώρα του. Ένα άτομο που δεν έχει τι να κάνει, τη δεδομένη στιγμή, ανεξάρτητα αν είναι σε σχέση ή όχι, επιλέγει να κουβεντιάσει με διάφορα πρόσωπα απλά για να μην αισθάνεται μοναξιά. Δεν έχει σημασία ποιος θ’ ανταποκριθεί σ’ αυτό το κάλεσμα, αλλά πόσοι θα απαντήσουν. Το μόνο που μετρά είναι να γίνεται κουβέντα (για οποιοδήποτε θέμα, σε οποιοδήποτε επίπεδο).
Πίσω απ’ αυτή την τακτική κρύβεται ακόμα ένας σκοπός: η επιβεβαίωση. Όταν έχεις ελεύθερο χρόνο, πας μια βόλτα, βλέπεις τους φίλους σου, διαβάζεις ένα βιβλίο ή ακούς μουσική. Γιατί να επιλέξεις αυτή τη μέθοδο για να περάσει η ώρα; Προφανώς η ανταπόκριση του «κοινού» στα μηνύματά σου έχει τη σημασία της. Επιβεβαιώνει ότι αρέσεις, ότι πολλά άτομα θέλουν να μιλάνε μαζί σου, ότι δεν περνάς απαρατήρητος ή ότι είσαι όμορφη κι επιθυμητή. Τροφοδοτείται ένας κρυφός εγωισμός απ’ τις απαντήσεις που θα λάβεις.
Πλέον αυτό το μοτίβο προσέγγισης δεν αποτελεί κάτι άγνωστο σε ‘σένα. Ξέρεις γιατί το εφαρμόζεις και το κάνεις πολύ συνειδητά. Αν είσαι δέκτης, μπορείς να το αναγνωρίσεις και να επιλέξεις αν θα συμμετέχεις σ’ αυτήν την επικοινωνία, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του άλλου (ή ενδόμυχα και τις δικές σου).
Βέβαια, αν μέχρι τώρα ήσουν δέκτης και νόμιζες ότι το ξαφνικό ενδιαφέρον κάποιου πήγαζε επειδή του ‘χες λείψει, sorry που στο χαλάω. Ήσουν απλά ένας τρόπος να σκοτώσει την ώρα του και σε θυμήθηκε, όταν άλλαξες φωτογραφία στο προφίλ. Τουλάχιστον το συνειδητοποιείς διαβάζοντας αυτό το άρθρο κι όχι λαμβάνοντας ένα μήνυμα του τύπου: «Για σ’, κόκλα».
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη