Πώς ορίζονται οι μακροχρόνιες σχέσεις; Δηλαδή, από πόσα χρόνια και πάνω μια σχέση θεωρείται μακροχρόνια; Όσα κι αν είναι πάντως, εσείς τα ‘χετε καλύψει! Δεν είναι ότι είστε μαζί από παιδιά, αλλά σίγουρα εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Οι σχέσεις που πορεύονται αγκαζέ με τον χρόνο μπορεί να ‘χουν ξεκινήσει απ’ το πανεπιστήμιο ή απ’ το λύκειο ή ακόμα και πιο πριν. Πέρασαν εποχές και φάσεις ζωής και μαζί πορευτήκατε σε τόσες και τόσες στιγμές. Δεν έχει σημασία αν η σχέση είναι επίσημη ή ανεπίσημη, αυτό που μετρά είναι δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου χωρίς το ταίρι σου κι ακόμα και τις στιγμές που σε νευριάζει και τσακώνεστε, δεν μπορείς να κρατήσεις κακία. Είναι ο άνθρωπός σου, πώς το λένε!
Καμιά φορά σκέφτεσαι τι θα γίνει αν για κάποιο λόγο η σχέση χαλάσει. Αν έρθει η μέρα που θα σου πει: «Ξέρεις, δεν μπορώ άλλο, έχω μπουχτίσει» ή «Ξέρεις, έχω ένα άλλο πρόσωπο στη ζωή μου». Τι θα κάνεις; Απ’ την άλλη, θα μπορούσε να συμβεί και σε ‘σένα να βαρεθείς ή να νιώσεις ότι δεν αντέχεις άλλο σ’ αυτή τη σχέση ή να βρεις ενδιαφέρον σ’ έναν άλλο άνθρωπο και να θες να φύγεις. Υπάρχει τρόπος να διατηρηθεί η ομορφιά ανάμεσα σε δύο πρόσωπα που ‘ναι μαζί για πάρα πολύ καιρό;
Η αμφιβολία του αν θα συνεχίσει να υπάρχει αυτό το δέσιμο, μπορεί να αποτελέσει ένα σωστό λόγο για προσωπική ενδοσκόπηση κι αυτοκριτική. Αν πέσεις στην παγίδα της σιγουριάς, έχεις χάσει το παιχνίδι προ πολλού. Το ταίρι σου δεν είναι κτήμα σου, όσα χρόνια κι αν είστε μαζί, και δε σημαίνει –ακόμα κι αν είστε παντρεμένοι‒ ότι θα παραμείνετε μαζί. Τα βάζεις κάτω, λοιπόν, κι αξιολογείς τη σχέση σας αρχίζοντας από ‘σένα.
Με την πάροδο των χρόνων όλοι αλλάζουμε, βλέπουμε τη ζωή διαφορετικά από ό,τι πριν, μας ενοχλούν άλλες καταστάσεις, δεν έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον για τα ίδια πράγματα κλπ. Πώς αυτό επηρεάζει τη σχέση σου; Μήπως χρειάζεται να κάνεις μια αναβάθμιση; Ίσως έχεις μείνει στα παλιά κι αυτό δυσκολεύει την επικοινωνία με το ταίρι σου;
Μέχρι τώρα στο τιμόνι της σχέσης ίσως να μην ήσουν ποτέ εσύ, κι αυτό –μεταξύ μας– σε βόλευε. Δε χρειάστηκε να πάρεις καμία απόφαση στ’ ανοικτά, άρα και καμία ευθύνη. Ίσως είναι καιρός να το δοκιμάσεις, όμως. Το να ‘ναι πάντα ο ένας ο δυνατός στη σχέση δε σημαίνει ότι δεν τον κουράζει ή ότι δε θέλει κάποια στιγμή ν’ αφεθεί σε μια δικιά σου πρωτοβουλία.
Κάποτε σου άρεσε τα καλοκαίρια να ξενυχτάτε παρέα ξαπλωμένοι στην ταράτσα του σπιτιού, να κοιτάτε τ’ αστέρια και να λέτε ιστορίες. Τώρα πια δεν το κάνετε αυτό, βαριέσαι να ανεβαίνεις στην ταράτσα κι όσο να ‘ναι ο καναπές είναι πιο αναπαυτικός. Μήπως, όμως, το ταίρι σου θα ήθελε καμιά φορά να αράξετε όπως παλιότερα; Μικρές πινελιές απ’ το παρελθόν υπενθυμίζουν γιατί είστε μαζί και πόσα σας δένουν.
Συνήθως, γκρινιάζεις όταν πρέπει να συναντηθείτε με ανθρώπους που εσύ δε συμπαθείς και πολύ. Σκέψου λίγο· αφού έτσι κι αλλιώς θα τους δείτε, προσπέρασέ το σαν να μην έγινε. Θα ‘ναι μεγάλη ανακούφιση για το ταίρι σου να μη χρειαστεί ν’ ακούσει πάλι παράπονα.
Πόσες φορές ανέλαβες να κάνεις κάτι, αλλά πάντα το ξεχνάς και τελικά ο άλλος θα πρέπει να διορθώσει τα λάθη σου; Τα χαρτιά της τράπεζας έμειναν ανυπόγραφα, η επιστολή για την υποτροφία δε στάλθηκε στην ώρα της, η κατάθεση του ενοικίου ακόμα εκκρεμεί. Είναι καιρός να αλλάξεις και να σταματήσεις να επαναπαύεσαι στη σκέψη ότι όλα γίνονται με μαγικό τρόπο. Το ταίρι σου θα το εκτιμήσει αν δείξεις χειροπιαστά πως σέβεσαι κι εκείνο και τη σχέση σας.
Φυσικά, κανείς δεν είναι τέλειος κι η προσπάθεια για την τελειότητα είναι, τουλάχιστον, ανοησία. Όμως η αυτοκριτική μπορεί να μας κάνει καλύτερους, πιο ανθρώπινους και λιγότερο εγωιστές· βασικά συστατικά για να ‘χει διάρκεια μια σχέση. Αναλύεις τη συμπεριφορά σου ως προς τον άνθρωπό σου κι όλα όσα σας δένουν. Αφού θέλεις να αντέξει αυτό που μοιράζεστε, η πιο σοφή κίνηση είναι να αποφύγεις θέματα που σας φέρνουν σε αντιπαράθεση, που πυροδοτούν γκρίνιες και διαφωνίες, χωρίς όμως να τα θάψεις αλλά λύνοντάς τα με συζήτηση.
Εφαρμόζοντας την ενδοσκόπηση και την εσωτερική ανάλυση βλέπεις τον εαυτό σου από μια άλλη οπτική γωνία. Αναγνωρίζεις λάθη, υπερβολές ή ακόμα κι εγωιστικές συμπεριφορές· μια αναγνώριση που σε βοηθά να γίνεσαι καλύτερος μέσα στη σχέση για την ίδια τη σχέση.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη