Τι είναι άραγε ο θυμός κι η αγανάκτηση και κατά πόσο μπορεί κάποιος να τα διαχειριστεί χωρίς να νιώσει την ανάγκη να τα βροντήξει όλα τη στιγμή που φτάσει σε εκείνο το «δεν πάει άλλο»; Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, η διαχείριση των συναισθημάτων μας δεν είναι πάντα ό,τι ευκολότερο θα κληθούμε να κάνουμε. Αντίθετα είναι ένας δρόμος δύσβατος, με πολλές λακκούβες και κακοτοπιές. Αν δεν προσέξεις τα βήματά σου μπορεί να βρεθείς στον γκρεμό χωρίς να το καταλάβεις!

Από τα πιο έντονα συναισθήματα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε προφανώς τον έρωτα, την αγάπη αλλά μην ξεχνάμε πως ένα εξίσου ισχυρό είναι ο θυμός! Το πρώτο μπορεί να μας κάνει να κοκκινίζουμε από γλυκιά αμηχανία και να δένει το στομάχι μας σε μικρά φιογκάκια, το δεύτερο όμως μας κάνει να κοκκινίζουμε από ένταση και δένει το στομάχι μας σε κόμπους ναυτικούς κι άλυτους. Στην καθημερινότητα το συγκεκριμένο συναίσθημα, όπως κι αυτό της πίεσης, έρχεται από διάφορους παράγοντες. Η ρουτίνα, η δουλειά, ακόμα και άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε υπάρχουν φορές που μας εξωθούν στα προσωπικά μας άκρα. Όλοι μας έχουμε βιώσει αυτό το μικρό τσίμπημα μέσα μας που μας προειδοποιεί πως έχουμε πατήσει ή ακόμα ξεπεράσει τα όριά μας, με αποτέλεσμα να θέλουμε να τα βροντήξουμε όλα στον αέρα και να φωνάξουμε με όλη τη δύναμη μέσα μας ένα “enough is enough”.

 

Βρες εδώ 300 πρακτικούς τρόπους να ξεπεράσεις τον εαυτό σου!

 

Είναι άραγε αυτή η έκρηξη που μας βοηθάει να ηρεμήσουμε ή θα ήταν τελικά προτιμότερο το να κοντρολάρουμε τον εαυτό μας λίγο καλύτερα σε αυτές τις στιγμές; Εδώ έρχεται και κάνει την εμφάνισή του ο όρος της αυτοσυγκράτησης. Πολύ σημαντικό να ξέρουμε τα όριά μας και όταν φτάσουμε σε αυτά να μπορούμε να το αναγνωρίσουμε. Να στραφούμε σε πράγματα και σε τρόπους να ηρεμήσουμε το μέσα μας και να διαχειριστούμε τον εαυτό μας έγκαιρα, πριν το «μπαμ» ξεκουφάνει κόσμο. Να λοιπόν δέκα απλά πραγματάκια που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς ώστε να μη φτάσει στο σημείο να τα σπάσει όλα.

 

1. Καλησπέρα εαυτέ

Όταν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου τίποτα δεν μπορεί να σε αγγίξει. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου όταν νιώθεις ηρεμία. Μάθε τι σου αρέσει να κάνεις τόσο στην ελεύθερη ώρα σου όσο και όταν είσαι στρεσαρισμένος. Ανακάλυψε τι είναι αυτό που σε ηρεμεί και σε κάνει να ξανά βρίσκεις τη γαλήνη σου. Δημιούργησε ουσιαστικά ένα αόρατο πέπλο προστασίας, φτιαγμένο με προσωπικά υλικά και πινελιές, που θα σου προσφέρει μια διέξοδο προς την ευημερία και την ηρεμία σου.

 

2. Αποσυμπίεση πριν φτάσεις κοντά στο «μπαμ»

Κάνε πράγματα που σε βοηθάνε να απελευθερώνεις την ενέργειά σου. Να αποσυμπιέζεις την πίεση από τη ρουτίνα της ημέρας σου. Ίσως για εσένα αυτό το κάτι να είναι ο αθλητισμός, ίσως να είναι ένα καλό βιβλίο, ίσως να είναι βιντεάκια με γάτες στο YouTube, ό,τι βολεύει τον καθέναν. Βρες όμως τι σε οδηγεί σε απολαύσεις που εσύ θέλεις, όπως τις θέλεις και τις έχεις στο μυαλό σου και ένταξε αυτό το κάτι στην καθημερινότητά σου.

 

3. Αυτό που κάνουν σε όλες τις καλές ταινίες

Κάνε μια υπέροχη βραδινή βόλτα με το αμάξι βάζοντας χαλαρή μουσική! Δες τη για λίγο πρωταγωνιστής ταινίας. Οι ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής είναι ευρέως γνωστές σε όλους μας. Ειδικά οι βραδινές βόλτες με βενζίνη φουλ, αποτελούν την απόλυτα ιδανική λύση για στιγμές που νιώθουμε πως είμαστε στις κόκκινες γραμμές μας. Μια βόλτα με το αμάξι θα σε ηρεμήσει, θα σε ξεμπλοκάρει και θα σε κάνει να γυρίσεις σπίτι και να κοιμηθείς σαν πουλάκι. Για όσους δεν έχουν αμάξι, μια ποδαράτη βόλτα με ακουστικά στα αφτιά είναι πάντα ευεργετική!

 

4. Να τα πούμε;

Στο νούμερο τέσσερα θα σταθούμε σε κάτι αρκετά σημαντικό που συχνά υποβαθμίζουμε. Τη συζήτηση. Όταν νιώσεις πως έχει φτάσει η στιγμή να κάνεις «μπαμ», πριν το κάνεις, σκέψου το ενδεχόμενο να συζητήσεις αυτό που σε ενόχλησε με τα ενδιαφερόμενα άτομα. Εξέφρασε τα συναισθήματά σου με υγιή τρόπο. Θυμήσου πως μια καλή συζήτηση μπορεί να μας σώσει από πολλά δεινά!

 

5. Σπάσ’ τα με την καλή έννοια

Βγες με φίλους και πέρνα καλά. Ξέδωσε. Γέλα δυνατά με χαζά ανέκδοτα. Βρες τα μαγαζιά που παίζουν την αγαπημένη σου μουσική και κάνε τα στέκι. Πιες μια στο τόσο λίγο παραπάνω και χόρεψε σαν να ετοιμάζεσαι για διαγωνισμό -κι ας υποστηρίζεις πως εσύ κι ο ρυθμός είστε τσακωμένοι. Τραγούδα σε ένα καραόκε ή κάνε κάτι που πάντα έλεγες πως δεν τολμάς. Γενικά, θυμήσου πως η ζωή περικλείεται από υπέροχες στιγμές και μην τις χάνεις.

 

6. Κάτι ήξεραν τα motivational quotes στο instagram

Άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου. Πολλές φορές σκεφτόμαστε όλα τα αρνητικά μαζί, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να πιέζουμε τον εαυτό μας, να τον παίρνουμε από το χεράκι και να του δίνουμε μια σπρωξιά να πατήσει σε επίφοβο έδαφος! Η θετική σκέψη αποτελεί αρκετές φορές μια κινητήριο δύναμη που μας ηρεμεί και μας σπρώχνει να βάλουμε στο μυαλό μας πως σε όλα υπάρχει μια λύση, αρκεί να μπορέσουμε να τη δούμε.

 

7. Μία ημέρα είναι θα περάσει

Σκέψου πως είναι μια κακή μέρα. Ίσως και εβδομάδα ή μήνας, στο δίνω, είναι όμως περαστικό. Θα περάσει όπως όλες οι καταστάσεις και όλα τα προβλήματα που έρχονται και φεύγουν. Αναρωτήσου λοιπόν. Μήπως η ακραία αντίδραση θα είχε σαν μοναδικό αποτέλεσμα να μείνει η ένταση και τα επακόλουθά της εκεί για λίγο παραπάνω; Μήπως ουσιαστικά η έκρηξη που στόχο είχε άλλους, θα βρει μονάχα εσένα;

 

8. Πάρε λίγο alone time

Είσαι με ένα άτομο που τη δεδομένη στιγμή, για τον άλφα ή βήτα λόγο, σου έχει ανεβάσει όλο το αίμα του σώματος στην περιοχή του κεφαλιού κι εσύ νιώθεις το εγκεφαλικό να πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς. Γιατί να μη φύγεις; Ή μάλλον, γιατί να μην αφιέρωσε την ενέργειά σου εκείνη τη στιγμή σε κάποιο άλλο άτομο, που ίσως έχει τον τρόπο να βγάζει την πιο θετική εκδοχή σου;

 

9. Άλλαξε παραστάσεις

Βάλε στη ζωή σου πράγματα που δεν είχες σκεφτεί ποτέ πως θα μπορούσες να κάνεις και go for it! Αν π.χ. λόγω υποχρεώσεων έχεις βάλει την αγάπη σου για τα ταξίδια στην άκρη, βρες χρόνο να ταξιδέψεις, να δεις νέα μέρη, να ανοίξεις τους ορίζοντές σου και να περάσεις υπέροχα. Αν πάλι δεν είσαι του αεροπλάνου, ίσως μερικές ημέρες στο χωριό να είναι ό,τι χρειάζεσαι. Αν ούτε αυτό σου βγαίνει, ένας μεγάλος περίπατος μέχρι την παραλία μπορεί σίγουρα να κάνει δουλειά.

 

10. Η υγιής αδιαφορία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν

Τελευταίο και πολύ σημαντικό στο νούμερο δέκα. Θα πω πως η υγιής αδιαφορία όχι μόνο δε βλάπτει, μα βοηθάει σε πολλές στιγμές που σκεφτόμαστε να τα βροντήξουμε όλα στον αέρα! Με τον όρο αυτό φυσικά δεν εννοούμε να τα έχεις όλα γραμμένα, αλλά να φιλτράρεις όλα όσα αξίζει να ασχοληθείς και να ξοδέψεις ενέργεια πάνω τους. Αν κάτι σου στερεί την ενέργειά σου, είτε είναι άτομο είτε κατάσταση, καλό θα ήταν να μη δώσεις μεγάλη βάση.

Και πάντα να κάνεις στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: «Σε δύο μήνες θα έχει σημασία;». Αν η απάντηση είναι όχι μη χαραμίζεις φαιά ουσία στην ανάλυση και καμιά φορά στην υπερανάλυση. Είναι σαν να σπαταλάς τα πολύτιμα καύσιμά σου για να κάνεις κύκλους στο τετράγωνο που δε θα σε βγάλουν πουθενά. Η προσωπική εξέλιξη και η συναισθηματική ωριμότητα μέσα από τις καταστάσεις που βιώνει κάποιος στη ζωή του μπορούν να καθορίσουν κατά πόσο είναι επιρρεπής σε εκρήξεις θυμού ή κατά πόσο η αυτοσυγκράτηση κερδίζει. Όλα είναι στο μυαλό, μην ξεχνάμε σε ό,τι δίνουμε δύναμη είμαστε και υπόλογοι.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Σωτηροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη