Οι θετικές σκέψεις λειτουργούν σαν μαγνήτης ευτυχίας. Με το να σκεφτόμαστε θετικά, ελκύουμε στη ζωή μας θετικούς ανθρώπους και θετικές καταστάσεις. Ολόκληρη επιστήμη έχει αναπτυχθεί γύρω από τη φιλοσοφία αυτή που φαίνεται ότι τελικά λειτουργεί. Και είναι απολύτως λογικό να λειτουργεί, γιατί όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και βλέπουμε τα πράγματα.
Το να εκπαιδεύσει κανείς το μυαλό του να βλέπει πάντα το φως ακόμη και μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι δεν είναι εύκολο. Σε αντίθετη μάλιστα περίπτωση, το ίδιο το μυαλό μας είναι αυτό που μας βάζει εμπόδια, κάνοντας την διαδρομή ακόμη πιο δύσκολη. Γιατί ο άνθρωπος είναι ευάλωτος κι επιρρεπής στον πόνο, στη θλίψη και στην αυτοκαταστροφή. Είναι πολύ πιο εύκολο για μας να τα βλέπουμε όλα μαύρα και να παραδινόμαστε σε κάθε άσχημη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, παρά να παλεύουμε, να μαζεύουμε δυνάμεις και να συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατοί.
Για παράδειγμα, αν περπατώντας σ’ ένα δάσος αντικρίσουμε μία τίγρη αυτόματα θα νιώσουμε φόβο και ο φόβος θα μας εμποδίσει από το να σκεφτούμε τρόπους να σωθούμε. Δε βλέπουμε το δέντρο στο οποίο μπορούμε να σκαρφαλώσουμε, ούτε το ξύλο το οποίο μπορούμε ν’ αρπάξουμε για ν’ αμυνθούμε.
Έτσι και στις καθημερινές δυσκολίες της ζωής. Τ’ αρνητικά αισθήματα μας καταβάλλουν και δεν μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά. Όταν είμαστε απογοητευμένοι, στρεσαρισμένοι, θυμωμένοι, κουρασμένοι τα πάντα γύρω μας φαντάζουν υπερβολικά δύσκολα, οι ψυχικές μας δυνάμεις εξασθενούν και κάνουμε το ένα λάθος μετά το άλλο, προσελκύοντας άσχημες καταστάσεις και βρίζοντας την ίδια στιγμή τις μοίρες και τη θεά τύχη.
Ενώ στην πραγματικότητα, εμείς και μόνο εμείς είμαστε οι υπαίτιοι όλων αυτών, χωρίς πολλές φορές να το συνειδητοποιούμε.
Ακόμη κι όταν μας το λένε, αρνούμαστε να πάρουμε την ευθύνη και ν’ αποβάλλουμε τη μιζέρια που φορέσαμε για να εμφανιστούμε στη σκηνή της ζωής. Εκεί που όλες οι μάχες δίνονται.
Κι όταν λέμε να δούμε τα πράγματα θετικά, δε μιλάμε απλώς για ένα επιφανειακό χαμόγελο, αλλά για ουσιαστική αλλαγή που θα πηγάζει από μέσα μας και θα μπουστάρει την προσωπική μας ζωή, τη δουλειά, ακόμη και την υγεία μας.
Και τώρα ας κάνουμε ένα τεστ. Όχι του στιλ ποιο χρώμα σου αρέσει ή ποιο δέντρο είσαι και άλλες τέτοιες αφηρημένες φιλοσοφίες, αλλά ένα τεστ ουσιαστικό. Απάντησε με ειλικρίνεια: Μόλις έχασες τη δουλειά σου. Ποια είναι η αμέσως επόμενή σου κίνηση;
Μήπως επιστρέφεις στο σπίτι σου και απομονώνεσαι από όλους για μέρες; Πώς να τους πεις ότι είσαι άνεργος; Και που να βρεις άλλη δουλειά τώρα; Ή αρχίζεις το βρισίδι στα κοινωνικά δίκτυα, τα ρίχνεις ακόμη και στον πρόεδρο του Μεξικού που αποφάσισε να καταπολεμήσει τα καρτέλ ναρκωτικών, θυμάσαι ότι υπάρχουν εξωγήινοι και ξημεροβραδιάζεσαι σε άσκοπα τσατ με τάχα φιλοσοφημένους τύπους; Ή τελικά επιστρέφεις στο σπίτι σου, ανοίγεις τον υπολογιστή σου και ξεκινάς να στέλνεις βιογραφικά και να ψάχνεις για την επόμενή σου δουλειά χωρίς να χάνεις χρόνο; Μάλιστα, ίσως σκέφτεσαι να ξεκινήσεις κι εκείνο το course που είχες υπόψη σου και δεν πρόλαβες.
Οι πιο πολλοί, θ’ ακολουθήσουν τις δυο πρώτες επιλογές. Ποιος όμως έχει τις πιο πολλές πιθανότητες να βρει δουλειά ξανά πιο άμεσα; Αυτός, εννοείται, που θα διαλέξει την τρίτη. Αυτός που θα δει την κατάσταση με ψυχραιμία και την ανεργία ως μία «φυσιολογική» εξέλιξη της οικονομικής κρίσης που μπορεί όμως να ξεπεραστεί ίσως μετά πολλών ή λίγων εμποδίων. Όχι, δεν σημαίνει ότι ήλθε το τέλος του κόσμου και η ζωή σου δίνει την ευκαιρία να παλέψεις για ένα καλύτερο αύριο. Γιατί να την χαραμίσεις;
Αν βέβαια γεννιόμασταν στην Αφρική σε μία φτωχογειτονιά, χωρίς φαγητό και νερό τότε όλα τα πιο πάνω δε θα ίσχυαν καν και δε θα είχαμε την πολυτέλεια να διαβάζουμε το άρθρο αυτό. Είναι όντως η ζωή πολλές φορές θέμα τύχης. Πού, πότε και από ποιους θα γεννηθείς.
Κι επειδή η ζωή σχετίζεται πολύ με την τύχη και πρέπει να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε, θα μοιραστώ κάτι που άκουσα τελευταία και μ’ άρεσε πολύ: «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τα κύματα, μπορούμε όμως να μάθουμε σέρφινγκ.»