Οι άνθρωποι βρίσκουν συχνά τον εαυτό τους σε ανολοκλήρωτες σχέσεις. Είναι πολύ κοινό ο ένας από τους δύο συντρόφους να δίνει πάντα περισσότερα από τον άλλο. Κι όταν ο δότης ζητά από τον δέκτη συναισθηματικά ανταλλάγματα, τότε βρίσκει μπροστά του ένα ψηλό τείχος που στήνεται κυρίως εξαιτίας του φόβου.
Οι εγωιστές σύντροφοι, όταν ερωτευτούν πραγματικά, υποφέρουν από την ανικανότητα να εκφράσουν τα αισθήματά τους, τα οποία είναι τόσο βαθιά που τους φέρνουν σε δύσκολη θέση. Πολλές φορές ντρέπονται γι’ αυτά που νιώθουν και για να καλύψουν την ντροπή τους μένουν εντελώς «ακίνητοι» ή απαθείς μπροστά στους δότες, οι οποίοι βλέποντας τη στάση αυτή συνήθως επιμένουν να δίνουν περισσότερα για να ξυπνήσουν αυτά τα αισθήματα που πιστεύουν νεκρά! Κι όταν ο δέκτης ανταποκρίνεται κατά καιρούς, δίνει ελπίδα και δύναμη στον δότη να συνεχίσει, όμως αυτή η ανταπόκριση δεν είναι παρά μια σύντομη λάμψη στο σκοτάδι. Δε διαρκεί πολύ.
Για τον εγωιστή εραστή είναι προτιμότερο να κρύβει τα αισθήματά του, παρά να τα εκδηλώνει, καθώς νιώθει να χάνει τον έλεγχο ή και να απειλείται από το σύντροφό του. Η κρίση του θολώνει, νιώθει συνεχώς ότι κινδυνεύει ν’ αποκαλυφθεί ο ευάλωτος εαυτός του και αντιδρά νευρικά ή βίαια. Δεν είναι καθόλου εύκολο εξάλλου να προσπαθεί κάθε λεπτό να κουκουλώσει την αγάπη του.
Αυτό που φοβάται όμως περισσότερο είναι να μην πληγωθεί. Αν δώσει έστω και λίγη αγάπη και στο τέλος ο σύντροφός του τον προδώσει, τότε γι’ αυτόν θα είναι ανυπόφορο και ο εγωισμός του θα καταπατηθεί πλήρως. Θα είναι λες κι ένα κομμάτι του εαυτού του που έδωσε μαζί με την αγάπη του, χάθηκε για πάντα. Γι’ αυτό και ορθώνει γύρω απ’ την καρδιά του τεράστια τείχη που αντέχουν στο χρόνο.
Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας εγωιστικής συμπεριφοράς μπορεί να είναι καταστροφικό τόσο για τον δότη όσο και για τον δέκτη. Τρώει σιγά-σιγά την ψυχή, κι αυτή δύσκολα θεραπεύεται, ακόμη κι όταν η σχέση τελειώσει. Πρώτον, γιατί ο δότης κατηγορεί συνεχώς τον εαυτό του και νιώθει ανίκανος και δεύτερον γιατί ο δέκτης χάνει την πραγματική αγάπη, που πολύ δύσκολα βιώνει στη ζωή του.
Ο εγωιστής ερωμένος επιβιώνει είτε σε μία σχέση όπου ο δότης θ’ ανέχεται την περιοριστική συμπεριφορά του και το ξεπούλημα του αισθήματος είτε σε πολλές επιφανειακές σχέσεις. Αυτό τον προστατεύει από την πίεση και την απειλή να πρέπει να εκφράσει τα αισθήματά του. Δεν χρειάζεται να δίνει λόγο σε κανέναν για όσα νιώθει, άρα δεν υπάρχει λόγος να το βάζει στα πόδια. Ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο ενός εγωιστή είναι η άρνησή του να μάθει και να δέχεται κάποια πράγματα σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής του. Είναι σαν να ζητάς από έναν ενήλικα ν’ αρχίσει μαθήματα κολύμβησης.
Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, όταν βρεθείς σε μια βασανιστική σχέση με εγωιστή σύντροφο; Βήμα πρώτο: μην μπλέξεις μ’ έναν τέτοιο τύπο ανθρώπου, γιατί όσο δυνατός κι αν νομίζεις ότι είσαι, η αγάπη τον εγωισμό σπάνια τον νικά. Άσε που υπάρχει κίνδυνος στη διαδικασία αυτή να χάσεις όλο σου το είναι.
Στην περίπτωση, όμως, που βρεθείς σ’ αυτή τη δεινή θέση, πρώτα θα πρέπει ν’ αναγνωρίσεις ότι οι εγωιστές νιώθουν εύκολα ότι απειλούνται, γι’ αυτό και τα παράπονα δεν πιάνουν πάνω τους. Θα πρέπει να τους δώσεις τον χρόνο τους χωρίς πίεση και μουρμούρα. Να βρεις άλλους φίλους και χόμπι που θα απορροφούν την ενέργειά σου για να μην σκέφτεσαι συνεχώς γιατί δεν σου τηλεφωνεί και όλα όσα στερείσαι από τη σχέση σου. Προσπάθησε να βρίσκεις και να βελτιώνεις τα λάθη σου, κάτι που ο εγωιστής σύντροφός σου θα εκτιμήσει πολύ. Μην χάνεις καμία ευκαιρία να συζητάς μαζί του και να εκφράζεις τις επιθυμίες σου. Να τονίζεις όλα αυτά που σου αρέσουν σε αυτόν και να του θυμίζεις γιατί τον αγάπησες εξαρχής. Ακόμη κι αν σ’ έχει στήσει για ώρες στο ραντεβού σας, ακόμη κι αν σ’ έχει αφήσει να περιμένεις για ώρες για ένα τηλεφώνημα, μην αφήνεις το θυμό σου να κυριεύσει.
Αν φυσικά όλες οι προσπάθειές σου αποτύχουν κι είσαι ακόμη δυστυχισμένος μετά από καιρό, τότε υπάρχει και η επιλογή της φυγής. Κι εδώ θα πρέπει να ψάξεις μέσα σου και να διερωτηθείς – ειδικά αν δεν είναι η πρώτη φορά που μπλέκεις σε μια τέτοια σχέση.
Μήπως εσύ ελκύεις τους «νεκρούς» εραστές στο κρεβάτι σου; Μήπως πρώτα πρέπει να ψάξεις βαθιά μέσα σου για να βρεις τον εαυτό σου και να τον αγαπήσεις; Αν καταφέρεις αυτό, τότε θα ανταμειφθείς με έναν άνθρωπο που θα σου προσφέρει πίσω τα ίδια και ακόμη περισσότερα από αυτά που του προσφέρεις εσύ.