Το να ποστάρεις φωτογραφίες στο Facebook από τρυφερές στιγμές με το νέο σου αμόρε και να παίρνεις likes από τη γιαγιά, τη θεία σου, τη μάνα σου και τη συμπεθέρα, δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο. Μάλλον πονοκέφαλο προκαλεί περισσότερο, παρά ικανοποίηση. Αυτός είναι ακριβώς κι ο λόγος που οι νεαροί χρήστες του Facebook -όπως έδειξαν φρεσκότατες έρευνες- αλλάζουν σιγά σιγά διαδικτυακό σπίτι.
The Pew Research Center, λοιπόν, καταδεικνύει, ότι στην Αμερική το 56% των χρηστών του διαδικτύου ηλικίας 65 ετών και άνω, χρησιμοποιούν το Facebook περισσότερο για να κρατούν μία πιο κοντινή επαφή με τα παιδιά τους και τους παλιούς τους φίλους.
Που πάνε όμως οι νέοι που εγκαταλείπουν το Facebook; Οι περισσότεροι απ’ αυτούς, αν και δεν σβήνουν τους λογαριασμούς τους, παραμένουν ανενεργοί, περνώντας τον περισσότερο τους χρόνο στο instagram, στο twitter και άλλα νεανικά κοινωνικά δίκτυα.
Το κλίμα «μετανάστευσης» των νέων από το Facebook ξεκίνησε δειλά δειλά και στην Ελλάδα.
Δεν ξέρω αν το μέλλον του Facebook είναι να εξελιχθεί σ’ ένα παγκόσμιο διαδικτυακό γηροκομείο, όμως η τεχνολογική επανάσταση συνεχίζεται και θα κορυφωθεί τα επόμενα πενήντα χρόνια, όπου τα πάντα θα γίνονται μέσω υπολογιστών.
Για παράδειγμα, είσαι πωλητής ρούχων στην Αθήνα; Σε περίπου μισό αιώνα από τώρα, δε θα σηκώνεσαι από το κρεβάτι, να παίρνεις τα κλειδιά για ν’ ανοίξεις το κατάστημά σου. Θα κάνεις πωλήσεις από το σπίτι σου, σε όλο τον κόσμο, κουνώντας απλά το δαχτυλάκι σου. Το ίδιο ισχύει και για πολλές ακόμη επιχειρήσεις και υπηρεσίες.
Αν το να ζεις σ’ ένα διαδικτυακό κόσμο σε τρομάζει ή σου μοιάζει απίθανο, μπες σε ένα παιδικό σταθμό και παρατήρησε με πόση μαεστρία, παιδιά ηλικίας 3 χρόνων και πάνω, χρησιμοποιούν ένα tablet ή ένα κινητό. Θα νιώσεις σχεδόν ηλίθιος! Είναι οι γενιές όπου τα gadgets αποτελούν προεκτάσεις των χεριών τους κι μ’ αυτά όταν έλθει η σειρά τους θα ορίζουν τον κόσμο. Κι εσύ ακολουθείς ή απομονώνεσαι. Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά, αν και οι διαδραστικές οθόνες συμβάλλουν στη νοητική ανάπτυξη και στην εξέλιξη των δεξιοτήτων τους, εν τούτοις η υπερβολική έκθεση στην τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, απομόνωση ή και κατάθλιψη. Παν μέτρον άριστον λοιπόν.
Σε μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως στην εφηβεία, τα κοινωνικά δίκτυα ειδικά έχουν γίνει καθημερινότητα στη ζωή των νέων κι έχουν αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους. Αν και το ίντερνετ αποτελεί ένα απύθμενο πηγάδι γνώσεων, εν τούτοις και πάλι η λανθασμένη ή υπερβολική χρήση του μπορεί να καταστεί επικίνδυνη.
Ατελείωτες ώρες μπροστά από μία οθόνη, είτε για online gaming, είτε για chatting, έκθεση σε πορνογραφικό υλικό από πολύ νεαρή ηλικία και cyber bullying είναι μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι γονείς και δάσκαλοι. Σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι τα μισά παιδιά του πλανήτη -που είναι ενεργά διαδικτυακά-, έχουν πέσει θύματα κοροϊδίας ή εκβιασμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα, είναι κορίτσια.
Και κλείνω με ένα ακόμη δεδομένο ως τροφή για σκέψη. Ο ίδιος ο Steve Jobs, ιδρυτής της Apple, είπε σε μία συνέντευξή του ότι τα παιδιά του στο σπίτι δεν έχουν ipads και ότι ο χρόνος που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν την τεχνολογία είναι περιορισμένος.
Κι αν ο μεγάλος αυτός εφευρέτης της τεχνολογίας δεν επέτρεπε στα παιδιά του να χρησιμοποιούν τις ίδιες τις εφευρέσεις του, γιατί να το κάνουμε εμείς ή μάλλον γιατί να τον αμφισβητήσουμε;