Η συνύπαρξη με τους ανθρώπους υπήρχε από την αρχαιότητα, από την αρχή δημιουργίας των ανθρώπινων κοινωνιών κι από τότε ελάχιστοι ήταν εκείνοι που αμφισβήτησαν τη σπουδαιότητα αυτών. Αυτή η «τεχνική», αποδείχθηκε εν τέλει πολλή κερδοφόρα τόσο για την ασφάλεια και προστασία των ανθρώπων όσο στην ψυχολογική διάμετρο της υπόθεσης.

Το να έχεις ανθρώπους με τους οποίους μπορείς να πιεις καφέ όποτε το έχεις ανάγκη, μπορείς να μιλήσεις για θέματα που σε απασχολούν και να εκθέσεις αυτά που σε χαροποιούν αντίστοιχα είναι πολύ σημαντικό. Συγκεκριμένα, έχουν γίνει επανειλημμένες μελέτες από μεγάλα και μη, Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια για το αν τελικά είναι ωφέλιμο το να μοιράζεσαι τα ευχάριστα νέα και για τις δύο πλευρές- δηλαδή τη μεριά του ομιλητή κι την αντίστοιχη του ακροατή. Όλα τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών έχουν δείξει πως, αναντίρρητα, ο εκάστοτε άνθρωπος που μοιράζεται τα ευχάριστα νέα είναι ευτυχισμένος περισσότερο από όταν δεν τα μοιράζεται .

Από την πλευρά του ομιλητή, τα πράγματα δείχνουν λοιπόν αισιόδοξα, παραπάνω θετικά και περισσότερο ωφέλιμα.
Η αυτοπεποίθηση αυξάνεται, η αίσθηση της αυτοεκτίμησης επίσης και η ικανοποίηση από τα ευχάριστα νέα γίνεται η μέγιστη δυνατή. Μην ξεχάσω να προσθέσω πως μ’ αυτόν τον τρόπο, το αίσθημα της μοναχικότητας αμβλύνεται εντυπωσιακά.

Υπάρχει άραγε το ίδιο συναίσθημα και για τον ακροατή του ευτυχούς γεγονότος; Βεβαίως και το ίδιο συναίσθημα κατακλύζει και τον ακροατή. Αυτός γεμίζει θετικότητα, η σκέψη του αλλάζει και η οπτική του παίρνει μια διαφορετική όψη. Η ενσυναίσθησή του χρήζει εξωτερίκευσης κι εσύ του δίνεις αυτή την ευκαιρία. Επίσης, είναι θέσφατο το πόσο γενικά οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να νιώθουν πως είναι σημαντικοί για τους υπόλοιπους ανθρώπους που έρχονται σ’ επαφή, επομένως είναι σημαντικό το γεγονός της επιλογής. Με το να μοιράζεσαι κάθε ευτυχής είδηση με τον φίλο, το σύντροφο ή την οικογένειά σου, οδηγεί τη σχέση τόσο προσωπικά όσο και τυπικά, σε μια αλλιώτικη μορφή. Δηλαδή, πέρα από το γεγονός πως επιβεβαιώνεις την εμπιστοσύνη και τη σπουδαιότητα του συνομιλητή σου, η σχέση μεταξύ σας γίνεται τεκμηριωμένη, ανεβαίνει επίπεδο, αυξάνεται η ποιότητά της κι εννοείται η επαφή σας έπειτα αλλάζει και ποσοτικά αφού πλέον γνωρίζεις πως υπάρχει ένας άνθρωπος στον οποίο μπορείς να πεις κάθε σημαντική κι ασήμαντη ευχάριστη -και μη- είδηση.

Εννοείται βέβαια, πως όλες οι στιγμές δεν είναι οι κατάλληλες για όλους τους ανθρώπους. Παραδείγματος χάρη, δεν μπορείς ενώ κάποιος πενθεί για κάποιον εσύ να του ανακοινώσεις το γάμο σου. Όμως, είναι σημαντικό να το κάνεις έστω και μετά το πέρας αυτών των δύσκολων ημερών. Μάλιστα, πολλοί είναι υποστηρικτές της άποψης πως το να μοιράζονται τα χαρμόσυνα μηνύματα είναι πιο σημαντικό από το γεγονός αυτό καθ’ αυτό. Αυτό κάνει την όλη υπόθεση και το ερώτημα αν οφείλει τελικά να μοιραζόμαστε τα καλά νέα ακόμη πιο δελεαστικά στο να απαντηθούν με πράξεις.

Φυσικά, εάν γυρίσουμε στην πλευρά του ακροατή, πρέπει να επισημανθεί πως είναι μεγάλης σπουδαιότητας το να δειχθεί κι ο αντίστοιχος ενθουσιασμός ώστε να κρατηθεί ζωντανή και η χαρμόσυνη φύση του ευτυχούς γεγονότος. Δηλαδή, δεν αποτελεί συγχαρητήρια απάντηση το «ε, και;». Ο καθένας κι από τη δική του μεριά να το δει, στο ίδιο θα καταλήξει. Ποιος θα ήθελε, σε κάθε ευχάριστη είδηση, να μην έχει κανέναν με τον οποίο να μπορεί να τη μοιραστεί; Όλοι οι άνθρωποι είμαστε σε ανάγκη, για φιλία, συντροφικότητα, για κατανόηση.

Από κάθε επιστημονική- και μη- άποψη με περισσότερη έκκληση σ’ αυτή της επιστήμης της ψυχολογίας, είναι σημαντικό τόσο να ακούμε ευχάριστα νέα όσο και να είμαστε εμείς που τα διατυπώνουμε. Από τη μία, όταν τα ακούμε η ζωή κι η καθημερινότητα γεμίζει φως, ελπίδα και ζωντάνια με την αρνητικότητα, μιζέρια κι απαισιοδοξία να χάνονται, από την άλλη όταν είμαστε εμείς που τα ανακοινώνουμε συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Πολλοί λένε πως αυτό ακριβώς είναι το κλειδί της ευτυχισμένης ζωής, άλλοι από φόβο ή και χαμηλών τόνων προφίλ, το ψάχνουν κάπου αλλού και δυσκολεύονται όχι μόνο να ακούσουν, αλλά πολλές φορές κι απλά να μοιραστούν ένα καλό νέο, καθώς φυτρώνουν ενοχές εντός τους για το παράδοξο της ευτυχίας.

Ένα είναι το σίγουρο, πως στη λέξη ευτυχισμένο «γεγονός» κρύβεται το εὖ. Λέξη που από την αρχαιοελληνική γλώσσα, από τότε έως σήμερα, έδειχνε το καλό, το ευτυχές και κάθε άλλη θετική σημασία. Άρα κανένας λόγος δε θα έπρεπε να είναι αρκετά σημαντικός για να κρατήσει την ευτυχία στη σίγαση.

 

Συντάκτης: Στέλλα Μακρυανίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου