Υπάρχουν πολλοί τύποι ανδρών που πρέπει να αποφύγεις και λίγοι τύποι ανδρών που αξίζει να ασχοληθείς. Υπάρχει όμως κι ένας τύπος άνδρα που πρέπει οπωσδήποτε ν’ αναζητήσεις , να συναντήσεις, ν’ ασχοληθείς, να καταφέρεις έστω να βρίσκεται στον περίγυρό σου.
Ο άνδρας με φιλότιμο.
Ο φίλος της τιμής και της αξιοπρέπειας. Αυτός που προσπαθεί να είναι συνεπής με την τιμή του και με ό,τι τιμά. Αυτός που τιμά τα παντελόνια του κι οτιδήποτε άλλο βρίσκεται μέσα σε αυτά.
Ο μόνος τύπος άνδρα που όταν τον συναντήσεις θα τον αναγνωρίσεις αμέσως. Δεn μπορεί να φορέσει «μάσκα», δεn μπορεί να υποκριθεί και δεn μπορείς κι εσύ να τον αγνοήσεις.
Είναι τόσο ελκυστικός που δε χρειάζεται ωραία ρούχα ή ωραίες ατάκες για να τον προσέξεις. Θα τον προσέξεις σίγουρα από τον τρόπο που θα χειρίζεται τις καταστάσεις, από το πρώτο κιόλας λεπτό της γνωριμίας σας.
Οι άνδρες με φιλότιμο σου κάνουν χειραψία, συστήνονται και κοιτώντας σε στα μάτια, ακούς να προφέρουν τ’ όνομά τους και ξέρεις πως θα ‘ναι ένα όνομα που δε θα ξεχάσεις ποτέ γιατί από εκείνη τη στιγμή και μετά θα σου αποδεικνύει συνεχώς πόσο τυχερός άνθρωπος είσαι που τον γνώρισες.
Η φιλοτιμία συνήθως δεν εξαντλείται στο ατομικό συμφέρον αλλά διοχετεύεται και στους άλλους. Κυρίως στους άλλους. Ένας άνδρας που δεν τον νοιάζει μόνο ο εαυτός του και θέλει να βοηθά και να προσφέρει, είναι ακαταμάχητος.
Σέβεται τον άνθρωπο που έχει απέναντί του, νοιάζεται γι’ αυτόν, μαθαίνει πράγματα για τη ζωή του και τον νοιάζουν οι ανάγκες του άλλου. Ο τρόπος σκέψης του χαρακτηρίζεται από λογική, ωριμότητα και σύνεση κι όχι από επιπολαιότητα.
Κάνει κι αυτός λάθη όπως όλοι οι άνθρωποι, αλλά αυτός διακρίνει τη διαφορά του σωστού από το εσφαλμένο και λόγω της φιλοτιμίας του, βιάζεται να παραδεχθεί το λάθος του ή να το διορθώσει. Και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν απόδειξη ενός άνδρα παράδειγμα προς μίμηση, αν σκεφθείς ότι τις περισσότερες φορές ο εγωισμός είναι αυτός που κουμαντάρει τις σχέσεις και η φράση «Εσύ φταις» πρωταγωνιστεί στα θυμωμένα μας χείλη.
Αυτός ο καλώς εννοούμενος εγωισμός για να προστατεύει την εικόνα του, η προσοχή στο να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, αλλά και το να μη «δίνει δικαιώματα» σε κανέναν, ακούγεται κουραστικό κι έτσι είναι. Η συνεχής προσπάθεια για να τα καταφέρει, απαιτεί θυσίες κι αυτό από μόνο του δείχνει δύναμη. Και τον άνδρα που θα βρίσκεται πλάι σου τον θες δυνατό. Θες να νιώθεις ασφαλής. Κι αυτός ο άνδρας μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ασφαλής. Θα υποστηρίζει πάντα το σωστό ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χάσει χρόνο, χρήματα, τη θέση του στη δουλειά ακόμη και το δίκιο του.
Από το ν’ αρχίσεις να απαριθμείς ένα-ένα τα προτερήματα ενός τέτοιου άνδρα όπως το θάρρος, η συμπόνια, η γενναιοδωρία, η μεγαλοψυχία, η περηφάνια, λες απλά τη φράση «Έχει φιλότιμο» και οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται την αξία του.
Υπάρχουν άνδρες που γεννήθηκαν φιλότιμοι, άλλοι που διδάχθηκαν το φιλότιμο από τους προκατόχους του κι υπάρχουν κι εκείνοι που επιβεβαιώνουν τη φράση «το φιλότιμο εμφανίζεται όταν το μαχαίρι φθάσει στο κόκαλο». Κάλιο αργά παρά ποτέ! Το προτιμούμε από την τέταρτη εκδοχή. Αυτή που μας επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν κι οι άνδρες που ό,τι κι αν στη ζωή τους συμβεί, φιλότιμο δε θα αποκτήσουν ποτέ!
Σε καμία άλλη γλώσσα δεν υπάρχει λέξη αντίστοιχη του ελληνικού όρου «φιλότιμο». Θεωρείται ένας περίπλοκος συνδυασμός αξιών που είναι δύσκολο να οριστεί. Είναι όμως μια λέξη που κλείνει μέσα της όλες τις θετικές αξίες ενός χαρακτήρα, που είναι έτοιμος ανά πάσα ώρα και στιγμή να πράξει έντιμα απέναντι σε κάθε άνθρωπο που συναντά.
Να υπερασπίζεται τους αδύναμους. Να κάνει πίσω σε μια διαφωνία κι ας έχει το δίκιο με το μέρος του. Να ρισκάρει για ό,τι αγαπά. Να προσφέρει. Να σέβεται τον συνομιλητή του. Να μην κάνει ό,τι δε θέλει να του κάνουν.
Αν αυτές δεν είναι οι πιο ελκυστικές αξίες που θα μπορούσε να διαθέτει ένα αρσενικό τότε ποιες είναι;