Όλοι λίγο – πολύ γνωρίζουμε ότι η ανεύρεση εργασίας έχει γίνει πια άθλος καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η ζήτηση είναι – αναλογικά – πολύ μικρότερη. Είναι και κάτι στιγμές που μένουν χαραγμένες στη μνήμη σου, όπως όταν έρχεται η στιγμή να περάσεις από συνέντευξη, που το προηγούμενο βράδυ στριφογυρνάς στο κρεβάτι σου 100 φορές μέχρι να σε πάρει ο ύπνος, ο ιδρώτας έχει πάει μέχρι την κάλτσα, και τελικά φτάνεις στη δουλειά για να συνειδητοποιήσεις ότι μαζί με εσένα έχουν θελήσει την ίδια εργασία άλλα 30 άτομα και περιμένετε όλοι μαζί ως ότου έρθει η σειρά του καθενός.
Και αναρωτιέσαι «άξιζε τελικά που ήρθα;» «από τα τόσα άτομα εγώ θα είμαι ο καλύτερος;» και χίλια δυο ακόμη. Αλλά στην τελική τι έχεις να χάσεις; Το πολύ πολύ να μην πάρεις τη δουλειά. Όχι πια όμως, γιατί σου έχουμε ένα μυστικό το οποίο τώρα που θα το μάθεις θα είσαι σε απόλυτη ετοιμότητα την επόμενη φορά που θα κληθείς να περάσεις από συνέντευξη.
Μια νέα τάση που έχει αρχίσει να παρατηρείται στο εργασιακό πλαίσιο, είναι να στέλνουν μήνυμα στον συνεντευξιαζόμενο αργά το βράδυ. Συγκεκριμένα, ο William Vanderbloemen ο οποίος διευθύνει μια εταιρεία αναζήτησης στελεχών στο Χιούστον, έχει το δικό του τεστ που είναι λίγο ασυνήθιστο. Αφότου καταλήξει σε κάποιους υποψήφιους, τους στέλνει ένα μήνυμα αργά το βράδυ για να δει κατά πόσο ταιριάζουν στην εταιρεία και την κουλτούρα της.
Γύρω στις 10 το βράδυ λοιπόν, ο υποψήφιος λαμβάνει ένα μήνυμα που να λέει: «Καλησπέρα, [όνομα υποψηφίου]. Είμαι ο τάδε. Ήμουν εκτός γραφείου σήμερα. Άκουσα ότι ήσουν εκεί και ότι όλοι ήταν πραγματικά εντυπωσιασμένοι μαζί σου. Λυπάμαι που δεν πρόλαβα να σε γνωρίσω. Θα ήθελα πολύ να συνδεθώ μαζί σου κάποια στιγμή».
Ο Vanderbloemen λέει ότι ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα απαντήσει ο υποψήφιος, τόσο πιο πιθανό είναι να πάρει και τη δουλειά. Ευτυχώς, που σε αυτήν την περίπτωση δε μετράει ο τρόπος που απαντάς αλλά πιο πολύ το πόσο γρήγορα θα ανταποκριθείς στο μήνυμα. Αν απαντήσεις εντός του 24ωρου έχεις πολλές περισσότερες πιθανότητες να σε προσλάβουν. Το σκεπτικό πίσω από το τεστ γραπτών μηνυμάτων είναι να διαπιστωθεί αν ο υποψήφιος εργασίας θα μπορούσε να συνδεθεί με έναν πελάτη ο οποίος και εκείνος ανταποκρίνεται γρήγορα.
Άλλωστε, λέει ότι, ένα από τα βασικότερα προσόντα ενός εργαζόμενου είναι να δείξει ότι είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή. Τώρα το πώς νιώθουμε εμείς με αυτή την πρακτική; Ανάμεικτα συναισθήματα. Διότι από τη μία το να στείλεις ένα μήνυμα και να απαντήσεις ενώ είσαι online μοιάζει άκακο, από την άλλη πόσο χρειάζεται για να ξεπεραστούν αυτά όρια και να σου στέλνει ο κάθε εργοδότης μήνυμα για δουλειά το βράδυ; Αυτή η διαθεσιμότητα του εργαζομένου 24/7 είναι εξαντλητική και παραβιαστική. Ίσως και οι εργοδότες να πρέπει να σέβονται λίγο παραπάνω τους εργαζομένους που δεν αφιερώνουν τη ζωή τους σε μια εταιρεία αλλά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έναντι μισθού.
Η εργασία παιδιά έχει τρελαθεί λιγάκι αλλά εμείς δε μασάμε. Όπως και να ‘χει εσείς το ξέρετε το κολπάκι και θα πράξετε ανάλογα. Επομένως, την επόμενη φορά που θα περάσεις από συνέντευξη και ύστερα από κάτι ώρες σου έρθει μήνυμα από κάποιον από τη δουλειά, θα είσαι ψιλιασμένος ότι πρόκειται για ένα τεστάκι και θα ξέρεις πως να φερθείς. Ναι, δεν είναι ωραίο να είσαι πάντα stand by αλλά παίξε και συ λίγο το παιχνιδάκι τους βρε αδερφέ άμα θέλεις τόσο τη δουλειά. Μόνο κερδισμένος θα βγεις. Και θα κάνεις και εντύπωση.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη