Σου έχει τύχει να θέλεις να συζητήσεις αυτό που σε καίει, αυτό που σε προβληματίζει, αυτό που θα σκάσεις αν δεν το βγάλεις από μέσα σου και να ψάχνεις να βρεις έναν έμπιστο φίλο μέσα στη νύχτα;

Ας πούμε πως η μία κολλητή σου είναι με το αγόρι της και δεν της τηλεφωνείς, όχι για να μην την ενοχλήσεις, δεν υπάρχει αυτό το θέμα μεταξύ σας αλλά γιατί δε θέλεις να ακούει κι ο φίλος της την συζήτησή σας. Η άλλη κοιμάται γιατί ξυπνάει νωρίς το πρωί για μια παρουσίαση στη δουλειά της κι εσύ μένεις μόνη μπροστά απ’ την οθόνη του υπολογιστή σου με 30 online φίλους στο διαδίκτυο. Για να χαζολογήσεις και να πεις δυο-τρεις κουβέντες όλοι καλοί είναι, μα σε κανέναν από αυτούς δεν μπορείς να ανοίξεις την καρδιά σου και σε καμία περίπτωση δεν είσαι σε φάση για one night chat.

Σκέφτεσαι να βάλεις ένα κρασάκι να χαλαρώσεις κι έπειτα να χαζέψεις καμιά ταινία ή να συνεχίσεις το βιβλίο που άρχισες πριν μέρες, μέχρι να κουράσεις τα μάτια σου και να κοιμηθείς. Καθώς ξαπλώνεις το κορμί σου είναι εξουθενωμένο μα το μυαλό κι οι σκέψεις τρέχουν και δε σε αφήνουν να κοιμηθείς.

Σκέφτεσαι και ξανά-σκέφτεσαι τον προβληματισμό σου, με ποιον θέλεις πραγματικά να μοιραστείς αυτό που σε βασανίζει, συγκρίνεις κι αναλογίζεσαι. Βγάζεις συμπεράσματα που μέχρι το πρωί θα έχεις ξεχάσει· ή μήπως όχι; Ήταν δικαιολογία που δεν το μοιράστηκες πριν με τις φίλες σου; Ξέρεις πολύ καλά πως ούτε την επόμενη ημέρα θα τους το αναφέρεις και θα προτιμήσεις να το μοιραστείς με κάποιο άλλο άτομο που ήδη έχεις σκεφτεί.

Αρχίζεις να καταλαβαίνεις πως μεγάλωσες αρκετά πια και δεν μοιράζεσαι τα πάντα με όλους τους φίλους σου. Σε κάθε φίλο εμπιστεύεσαι και κάτι διαφορετικό, δεν τα ξέρουν όλοι όλα για εσένα. Καμία σχέση με μυστικοπάθεια. Είναι καθαρά το τι θέλεις να μοιραστείς με τον καθένα ξεχωριστά.

Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Αντιλαμβάνεσαι πως το να μη συζητήσεις ένα θέμα που σε απασχολεί με τη Χ φίλη σου αλλά να το συζητήσεις με την Ψ δεν καθιστά τη φιλία σου με τη Χ λιγότερο δυνατή απ’ την Ψ. Αυτό έχει να κάνει και με το τι είναι ο κάθε φίλος σου, τι έχει περάσει και τι γνώσεις έχει πάνω σε κάποια συγκεκριμένα θέματα.

Για παράδειγμα δε θα ζητούσες συμβουλές για το πώς θα μπορούσες να χειριστείς την απρόσμενη εγκυμοσύνη σου και τη σκέψη του ερχομού ενός μωρού στη ζωή σου απ’ τη φίλης σου που αντιπαθεί τα παιδιά, είναι καριερίστα κι αποφεύγει το γάμο και κάθε είδους συμβίωση μέχρι στιγμής. Αντίθετα, θα προτιμούσες να εμπιστευτείς τη φίλη σου που είναι μητέρα και θα μπορούσε να σε καθοδηγήσει καλύτερα, να σου μιλήσει εμπειρικά λύνοντας σου τυχόν απορίες και να σε βοηθήσει να πάρεις μια απόφαση.

Ακόμη και στα επαγγελματικά μας δεν είναι εφικτό να συζητάμε όλα τα φλέγοντα ζητήματα που μας απασχολούν με όλους τους κοντινούς μας φίλους. Πες ότι θέλεις να πάρεις ένα επιχειρηματικό ρίσκο και χρειάζεσαι μια δεύτερη γνώμη. Ας υποθέσουμε πως ο ένας φίλος σου έχει σπουδάσει οικονομικά και ο άλλος φυσικοθεραπεία. Ποιον θα επέλεγες; Τον δεύτερο γιατί είναι καλύτερο παιδί;

Δεν έχει να κάνει με το πόσο δυνατή είναι η φιλία μας με κάποιον, το πόσο τον αγαπάμε και όλα όσα έχουμε περάσει μαζί του. Είναι κάποιες φορές που η κρίση μας οδηγείται από άλλους παράγοντες. Το ζήτημα δεν είναι να αισθάνεσαι ολοκληρωμένος με ένα φίλο σου αλλά να αισθάνεσαι πλήρης τη συγκεκριμένη στιγμή που βρίσκεσαι μαζί του.

 

Συντάκτης: Αγγελική Κατσουλίδη