Κέρατο. Μια λέξη, πολλές ερμηνείες. Βέβαια, δεν είναι όλα όπως τα φαντάζεσαι, όπως τα έχεις φτιάξει στο μυαλό σου, όπως τα βλέπεις σε ταινίες, όπως τα ακούς από διάφορες ιστορίες. Πίστεψέ το, δεν είναι όλα, όπως φαίνονται.

Ας πούμε πως ο Δίας κερατώνει την Ήρα κι η Εύα τον Αδάμ. Παρ’ όλα αυτά, μια χαρά οικογένειες έχουν και τα δύο ζευγάρια με παιδιά, σκυλιά, γατιά, σπιτικά, κοινές ευτυχισμένες εμφανίσεις και σεξ δυο με τρεις φορές την εβδομάδα στις καλές τους. Μπορούν άνετα να πρωταγωνιστήσουν σε τηλεοπτικές διαφημίσεις και γιατί όχι και σε ελληνοκυπριακές σειρές δίνοντας το ζηλευτό παράδειγμα ενός επιτυχημένου γάμου.

Ο Δίας που λέτε, μετά τον παράνομο δεσμό του, άλλαξε προς το καλύτερο. Δωράκια κι εκπλήξεις στην Ήρα, περισσότερες βόλτες και συζητήσεις με τα παιδιά του, ταξίδια όλοι μαζί με κοινές φωτογραφίες στο facebook κι οικογενειακά, κυριακάτικα τραπέζια συντροφιά με συγγενείς και φίλους.

Άσε, που ξεκίνησε να προσέχει περισσότερο την εμφάνισή του και τα νεύρα παρέα με το θυμό εξαφανίστηκαν. Μέχρι και το ποτό ελάττωσε -εξαιρούνται οι γιορτές κι οι αργίες- για να δείξει καλύτερο χαρακτήρα.

Η όμορφη Εύα με τη σειρά της -αφού λέρωσε το στεφάνι της-, συνειδητοποίησε πως τα παιδιά της δεν είναι εκείνα τα διαόλια που θεωρούσε πως της κάνουν δύσκολη τη ζωή. Άρχισε να ασχολείται συστηματικά μαζί τους και πλέον έχουν τις καλύτερες σχέσεις.

Ο Αδάμ βλέπει στα μάτια της την τέλεια μητέρα και σύζυγο απολαμβάνοντας την ηρεμία της οικίας τους, ενώ εκείνη του προσφέρει τρυφερότητα, αγάπη και σιγουριά. Επίσης μετά τα εντατικά μαθήματα τηλεμαγειρικής, τα φαγητά της ξεπέρασαν ακόμη και τις μυστικές συνταγές της πεθεράς της.

Ποιος λοιπόν θα τολμούσε να χαλάσει τις ζωές των δυο φαινομενικά ευτυχισμένων ζευγαριών αποκαλύπτοντας τα κερατιάτικά τους; Και γιατί να το κάνει άλλωστε; Ούτε λόγος του πέφτει, ούτε τον όρισε κανείς κριτή των άγραφων θεσμών του γάμου. Η μοιχεία, δηλαδή να απατάς τον/ην σύζυγό σου δε θεωρείται ποινικό αδίκημα ούτε καταλήγει πάντοτε σε διαζύγιο ή στη λήξη μιας σχέσης.

Αλλά αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη αγαπάει και το νοικοκύρη λέει μια λαϊκή παροιμία που αρκετοί ταυτίζουν με την «εξαπάτηση» των ανθρωπίνων σχέσεων, κυρίως την ερωτική. Αν αρχίσουμε ν’ αναλύουμε ποιος και τι είναι Θεός για τον καθένα και ποιοι υποδύονται τους ρόλους κλέφτη και νοικοκύρη, δε θα βγάλουμε άκρη.

Να σου πω λίγο. Εσύ ξέρεις αν έχεις φάει κέρατο; Όχι τώρα που είσαι καλά με τη σχέση σου, για το παρελθόν μιλάμε. Για τα περασμένα, τα αλησμόνητα που έχεις αρχειοθετήσει στα συρτάρια των αναμνήσεων σου. Ξέρεις κάτι; Δύο είναι οι ενδεχόμενες απαντήσεις. Αναμφίβολα, η μια είναι το «ναι» κι η άλλη το «δεν ξέρω», ενώ το «όχι» δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη απάντηση.

Εσύ ο σίγουρος που υποστηρίζεις το «όχι» κράτα και μια πισινή. Τι πάει να πει όχι; Απ’ τη στιγμή που δεν έχει να κάνει με το 100% των πράξεών σου, απλούστατα δε γνωρίζεις και δε γίνεται να εκφράζεσαι με απόλυτη σαφήνεια, οπότε καλό θα ήταν ν’ αναθεωρήσεις.

Ας υποθέσουμε πως ένας απ’ τους χαρακτήρες των παραπάνω ζευγαριών ήσουν εσύ ή κάποιο αγαπημένο πρόσωπο της ζωής σου. Είσαι θύτης ή θύμα σχέσης, παιδί ή το παράνομο ταίρι; Φυσικά και δε θα ‘θελες να ταυτιστείς με κανέναν από δαύτους κι έτσι φτάνουμε σ’ ένα και μοναδικό συμπέρασμα. Να λέμε και ν’ απαιτούμε πάντοτε την αλήθεια.

Να τη φυλακίζουμε και να την αποκρύπτουμε δεν ωφελεί. Κάποια στιγμή θ’ αποδράσει, θα εμφανιστεί και θα σταθεί μπροστά μας, εξαγριωμένη, έτοιμη να αντιμετωπιστεί με κάθε κόστος.

 

Συντάκτης: Αγγελική Κατσουλίδη
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου