Αφού δεν αντέχεις άλλο, κλείνουν τα μάτια σου απ’ τη νύστα, πέσε για ύπνο, γιατί δε θα ξυπνάς αύριο. Είμαι η φωνή της λογικής σου, άκουσε με. Θα ξαναπετύχεις σύντομα online το πολυπόθητο προφίλ. Μη σκρολάρεις τον τοίχο του και πατήσεις κατά λάθος κανένα like στις παλιές του δημοσιεύσεις, γιατί θα σε περάσει για stalker ή θα σιγουρέψει τις προθέσεις σου και θα χαθεί σχεδόν όλη η μαγεία.

Και κόψε επιτέλους την κακή συνήθεια να φτιάχνεις τρελά σενάρια. Δεν παίζει τίποτα, ούτε σχέση έχει και κατά βάθος γνωρίζεις ότι υπάρχει κάτι μεταξύ σας. Νιώθεις μια ανεξήγητη έλξη, σε τρελαίνει, θέλεις να εξελιχθεί σε ειδύλλιο. Για την ακρίβεια, το μόνο που θέλεις είναι να επικοινωνήσετε, να φλερτάρετε, αποζητάς τη σημασία απ’ αυτό το πρόσωπο. Τώρα όμως πέρασε η ώρα. Κοιμήσου, είναι αργά. Μάλλον δε θα στείλει απόψε.

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα, όταν είναι κι οι δυο online την ίδια χρονική στιγμή και δε μιλάει κανένας. Σε βλέπω και με βλέπεις, πράσινο στο chat και ο ένας περιμένει απ’ τον άλλο την πρώτη κίνηση. Για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, το πράσινο δε σου δίνει πάντοτε το «ελεύθερο» να περάσεις με ασφάλεια. Δεν είναι ένα πράσινο φανάρι στο δρόμο.

Τα social networks δίνουν πολλές φορές την αίσθηση της αμεσότητας, αλλά σίγουρα στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το ότι κάποιος φαίνεται online δε σημαίνει ότι είναι πάνω απ’ το pc ή το κινητό και περιμένει τον οποιοδήποτε για να συνομιλήσει.

Μπορεί να σημαίνει ότι απλά βρίσκεται στο χώρο του και χαλαρώνει. Ή μπορεί να το χει ξεχάσει ανοιχτό και να κοιμάται. Όταν όμως το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει, του οποίου έχεις ξεκοκαλίσει το προφίλ είναι online, τότε ξεκινά ο βασανιστικός εσωτερικός διάλογος: «να στείλω ή να μη στείλω;»

Έπειτα εξελίσσεται και περιπλέκεται. Σκέψεις και διάφορα τεχνάσματα για τη μελλοντική επιτυχία του στόχου σου. «Αν του κάνω κανένα like, λες να μου στείλει πρώτος;», «να ποστάρω κάτι έξυπνο, ένα άρθρο ή ένα τραγούδι για να δω αν θα τσιμπήσει;», «να αλλάξω φωτογραφία προφίλ για να με προσέξει περισσότερο;», «αν ποστάρει κάτι αυτή τη στιγμή, οτιδήποτε, θα σχολιάσω». Ναι, κάπως έτσι σκεφτόμαστε οι περισσότεροι, όταν βλέπουμε στο chat του facebook το άτομο που μας ενδιαφέρει.

Τι νόμιζες; Βρίσκονται κι άλλοι σε παρόμοια θέση με εσένα. Ακόμη και εκείνος μπορεί να σκέφτεται κάπως έτσι για σένα. Τώρα θα μου πεις και γιατί δεν κάνει την κίνηση να σου μιλήσει, γιατί δεν παίρνει πρωτοβουλία ν’ αρχίσει τη συνομιλία; Θες απάντηση; Θέσε τα ίδια ερωτήματα στον εαυτό σου. Δες το απλά. Μπορεί να κολλάει, όπως κι εσύ, μπορεί να περιμένει ένα σήμα σου για να ξεκινήσει, μπορεί να μην ξέρει, πώς ν’ αρχίσει, πολλά μπορεί κι είναι όλα υποθέσεις.

Τόλμη και θάρρος χρειάζεται. Μη σου πω και θράσος, με την καλή έννοια. Αν έστελνες μια καλησπέρα για να πιάσετε κουβέντα θα σε γλίτωνε απ’ όλα τα υποθετικά σενάρια του νου που σε πάνε πίσω. Με το να μένεις στάσιμος και να περιμένεις, στην ουσία χάνεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χάνεις πολύτιμο χρόνο, χάνεις τον ύπνο σου, ενδεχομένως, να χάνεις κι ευκαιρίες.

Ξέρεις κανέναν να πέτυχε το στόχο του μένοντας άπραγος; Πάρε την απόφαση και στείλε εσύ την επόμενη φορά που θα δεις στη συνομιλία το πράσινο κυκλάκι δίπλα στο όνομα του προφίλ του.

Ακόμη κι αν γράφει «1λεπ.», μέσα είναι και μπορεί να χαζεύει τις φωτογραφίες σου. Πάτα πάνω στο όνομα ν’ ανοίξει το παραθυράκι, πληκτρολόγησε μια φράση, διάβασε την δυο-τρεις φορές, κάνε τις διορθώσεις σου κι έπειτα πάτα enter. Συγχαρητήρια! Απ’ το «διαβάστηκε» μέχρι το «πληκτρολογεί» μια ιδέα δρόμος.

 

Επιμέλεια κειμένου Αγγελικής Κατσουλίδη: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Αγγελική Κατσουλίδη