Ήτανε μια φορά κι έναν καιρό σε μια πόλη μακρινή, ένα φρεσκοερωτευμένο ζευγάρι, ο Αναξίμανδρος κι η Αφροξυλάνθη. Μες στα μέλια τα παιδιά, πήγαιναν τις βόλτες τους πιασμένοι χέρι-χέρι, αγκαλιές και φιλιά δημοσίως. Τα προφίλ τους, στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ήταν γεμάτα με κοινές φωτογραφίες, check in, αφιερώσεις τραγουδιών, δανεισμένα στιχάκια αγάπης κι όλα όσα περιλαμβάνει η αρχή μιας ωραίας σχέσης στις μέρες μας.

Εννοείται πως το σεξ ήταν εκπληκτικό, ανεπανάληπτο, χωρίς ταμπού, ενοχές και ντροπές. Να φανταστείτε πως οι δυο τους περνούσαν τόσο καλά στο ερωτικό κομμάτι που συζητούσαν ακομπλεξάριστα σχεδόν τα πάντα. Το μόνο που δεν είχαν αναφέρει καθόλου μα τους έτρωγε κι ήθελαν τόσο πολύ να ρωτήσουν -δήθεν τυχαία- ο ένας στον άλλο, ήταν: «Με πόσους/ες έχεις πάει;». Εσύ; Έχεις θέσει αυτό το ερώτημα στον έρωτά σου; Σε τρώει; Σε βασανίζει το «πριν από σένα»; Ή μάλλον, εσύ έχεις ερωτηθεί για το ερωτικό παρελθόν σου και πώς το αντιμετώπισες;

Σκέφτηκες ποτέ για ποιο λόγο γίνεται η συγκεκριμένη ερώτηση; Δε φτάνει που είναι ανούσια, είναι κι άβολη η απάντησή της όταν είσαι αναγκασμένος να ανατρέξεις σε κομμάτια του παρελθόντος που ενδεχομένως να μη θέλεις να θυμάσαι ή προτιμάς να τα κρατάς στο χρονοντούλαπο του μυαλού.

Πιθανότατα να γεννηθήκαμε με αυξημένη περιέργεια, να θέλουμε να γνωρίζουμε όσα περισσότερα γίνεται για τον άνθρωπο που αγαπάμε κι ας μας βγει και σε κακό. Μήπως κολλήσαμε το μικρόβιο: «θέλω να τα ξέρω όλα»; Μήπως το ζηλεύω σε λογικά πλαίσια, πολλαπλασιάζεται μέρα με τη μέρα; Μωρέ, μήπως είμαστε απλά ανασφαλείς;
Άντε, πες πως δίνεις ή παίρνεις την απάντηση. Τι θα αλλάξει στη σχέση σας; Είτε είναι δέκα, δεκαπέντε είτε είναι παραπάνω πρώην, ποιος νοιάζεται; Μόνο αν αρχίσετε να λέτε ονόματα και δείχνετε φωτογραφίες απ’ το ερωτικό σας παρελθόν , θα έχετε προβλήματα.

Εδώ θες να ξεχάσεις εσύ τι μαλακίες έχεις κάνει και με ποιους τα παλιά τα χρόνια, τα περασμένα και κυρίως από ντροπή, όχι ότι κολλάς να μιλήσεις. Στο κάτω-κάτω το σεξ είναι άκρως προσωπικό, με όσους κι όπου γίνεται εκείνη τη στιγμή οπότε λίγη διακριτικότητα, δε βλάπτει. Είναι κάπως σαν την τουαλέτα, δε θες να ξέρεις τι κάνει το ταίρι σου εκεί μέσα.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο που οι γυναίκες κρύβουν μερικούς απ’ τους πρώην εραστές ενώ οι άνδρες προσθέτουν αριθμούς γυναικών στη λίστα τους. Μη γελάς. Είναι γεγονός. Αρκετός κόσμος το κάνει. Το γιατί το μαντεύεις εύκολα. Ο ένας θέλει να το παίξει μπερμπάντης, έμπειρος κι η άλλη δύσκολη, μην την περάσουν και για καμιά «πρόστυχη».

Κάνε εικόνα τον παρακάτω διάλογο:
-Μωρό μου, να σε ρωτήσω κάτι;
-Ναι, μάτια μου.
-Με πόσους έχεις πάει;
-Πού;»

Κάπως έτσι θα ‘πρεπε να αντιμετωπίζουμε το θέμα, με αφέλεια και χιούμορ. Να λέμε στη σχέση μας: «Ούτε που με νοιάζει τι έκανες πριν συναντηθούμε. Τώρα με νοιάζει, το μαζί.». Όχι ασταθή λόγια του αέρα, να το νιώθουμε. Να εννοούμε όσα εκφράζουμε. Ανιδιοτέλεια.

Δεν είναι κακό να γνωρίζεις το παρελθόν του συντρόφου σου, αρκεί να είναι μια απλή περίληψη κι όχι ολόκληρη η ιστορία. Σαν μια πληροφορία που έτυχε να μάθεις, που δεν επηρεάζει αυτό που έχετε εσείς οι δυο, κανένα αίσθημα ζήλιας.

Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσεις να ψάξεις ύπουλα για περισσότερες λεπτομέρειες, δε θα σε ωφελήσει. Καμιά φορά η περιέργεια σκοτώνει τη σχέση. Το θέμα είναι, όσο είστε και θα είστε μαζί να μην ανέβει ο αριθμός των εμπειριών του συντρόφου σου κι εσύ απέχεις.

 

Συντάκτης: Αγγελική Κατσουλίδη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη