Αναμφίβολα το σώμα μας διαθέτει άπειρους μηχανισμούς λειτουργίας και απίστευτες ικανότητες. Γι’ αυτό κιόλας θεωρείται ως ένα πολυεργαλείο. Οι διαθέσιμες πληροφορίες για το ανθρώπινο σώμα είναι πάμπολλες, ενώ συχνά ανακαλύπτονται όλο και περισσότερες. Εντούτοις, υπάρχουν πράγματα για το σώμα που πολύ λίγος κόσμος γνωρίζει και μόλις τα διαβάσετε θα εκπλαγείτε.
Πάμε να δούμε 30+1 πράγματα που δε γνωρίζουμε για το σώμα μας:
1. Ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί μόλις το 10% του εγκεφάλου του. Το υπόλοιπο 90% παραμένει σχεδόν ανεξερεύνητο.
2. Χρησιμοποιούμε μόλις 17 μυς όταν χαμογελάμε ενώ 43 όταν κατσουφιάζουμε.
3. Η ακοή μας μειώνεται μετά από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού.
4. Το κάθε σώμα έχει τη δική του μοναδική μυρωδιά. Αυτό δεν ισχύει για τα πανομοιότυπα δίδυμα.
5. Οι γυναίκες ανοιγοκλείνουν τα μάτια δύο φορές περισσότερες από τους άντρες.
6. Ο άνθρωπος, κατά τη διάρκεια της ζωής του, παράγει τέτοιο σάλιο η ποσότητα του οποίου μπορεί να γεμίσει δύο πισίνες.
7. Ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού αποτελεί το μόνο μέρος του σώματος που δεν έχει παροχή αίματος καθότι λαμβάνει οξυγόνο απευθείας από τον αέρα.
8. Η μύτη μας μπορεί να απομνημονεύσει περίπου 50.000 διαφορετικές μυρωδιές.
9. Η ταχύτητα του φταρνίσματος είναι τόσο γρήγορη που ξεπερνά τα 160.9344 χιλιόμετρα ανά ώρα. Γι` αυτό το λόγο δεν μπορούμε κιόλας να κρατήσουμε τα μάτια μας ανοιχτά.
10. Η χωρητικότητα μνήμης του εγκεφάλου ισοδυναμεί με περισσότερα από τέσσερα terabytes του σκληρού δίσκου.
11. Τα δακτυλικά μας αποτυπώματα διαμορφώνονται μέσα στους πρώτους τρεις μήνες μετά τη σύλληψη.
12. Τα νευρικά ερεθίσματα που δέχεται κι αποστέλλει ο εγκέφαλος ταξιδεύουν με περίπου 273.6 χιλιόμετρα ανά ώρα.
13. Όσο εσύ κοιμάσαι, ο εγκέφαλος σου παράγει τόση ενέργεια όση και μία μικρή λάμπα των 10 watt.
14. Σύμφωνα με επιστήμονες, το ήπαρ μας διαθέτει πάνω από 500 διαφορετικές λειτουργίες. Μερικές από αυτές είναι η αποτοξίνωση, η αποσύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η παραγωγή της χολής, και η πρωτεϊνική σύνθεση του πλάσματος.
15. Αν κι είναι το κέντρο του πόνου, ο εγκέφαλος δεν αισθάνεται πόνο. Για παράδειγμα, όταν κόψει κάποιος το δάχτυλό του, ο ίδιος ο εγκέφαλος δεν έχει υποδοχείς πόνου.
16. Το κρανίο μας αποτελείται από 29 διαφορετικά οστά.
17. Το θηλυκό ωάριο είναι το μεγαλύτερο κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα.
18. Η αύξηση των νυχιών σχετίζεται με το μήκος του δακτύλου και γι’ αυτό το λόγο το νύχι στο μεσαίο δάχτυλο μεγαλώνει πιο γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα.
19. Κατά τη διάρκεια της μέσης διάρκειας ζωής, η καρδιά αντλεί περίπου 182 εκατομμύρια λίτρα αίματος.
20. Το λεπτό έντερο είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο και στην πραγματικότητα είναι τέσσερις φορές όσο το ύψος ενός μέσου ενήλικα, παρόλο που θεωρείται ως το μικρότερο από τα δύο έντερα.
21. Στη βραχυπρόθεσμη μνήμη του, ο άνθρωπος μπορεί να διατηρεί μέχρι κι επτά περιστατικά ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, για να «κάνει χώρο» σε καινούριες αναμνήσεις, το μυαλό, μακροπρόθεσμα, πρέπει να ξεχνά.
22. Έρευνες υποστηρίζουν ότι αυτοί που έχουν υψηλότερο I.Q. ονειρεύονται περισσότερο.
23. Χάνουμε 60 με 100 τρίχες τη μέρα.
24. Ο εγκέφαλος μπορεί και παράγει περισσότερα ηλεκτρικά σήματα σε μόνο μια μέρα από ό, τι μπορούν να κάνουν όλα τα τηλέφωνα στον κόσμο μαζί. Ενώ, παράλληλα, τα νευρικά σήματα που αποστέλλει ο εγκέφαλος στο σώμα κινούνται με 274 km ανά ώρα.
25. Το μέσο ανθρώπινο σώμα περιέχει αρκετή ποσότητα θείου η οποία είναι ικανή για να εξουδετερώσει όλους τους ψύλλους που μπορεί να έχει ένας σκύλος κανονικής διάπλασης, αρκετό κάλιο για να ανάψει το φυτίλι ενός κανονιού, αρκετό άνθρακα για να κατασκευαστούν 900 μολύβια, αρκετό νερό για να γεμίσει ένα βαρέλι των 50 λίτρων και αρκετό λίπος ώστε να παραχθούν επτά ράβδοι σαπουνιού.
26. Ο εγκέφαλος του ενήλικα ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό. Σημειώνεται δε ότι κατά μέσο όρο, ο αρσενικός εγκέφαλος ζυγίζει περίπου 1,4 κιλά ενώ ο θηλυκός εγκέφαλος περίπου 1,26 κιλά.
27. Οι τρίχες στο πρόσωπο μεγαλώνουν γρηγορότερα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη τρίχα στο σώμα. Εκτιμάται ότι αν ένας άνθρωπος δεν ξυρίσει ποτέ το μούσι του αυτό θα ξεπεράσει τα 9.14 μέτρα περίπου.
28. Ο εγκέφαλος έχει 100 δισεκατομμύρια κύτταρα εκ των οποίων περίπου τα 100.000 «πεθαίνουν» καθημερινά.
29. Ο βήχας μας «τρέχει» πολύ γρήγορα με περίπου 96.6 χιλιόμετρα την ώρα.
30. Τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορούν να συγκρατήσουν 5 φορές περισσότερες πληροφορίες, από όσες περιλαμβάνονται στην εγκυκλοπαίδεια Britannica.
31. Όσο εσύ διάβαζες αυτήν την πρόταση, απώλεσες περισσότερα από 50.000 κύτταρα από το σώμα σου, τα οποία, σαφώς, και αντικαταστάθηκαν από καινούρια.
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά