Συνήθως πολλοί συνδέουν τις ηγετικές ικανότητες και τις ηγετικές μορφές με το χρήμα και την εξουσία. Κι όμως πολλοί απ’ αυτούς ξεκίνησαν από την αρχή, χωρίς χρήμα και εξουσία χωρίς οι γονείς τους να είναι ήδη «κάποιοι». Αυτοί είναι και οι πραγματικοί ηγέτες, αυτοί που έχουμε ανάγκη όλοι, αυτοί που μας εμπνέουν θετικά, έχουν όραμα και μας βοηθάνε ν’ αλλάξουμε τις σκέψεις και τις πράξεις μας.

Σας έχω λίστα με 5 πραγματικούς ηγέτες που ξεκίνησαν από το τίποτα και θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

 

1. Pooja Sankar, Ιδρυτής και CEO της Piazza

Η Pooja Sankar είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Piazza, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας όπου φοιτητές μπορούν ανώνυμα να ρωτήσουν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με εργασίες και να λάβουν ανατροφοδότηση τόσο από συμφοιτητές όσο κι από καθηγητές. Η ίδια είπε «Ήμουν περιτριγυρισμένη από λαμπρούς μαθητές, αλλά δεν είχα πρόσβαση σ’ αυτούς», λέει η Sankar για την εποχή της στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Kanpur.

Η Sankar άρχισε να σκέφτεται τρόπους επίλυσης αυτού του προβλήματος και με γνώμονα πρωτίστως τη φράση «βρες κάτι να κάνεις σήμερα για να φτάσεις στο αύριο», ξεκίνησε να χτίζει την Piazza. Η πλατφόρμα της χρησιμοποιείται πλέον από δύο εκατομμύρια φοιτητές σε περίπου 1.500 πανεπιστήμια και 90 χώρες».

 

2. Επιχειρηματίας John Paul DeJoria

 Ο επιχειρηματίας John DeJoria ξεκίνησε την καριέρα του ως οδηγός φορτηγού κι επιστάτης. Πουλούσε χριστουγεννιάτικες κάρτες από πόρτα σε πόρτα. Απολύθηκε από την πρώτη του δουλειά στην πρώτη του προσπάθεια περιποίησης μαλλιών. Χωρίς πλούτη, κατάφερε και ίδρυσε τελικά τη σειρά προϊόντων περιποίησης μαλλιών μαζί με τον κομμωτή Paul Mitchell, με δάνειο μόλις 700 δολαρίων. Σήμερα, η σειρά αυτή αξίζει δισεκατομμύρια!

Όσον αφορά στην επιτυχία, είπε: «Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η απόρριψη. Όποια επιχείρηση κι αν ξεκινήσετε, να είστε έτοιμοι για αυτήν. Όταν 10 πόρτες είναι κλειστές, πηγαίνετε στην 11η με ενθουσιασμό και με χαμόγελο στο πρόσωπό σας». Η απόλυσή του δε στάθηκε εμπόδιο για τη μετέπειτα πορεία του κι είναι άξιος θαυμασμού.

 

3. Πρωθυπουργός των Barbados Mia Mottley

Η Mia Mottley όντας είδωλο στη χώρα της κι έχοντας επανεκλεγεί ως Πρωθυπουργός μετά από μια σαρωτική νίκη, κέρδισε έδαφος στην παγκόσμια ηγετική σκηνή. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι πηγή έμπνευσης αφού δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο πώς αντιμετωπίζουμε τον πλανήτη μας, καθώς και και τον συνάνθρωπό μας, μ’ αγάπη, αξιοπρέπεια και φροντίδα.

Μεγάλωσε στην Καραϊβική και νοιαζόταν πάντα για κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα, από τη φτώχεια μέχρι και την κλιματική αλλαγή. Πρωτοστάτρια θα έλεγε κανείς για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των πιθανών καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Επιτροπής Ανάπτυξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η έγνοια της για τον πλανήτη δικαιολογημένα την τοποθετεί στην παρούσα λίστα.

 

4. Oprah Winfrey

Η ισχυρή γυναίκα που γνωρίζουμε σήμερα ως παρουσιάστρια, συγγραφέα, ακτιβίστρια, νικήτρια της Χρυσής Σφαίρας, γεννήθηκε στην πραγματικότητα σε μια φτωχή οικογένεια. Ωστόσο, δεν άφησε το παρελθόν της να καθορίσει το μέλλον της. Μετά από τη δύσκολη παιδική ηλικία που είχε, βρήκε δουλειά στο ραδιόφωνο ενώ ήταν ακόμα στο γυμνάσιο. Στα 19 της, ήταν συμπαρουσιάστρια στις τοπικές βραδινές ειδήσεις. Αμέσως μετά, έγινε παρουσιάστρια σε ημερήσια βάση και ξεκίνησε τη δική της εταιρεία παραγωγής. Στην ηλικία 32 ετών έγινε εκατομμυριούχος.

Στην ομιλία της για την απονομή των Χρυσών Σφαιρών, η Oprah είπε: «Η μεγαλύτερη σοφία που πιστεύω ότι έχω λάβει ποτέ είναι ότι το κλειδί για την ολοκλήρωση, την επιτυχία, την ευτυχία, την ικανοποίηση στη ζωή είναι όταν ευθυγραμμίζεις την προσωπικότητά σου με αυτό που πραγματικά θέλει η ψυχή σου. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει μια ψυχή και τη δική του προσωπική πνευματική ενέργεια. Όταν χρησιμοποιείς την προσωπικότητά σου για να υπηρετήσεις ό,τι κι αν είναι αυτό, δεν μπορείς παρά να είσαι επιτυχημένος». Για όλα αυτά αξίζει να μπει στη λίστα.

 

5. Ιδρυτής της εταιρείας Patagonia, Yvon Chouinard

Το 1957 αγόρασε ένα μεταχειρισμένο σιδηρουργείο με καύση άνθρακα κι ίδρυσε ένα σιδηρουργείο. Έφτιαχνε χειροποίητα μεταλλικά μανταλάκια ή καρφιά που οδηγούνταν σε βράχους για να στηρίξουν τα σχοινιά των ορειβατών. Ήθελε να γίνει τεχνίτης και δεν είχε ποτέ στο μυαλό του ότι θα γινόταν επιχειρηματίας. Κι όμως έγινε. Αργότερα κατά το 1973 ίδρυσε την εταιρεία Patagonia με αποστολή να βοηθήσει ορειβάτες. Μετά από σχεδόν 50 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, ο Yvon Chouinard μεταβίβασε την ιδιοκτησία της εταιρείας του Patagonia σε ένα καταπίστευμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Απίστευτο ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δε σκέφτονται το δικό τους καλό αλλά τον κόσμο όλο!

 

Σαφώς υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν μια θέση στη λίστα αυτή και θα μπορούσαμε να αναλύουμε για ώρες αυτό το θέμα. Πραγματικός ηγέτης γεννιέσαι, δε γίνεσαι ούτε με τα πλούτη ούτε με την εξουσία. Πρέπει να το ’χει η καρδούλα σου και να το λέει. Πέραν τούτου, οφείλω να πω ότι ηγετικές ικανότητες, λίγο-πολύ όλοι έχουμε κατά βάθος. Κι αν δεν έχουμε, θα μπορούσαμε να τις καλλιεργήσουμε γιατί θα μας βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, στην επίλυση συγκρούσεων, στην καλή επικοινωνία με τους γύρω μας αλλά και γενικότερα στη ζωή μας.

Συντάκτης: Χρυστάλλα Σωκράτους
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου