Δεν ξέρω για σας αλλά μου έχει τύχει πολλές φορές να πω ότι δε θα επισκεφτώ ξανά έναν συγκεκριμένο τόπο καθώς οι αναμνήσεις μου από εκεί δεν είναι κι οι καλύτερες. Άλλωστε υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να σε κάνουν να μη θέλεις να πας εκ νέου σε ένα μέρος, κι αυτό διότι, καλώς ή κακώς, ακόμα και τα μέρη που επισκέπτεσαι σου προκαλούν συναισθήματα, κι αυτά άλλοτε είναι θετικά κι άλλοτε αρνητικά. Ανάλογα λοιπόν με τις αναμνήσεις που δημιουργείς εκεί και τα συναισθήματα που παίρνεις μαζί σου φεύγοντας, ξέρεις αν θα μπεις στον κόπο να επισκεφτείς ένα συγκεκριμένο μέρος, μια πόλη ή και σε ακραίες περιπτώσεις χώρα, για δεύτερη φορά.

Σας έχω μια λίστα λοιπόν με 5 λόγους για τους οποίους μπορεί κανείς να αποφασίσει πως δε θέλει να ξαναπάει κάπου -είτε αυτό το κάπου είναι μια καφετέρια, είτε ένα νησί.

 

1.Έλλειψη καθαριότητας

Φυσικά η έλλειψη καθαριότητας και η μη τήρηση των βασικών προτύπων υγιεινής θα ήταν πρώτα στη λίστα. Η έλλειψη καθαριότητας αποτελεί ίσως από τους σημαντικότερους λόγους που ένας τόπος μπορεί να λάβει αρνητικές κριτικές. Επειδή συνήθως είναι και το πρώτο που παρατηρεί κανείς, είτε σε ένα εστιατόριο που πηγαίνει είτε σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου/Airbnb -η βρομιά κάνει μπαμ γενικότερα. Δε λέω να είμαστε ψυχάκιες με την καθαριότητα όπως κι ο Κατακουζίνας στο Κωνσταντίνου κι Ελένης που κυκλοφορούσε με μπενταντίν παντού, αλλά κάποιοι βασικοί κανόνες υγιεινής να τηρούνται. Ας μην ξεχνιόμαστε, η «καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά».

 

2. Αγένεια

Πάμε και στον δεύτερο λόγο που δε θα ήθελε κάποιος να επισκεφτεί ξανά ένα μέρος και που νομίζω είναι εξίσου σημαντικός με την καθαριότητα. Μπορεί να συναντήσεις αγένεια σ’ ένα εστιατόριο, σ’ ένα ξενοδοχείο αλλά και από ντόπιους που δεν είναι και τόσο φιλόξενοι και δεκτικοί με τους τουρίστες. Υπάρχουν σε πολλά μέρη δυστυχώς κάτοικοι που είναι και λίγο υπερόπτες προς τους τουρίστες κι αυτό γίνεται αντιληπτό τόσο σε εστιατόρια και καφέ όσο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Φαντάζομαι θα έχετε ζήσει κι εσείς παρόμοια κατάσταση, αν όχι σ’ άλλο μέρος, τότε σ’ ένα εστιατόριο με τη συμπεριφορά του προσωπικού.

 

3. Πολυκοσμία

Σε αρκετούς αρέσει η πολυκοσμία κι επιλέγουν το μέρος που θα πάνε ή και θα μείνουν ανάλογα με τον παράγοντα αυτό. Ωστόσο, υπάρχουν κι αρκετοί στους οποίους δεν αρέσει η πολυκοσμία και προτιμούν τα ήσυχα μέρη. Ακόμα και σε ιστορικά μνημεία όπως η Ακρόπολη, όπου γίνεται συχνά ο κακός χαμός, είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν να αραιώσει ο κόσμος και να πάνε σε όχι τόσο τουριστικές περιόδους. Αν μη τι άλλο ο πολύς κόσμος μπορεί να προκαλέσει ένταση κι άγχος αν κάποιος δυσκολεύεται ν’ αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του μπροστά σε κόσμο, ενώ κάνει τη διασκέδαση λιγότερο πρακτική -βλέπε ουρές έξω από τα μαγαζιά.

 

4. Υψηλές τιμές

Όταν πας σ’ ένα μέρος πρώτη φορά και παρατηρείς ότι οι τιμές είναι πιο τσιμπημένες απ’ ό,τι σε άλλα μέρη που επισκέφθηκες δε σε ενοχλεί. Για να πας δεύτερη φορά όμως θα το σκεφτείς και πολύ πιθανόν όχι μόνο να μην πας ξανά αλλά να παροτρύνεις κι άλλους να μην το επισκεφθούν. Στα νησιά για παράδειγμα, οι τιμές διαφέρουν και δεν είναι πάντα όλα όσα αγοράζεις value for money. Όσο όμορφα και να ‘ναι, δε θα επιλέξεις να πας ξανά σε ένα μέρος όπου οι τιμές δεν παλεύονται. Θα επισκεφτείς κάποιο άλλο μέρος.

 

5. Γλώσσα

Κανείς δεν έχει την απαίτηση να μιλάνε όλοι πάρα πολλές γλώσσες. Εξάλλου υπάρχουν σχεδόν 10000 ανά τον πλανήτη. Παρ’ όλα αυτά, από τη στιγμή που τα αγγλικά έχουν καθιερωθεί ως μια διεθνής γλώσσα, αναμένει κανείς πως τα βασικά της συνεννόησης πρέπει να υποστηρίζονται. Σε κάποιες χώρες για παράδειγμα ενώ προφανώς και μιλάνε αγγλικά, πλανάσαι αν πιστεύεις πως μπορείς να επιβιώσεις χωρίς να μιλάς έστω τα βασικά ακόμα κι αν πας διακοπές. Είναι κατανοητό και απόλυτα σεβαστό να αγαπάει κανείς τη χώρα και την ιστορία της. Το να είσαι αγενής όμως επειδή ο τουρίστας δε μιλάει τη γλώσσα σου ή να μην καταδέχεσαι να μιλήσεις σε μια κοινή διεθνή γλώσσα είναι κάτι άλλο. Και σίγουρα αυτό μπορεί να αποτελέσει λόγο για τον οποίο να μη θέλει να επισκεφτεί κανείς ένα μέρος εκ νέου.

Συντάκτης: Χρυστάλλα Σωκράτους
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου