Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ το «συγχωροχάρτι» το έχω πάντα στην τσέπη μου. Μια τράπουλα ολόκληρη. Καλό είναι και το «χαρτί δεύτερη ευκαιρία» αλλά σαν το «συγχωροχάρτι» που είναι λύτρωση και βάλσαμο για την ανθρώπινη καρδούλα, δεν έχει. Γι’ αυτό κι είναι το χαρτί που προτείνω σ’ όλους μας.
Η συγχώρεση είναι ίσως το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά και να αφήσουμε πίσω μας όλα όσα μας βαραίνουν -είτε πρόκειται για μια προσωπική είτε για μια φιλική σχέση που δεν πήγε καλά. Και παρ’ όλο που ακούγεται κάτι εύκολο, στην πράξη είναι πολύ δύσκολο να συγχωρήσουμε πραγματικά κάποιον. Αυτό συμβαίνει γιατί η συγχώρεση αποτελεί μια τεράστια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο αλλά και μεγάλη εσωτερική δύναμη για να πραγματοποιηθεί -δύναμη που δε διαθέτουμε όλοι. Άλλωστε, πολλές φορές τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουμε, όπως η αδικία κι ο θυμός μας εμποδίζουν από το να δούμε καθαρά και ν’ αξιολογήσουμε το κατά πόσο ο άλλος αξίζει κι άλλη ευκαιρία.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, αν κάποιος σε πλήγωσε με λόγια ή πράξεις, δεν πρέπει να αφήσεις τον εαυτό σου έρμαιο αυτού που έγινε αν αδυνατείς να συγχωρέσεις τ’ άλλο άτομο. Δε σου κάνει καλό κι είναι καλύτερο να ρίξεις το ρημάδι το συγχωροχάρτι και να πας παρακάτω. Δε θα γίνεται πάντα με ελαφριά την καρδιά αλλά είναι καλύτερο από το να γίνεσαι «χαλί να σε πατήσουν» τα συναισθήματά σου. Να θυμάσαι ότι η συγχώρεση δεν αφορά μόνο στο άλλο πρόσωπο αλλά σε σένα κυρίως. Η συγχώρεση δε σημαίνει πως πρέπει να μείνεις με τ’ άλλο άτομο σε μια σχέση ή να συνεχίσετε να κάνετε παρέα, σημαίνει ότι αφήνεις πίσω σου όλα όσα έγιναν.
Ας το πάρουμε και από την ετυμολογία της λέξης, συν και χωρώ σημαίνει «δίνω χώρο»! Άρα λοιπόν, το να συγχωρείς σημαίνει πως δίνεις χώρο στην ελεύθερή σου σκέψη, ώστε αυτή να επιτρέψει και σ’ άλλες απόψεις να μπούνε στο μυαλουδάκι. Με αποτέλεσμα να μπορείς να δώσεις δύο ή περισσότερες ερμηνείες που αφορούν στο ίδιο γεγονός. Αυτό σαφώς δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι συμφωνείς με την αντίθετη άποψη, σημαίνει όμως πως την κατανοείς και αν μη τι άλλο προσπαθείς λιγάκι να μπεις στη θέση του άλλου. Βλέποντας τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία, μπορείς να επαναπροσδιορίσεις την κατάσταση και να δεις πως τελικά δεν αξίζει να χαλιέσαι για όλα. Ακόμα κι αν σε έβλαψε ο άλλος, να συγχωρείς για σένα!
Η συγχώρεση δε σημαίνει απαραίτητα ότι αποδέχεσαι όσα σου είπαν ή έκαναν. Αντιθέτως, σταματάς τις αρνητικές σκέψεις και παύεις να εστιάζεις στο γεγονός, που σε ενόχλησε και σε έκανε να αισθανθείς άσχημα. Να στο πω και αλλιώς: Με το συγχωροχάρτι κερδίζεις την εσωτερική σου γαλήνη και ελευθερία. Δίνεις την ευκαιρία στο μυαλό σου να βγει αλώβητο απ’ όλες τις αρνητικές σκέψεις και όσα σε πλήγωσαν. Αναγκάζεσαι και βάζεις φρένο σε εξωτερικές καταστάσεις και ανθρώπους, επανακτάς τον έλεγχο στη ζωή σου και αφήνεις χρόνο και ενέργεια για τους νέους ορίζοντες που σε περιμένουν.
Με το να κρατάς θυμό και κακία μέσα στην ψυχή σου και να μη συγχωρείς κανέναν, περιορίζεις πάνω από όλα την ενέργειά σου και χαλάς τη διάθεσή σου. Η ευτυχία και η ψυχική σου ηρεμία προέχουν κι είναι σημαντικό να μάθεις να δουλεύεις με τον εαυτό σου, ώστε εκείνες να είναι μέρος της κάθε ημέρας σου -ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά των άλλων.
Η συγχώρεση είναι λύτρωση, ελευθερία από τον πόνο της απογοήτευσης ή της θλίψης. Το συγχωροχάρτι δεν είναι για τους άλλους, αλλά για σένα και την ανάγκη σου για γαλήνη.
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου