Θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει μαζί μου πως η Μισέλ Ομπάμα μπορεί επάξια να τα βάλει με τον Τράμπ στις επικείμενες εκλογές του 2024 και γιατί όχι, να κερδίσει κιόλας. Αφροαμερικανίδα δικηγόρος και συγγραφέας. Η Μισέλ Λαβόν Ρόμπινσον Ομπάμα παντρεμένη με τον 44ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ήταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα Πρώτη Κυρία από το 2009 έως το 2017.
Ακολουθώντας τα βήματα του μεγαλύτερου αδελφού της, έκανε αίτηση στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Αρκετοί ήταν αυτοί, εκ των οποίων κι οι δάσκαλοί της που προσπάθησαν να την αποτρέψουν απ’ το να κάνει αίτηση, λέγοντάς της ότι ποτέ δε θα γινόταν δεκτή. Είχε αναφέρει συγκεκριμένα: «Μερικοί απ’ τους δασκάλους μου είπαν ευθέως ότι έβαζα τους στόχους μου πολύ ψηλά». Εντούτοις, έγινε δεκτή και τελικά αποφοίτησε με έπαινο το 1985 με πτυχίο νομικής. Επιπρόσθετα, η Μισέλ συνέχισε να σπουδάζει νομικά στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, όπου συμμετείχε σε διαδηλώσεις που ζητούσαν την εγγραφή και πρόσληψη περισσότερων μειονοτικών φοιτητών και καθηγητών. Απέκτησε το διδακτορικό της τίτλο το 1988.
Ακολούθως, εργάστηκε ως συνεργάτης στο υποκατάστημα του Σικάγου της εταιρείας Sidley Austin. Ειδικεύτηκε στην πνευματική ιδιοκτησία και το εταιρικό δίκαιο. Το 1991 εγκαταλείπει το εταιρικό δίκαιο για ν’ ακολουθήσει καριέρα στη δημόσια υπηρεσία, εργαζόμενη ως βοηθός του Δημάρχου Richard Daley και στη συνέχεια ως βοηθός επίτροπος σχεδιασμού κι ανάπτυξης για την πόλη του Σικάγο.
Το 1993 έγινε εκτελεστική διευθύντρια για το γραφείο Public Allies του Σικάγου ενός μη κερδοσκοπικού προγράμματος κατάρτισης ηγεσίας που βοηθά τους νέους ν’ αναπτύξουν δεξιότητες για δημόσια εργασία. Σε συνέντευξή της το 2016 ανέφερε: «Πάντα θ’ ασχολούμαι με κάποιο τρόπο στη δημόσια υπηρεσία και στη δημόσια ζωή. Τη στιγμή που άφησα το εταιρικό μου δικηγορικό γραφείο για να δουλέψω για την πόλη, δεν κοίταξα ποτέ πίσω. Πάντα ένιωθα πολύ ζωντανή προσφέροντας σ’ άλλους ανθρώπους. Κοιμάμαι καλύτερα το βράδυ. Είμαι πιο χαρούμενη». Η αγάπη της για προσφορά μπορεί εύλογα να υποστηρίξει κανείς πως καθόρισε και το έργο του συζύγου της.
Το 1996 εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο ως αναπληρωτής κοσμήτορας των φοιτητικών υπηρεσιών, δημιουργώντας το πρώτο πρόγραμμα κοινωνικής υπηρεσίας του σχολείου. Ξεκινώντας το 2002, εργάστηκε για τα νοσοκομεία του Πανεπιστημίου του Σικάγο ως εκτελεστική διευθύντρια κοινοτικών σχέσεων κι εξωτερικών υποθέσεων. Το Μάιο του 2005 η Michelle διορίστηκε αντιπρόεδρος για τις κοινοτικές και εξωτερικές υποθέσεις στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σικάγο όπου συνέχισε να εργάζεται με μερική απασχόληση μέχρι λίγο πριν απ’ την ορκωμοσία του συζύγου της ως Προέδρου.
Ως Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, η προσοχή της στράφηκε σε θέματα υποστήριξης των οικογενειών των οποίων οι άντρες υπηρετούν στον στρατό, στις εργαζόμενες γυναίκες οι οποίες καλούνταν να εξισορροπήσουν καριέρα κι οικογένεια. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της προεδρίας Ομπάμα, η Μισέλ κι ο Μπάρακ προσφέρθηκαν να βοηθήσουν εθελοντικά σε καταφύγια αστέγων και συσσίτια στην περιοχή της Ουάσινγκτον. Προασπίστρια του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας, η Πρώτη Κυρία της «καρδιάς μας» τόνιζε πάντα, στις εμφανίσεις της σε δημόσια σχολεία, τη σημασία της εκπαίδευσης αλλά και της εθελοντικής εργασίας.
Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι το Μάρτιο του 2009, η Μισέλ Ομπάμα συνεργάστηκε με 23 μαθητές της πέμπτης τάξης από ένα σχολείο της Ουάσινγκτον για να φυτέψει έναν λαχανόκηπο 1.100 τετραγωνικών και να εγκαταστήσει κυψέλες στο Λευκό Οίκο, δημιουργώντας έναν κήπο. Ο κήπος αυτός αποτέλεσε αποτύπωμα για την κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς η Μισέλ συνέχισε να φιλοξενεί εκδηλώσεις με μαθητές παρόντες.
Στην ατζέντα της Πρώτης Κυρίας ήταν ψηλά η υγεία κι ευεξία καθώς κι η μείωση της παιδικής παχυσαρκίας. Μάλιστα, το 2012 ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής για παιδιά ως μέρος της πρωτοβουλίας «Let’s Move». Μαζί με την Ολυμπιακή ομάδα κι άλλους αθλητικούς οργανισμούς, δούλεψαν σκληρά για να ενθαρρύνουν τους νέους να ασχοληθούν με τη γυμναστική αλλά και συναφείς δραστηριότητες.
Ο ρόλος της ως Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ δεν ήταν απλός αλλά αποδείχτηκε εξαιρετικής σημασίας και για τη χώρα. Η Μισέλ Ομπάμα κατάφερε να μπει στην καρδιά του αμερικανικού λαού, αφήνοντας πίσω της ένα σπουδαίο έργο, μια κληρονομιά σ’ έναν λαό που ναι μεν λειτουργεί δημοκρατικά, ο ρατσισμός δε εξακολουθεί να υπάρχει με σκοπό την εξαφάνιση κάθε αντίθετου προς τα πιστεύω του στοιχείο.
Χωρίς αμφιβολία, η Μισέλ Ομπάμα κατάφερε, με τις φιλοσοφημένες δηλώσεις της, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να υλοποιήσει τα καθήκοντά της ως Πρώτη Κυρία. Παρέμεινε βέβαια προσηλωμένη στα δικά της ουμανιστικά πιστεύω καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, τελώντας σοβαρό κοινωνικό έργο με τεράστια απήχηση αλλά κι επιρροή, χωρίς σοβαροφάνεια και ξύλινη εμφάνιση. Βρισκόταν πάντα δίπλα στους νέους, στους στρατιώτες και τις οικογένειές τους. Ίσως, και να ήταν απ’ τις μοναδικές Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ που ήρθε τόσο κοντά στον αμερικάνικο λαό, όντας μια σιωπηρή δύναμη κι αρωγός για τον Μπάρακ Ομπάμα στο έργο του. Μια απ’ τις φράσεις της που ξεχώρισα είναι η εξής: «Αν υπάρχει ένα πράγμα που έχω μάθει στη ζωή, είναι η δύναμη της χρήσης της φωνής σου».
Πηγή εικόνας: hips.hearstapps.com
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος