Είναι και αυτή η κατηγορία ανθρώπων βρε παιδί μου, οι εσωστρεφείς, που δε λένε σταλιά από όσα νιώθουν ή σκέφτονται. Σε αντίθεση με ό,τι λένε οι άλλοι γι’ αυτούς, οι εσωστρεφείς δε φοβούνται ούτε αντιπαθούν τους άλλους, δεν είναι ντροπαλοί αλλά ούτε υποφέρουν από μοναξιά.
Οι εσωστρεφείς άνθρωποι όντας συχνά παρεξηγημένοι, αγαπούν τις σύντομες συνομιλίες κι απολαμβάνουν κυρίως αυτές που είναι πιο βαθιές και ουσιαστικές. Επιλέγουν να μη μιλούν πολύ. Λένε μετρημένες κουβέντες. Είναι πολύ καλοί ακροατές, γι’ αυτό κι έναν τέτοιο εσωστρεφή φίλο, τον θες δίπλα σου. Είναι εξαιρετικά παρατηρητικοί και λεπτομερείς άνθρωποι, ενώ μπορούν κι αναλύουν τον κόσμο γύρω τους. Μπαίνουν εύκολα στη θέση των άλλων και η διαίσθηση τους στηρίζεται στην παρατηρητικότητά τους. Οι κοινωνικές δραστηριότητες που αγαπούν να κάνουν, απέχουν από τα συνηθισμένα. Χρειάζονται αρκετό προσωπικό χρόνο γιατί τους βοηθάει να ενδυναμώσουν τη δημιουργικότητά τους. Οι κινήσεις τους δε σχετίζονται με την αυτοπροβολή και την ανάγκη για έκθεση. Γι’ αυτούς τους λόγους, δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθουν ότι στριμώχνονται στην ενοχλητική βαβούρα του κόσμου. Δεν ξέρω για’ σας αλλά εγώ τους αγαπάω λιγάκι παραπάνω, και τους καταλαβαίνω, μάλλον γιατί είμαι κι εγώ μια από αυτούς.
Από την άλλη, υπάρχουν κι αυτοί που τους λένε να σταματήσουν να συμπεριφέρονται σαν στριμμένο άντερο, ν’ αρχίσουν να μιλάνε για όσα νιώθουν, να συναναστρέφονται συχνότερα μ’ άλλους ανθρώπους, λες και είναι το πιο εύκολο πράγμα γι’ αυτούς. Κι όλα αυτά γιατί δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι το να είναι κανείς εσωστρεφής δε σημαίνει ότι είναι μοναχικός ή ότι υποφέρει από κατάθλιψη.
Ο όρος εσωστρέφεια διαδόθηκε από τον Carl Jung κι υποδηλώνει τον εσωτερικό προσανατολισμό με εμβάθυνση στην ψυχική ζωή και όχι τον προσανατολισμό που αφορά στην κοινωνική ζωή και τον «έξω» κόσμο. Η ενέργεια, δηλαδή, του εσωστρεφή πηγάζει από τον εσωτερικό προβληματισμό, ενώ, στον αντίποδα, αυτή χάνεται όταν παρίσταται σε κοινωνικές συγκεντρώσεις. Έτσι, για τους εσωστρεφείς ανθρώπους, το να ενεργούν πιο εξωστρεφείς μερικές φορές μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να αποστραγγίζουν την ενέργειά τους.
Επομένως, πριν πεις σε έναν εσωστρεφή να λειτουργεί σαν εσένα που είσαι λιγάκι περισσότερο εξωστρεφής, αναλογίσου ότι οι κοινωνικές δραστηριότητες και συναναστροφές για αυτόν μπορεί να καταλήξουν να του κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό. Δε θες να τον εξοντώσεις. Μην τον κατακρίνεις και προπάντων μην τους λες πώς να συμπεριφέρεται! Άσε που υπάρχουν και έρευνες που απέδειξαν ότι σχεδόν όλοι μας χρειαζόμαστε πού και πού περιστασιακή μοναξιά για να αναπληρώσουμε τη χαμένη μας ενέργεια!
Παρά το γεγονός ότι η εσωστρέφεια φαίνεται να μην ταιριάζει και τόσο στον σύγχρονο κόσμο, ιδίως με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου όλοι μιλάνε για όλα, oι εσωστρεφείς έχουν τον δικό τους μοναδικό τρόπο επιβίωσης. Μπορεί να σας φαίνονται περίεργοι αλλά έχουν τη δική τους προσωπικότητα -όπως όλοι άλλωστε. Μπορούν να γίνουν εξαιρετικοί ηγέτες του σήμερα με την εσωτερική τους δύναμη, καθοδηγούμενοι πάντα από τις δικές τους αξίες, χωρίς, ωστόσο, να αισθάνονται την ανάγκη για κοινωνική καταξίωση.
Όσο για σας φίλοι που είστε εσωστρεφείς, να μη νιώθετε άσχημα γι’ αυτό που είστε και ποτέ μα ποτέ μην προσπαθήσετε να γίνετε κάτι άλλο. Μην επιλέγετε ανούσιες συναναστροφές. Δεν είναι πάντοτε εύκολο να διαχειριστείτε τους τρίτους που σας λένε πώς να αντιδράσετε ή να μιλήσετε. Δεν είναι εύκολο να κοινωνικοποιηθείτε με τους πάντες. Μην καταπιέζεστε. Στην τελική, εσείς γνωρίζετε τα όριά σας, εσείς επιλέγετε σε ποιον θα μιλήσετε, και με ποιον θα κοινωνικοποιηθείτε. Να δίνετε στον εαυτό σας χρόνο να επαναφορτιστεί εάν και όποτε το χρειάζεστε.
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου