Σαν σήμερα τον Νοέμβριο του 1874, γεννήθηκε ο Σερ Ουίνστον Λέοναρντ Σπένσερ-Τσώρτσιλ. Ίσως, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Πολιτικός, στρατιωτικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας. Διετέλεσε, επίσης, πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας για εννέα έτη, και συγκεκριμένα για τις περιόδους 1940-45 και 1951-55.
Έμεινε στην ιστορία ως ο «πατέρας της νίκης» εξαιτίας της συμβολής του στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συμμαχική επικράτηση. Το 1953 βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1953 για το έργο του «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος». Σε δημοψήφισμα που διεξήγαγε το BBC το 2002, ανακηρύχθηκε ο μεγαλύτερος Βρετανός όλων των εποχών και πλέον, θεωρείται κι ένα pop icon, κυρίως λόγω της μορφής του, με τα βελούδινα κοστούμια, το σκυθρωπό του ύφος και φυσικά, τα πούρα του.
Όπως πολλοί από σας μπορεί να γνωρίζετε, ο Τσόρτσιλ είχε μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, ιδίως από την περίοδο που αφορούσε στην έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940 ως τη λήξη του εμφυλίου. Μάλιστα, η ανάμειξη, τότε, του Βρετανού πρωθυπουργού στα ελληνικά ζητήματα έτυχε αναφοράς πολλές φορές σε δημοσιεύματα αλλά όχι και της πρέπουσας ανάλυσης κι έρευνας, μη έχοντας τα κατάλληλα στοιχεία για τεκμηρίωση των ανωτέρω. Μέχρι και σήμερα, λοιπόν, έχουν αποδοθεί στον Τσόρτσιλ δύο εκκωφαντικά δυνατές φράσεις που ο ίδιος εξέφρασε σχετικά με τους Έλληνες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, λοιπόν, ο Σερ Τσόρτσιλ είπε τα εξής για τον ελληνικό λαό:
«Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση κι ενότητα, αλίμονό μας.»
«Οι ήρωες πολεμούν σαν τους Έλληνες.»
Υποστηρίζεται δε, ότι η δεύτερη φράση αποδόθηκε στον Τσόρτσιλ για της επιτυχίες και το σθένος της Ελληνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια του πολέμου κι είναι τόσο διάσημη στα ελληνικά δεδομένα που δίνει 28,6 χιλ. αποτελέσματα στις αναζητήσεις της Google έναντι 3,7 χιλ. της πρώτης. Από τη μια, μπορεί να μιλάμε για μια προσπάθεια -για λόγους εμψύχωσης- ενίσχυσης του πνεύματος των Ελλήνων πατριωτών που ρίχτηκαν στη μάχη. Από την άλλη, τίποτα και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το σθένος του ελληνικού λαού, αν αφήσουμε στην άκρη την επίκληση στην αυθεντία που σίγουρα δίνει έξτρα κύρος στη συγκεκριμένη φράση. Το έχει αποδείξει, άλλωστε, με τόσους και τόσους αγώνες, όπως η επανάσταση του 1821.
Ο Τσόρτσιλ βέβαια φαίνεται, λοιπόν, να ήταν «οπαδός» της μαχητικότητας των Ελλήνων. Μάλιστα δε, όταν οι Ιταλοί επιτέθηκαν κι εισχώρησαν στην Ελλάδα, υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι ο Τσόρτσιλ έστειλε στον Μεταξά ένα γράμμα λέγοντας τα εξής: «Η Ιταλία ηύρε τας απειλάς του εκφοβισμού ανωφελείς έναντι του ήρεμου θάρρους Σας. Κατέφυγε επομένως εις απρόκλητον επίθεσίν εναντίον της πατρίδος Σας. Ο τρόπος με τον οποίον ο ελληνικός λαός, υπό την αξίαν εμπιστοσύνην ηγεσίαν σας, αντιμετώπισε τους κινδύνους και τις προκλήσεις των τελευταίων μηνών, κατέκτησε τον θαυμασμόν του βρετανικού λαού δια την Ελλάδα. Θα σας παράσχωμεν τη δυνατήν βοηθείαν μαχόμενοι εναντίον του κοινού εχθρού και θα μοιράσθωμεν την κοινήν νίκην.»
Διαφαίνεται, λοιπόν, από το γράμμα αυτό, αλλά και την πολιτική του θέση, ότι ο ίδιος διέθετε εκτίμηση για τη στάσης της Ελλάδας απέναντι στον πόλεμο. Ίσως, λοιπόν, ακόμα κι αν δεν την έχει πει, δικαίως να αποδίδουν στον Τσόρτσιλ τη φράση «οι ήρωες πολεμούν σαν τους Έλληνες», παρ’ όλο που δε στοιχειοθετείται σε βιβλία και ιστορικές πηγές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή αλλά ούτε κι ιστορική έρευνα που να καταδεικνύει ότι όντως οι ακόλουθες φράσεις λέχθηκαν από τον ίδιο τον Τσόρτσιλ, ενώ σύμφωνα με την εκδοχή της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, η φράση λέγεται ότι ακούστηκε για πρώτη φορά σε οικογενειακό τραπέζι του φιλέλληνα «ασημένιου» Ολυμπιονίκη και βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης Φιλίπ Νόελ Μπέικερ προς τον Βρετανό πολιτικό.
Μπορεί λοιπόν να μίλησε για τους Έλληνες, μπορεί κι όχι. Μια φορά, μύθος στην Ελλάδα, έγινε.
Πηγή φωτογραφίας: NewsBomb
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου