Σοκολάτα. Ξεκινάω από τον ορισμό: Το λεξικό περιγράφει τη σοκολάτα ως μία σειρά από προϊόντα που έχουν ως βασικό συστατικό ή προέρχονται από το κακαόδεντρο.
Σοκολάτα. Αμέσως σου έρχονται στο μυαλό σοκολατάκια, πάστες, σοκολάτες του εμπορίου, πουράκια, μπισκότα με μικρά κομματάκια σοκολάτας και φυσικά η μία και μοναδική Μερέντα.
Θεωρώ πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην του αρέσει η σοκολάτα. Ή έστω, δεν έχω γνωρίσει εγώ κανέναν που να μην του αρέσει αυτή η υπέροχη γεύση που νιώθεις μόλις τη βάλεις στο στόμα σου.
Αρχικά, έχει την ιδιότητα λόγω της ζάχαρης, να σου παρέχει την αίσθηση της ευφορίας και γι’ αυτόν το λόγο πολλοί ψυχολόγοι την προτείνουν σε μαθητές και φοιτητές σε περίοδο εξετάσεων. Καταπολεμά το άγχος και σου αφήνει και μια γλυκάδα. Έχεις δύο σε ένα. Και σαμπουάν και κοντίσιονερ.
Βέβαια, εκτός από την αίσθηση της ευφορίας, σου δημιουργεί και τύψεις. Ζούμε σε μια κοινωνία που μας θέλει όλους, άντρες και γυναίκες, με αναλογίες μοντέλου. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, με πολύ μεγάλη συζήτηση, οπότε, θα ασχοληθούμε με τις τύψεις μας, σε άλλο άρθρο.
Αν θα μπορούσα να ξεχωρίσω μια από όλες τις παραλλαγές της σοκολάτας, αυτή που θα διάλεγα με διαφορά, είναι η Μερέντα. Όχι απομιμήσεις της, όχι η νουτέλα, όχι η κρέμα Mερέντα, αλλά η γνωστή σε όλους μας Μερέντα.
Αρχικά, αγαπάμε τη Mερέντα γιατί έχουμε πολύ εύκολη πρόσβαση στη συσκευασία της. Από το σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς σου, μέχρι και το ξεχασμένο μπακάλικο «ο Θείος Τάκης» υπάρχει πάντα μια Mερέντα.
Επίσης είναι αρκετά οικονομική σε σχέση με μια απλή σοκολάτα και πολύ πιο εύχρηστη. Την αλείφεις στο ψωμί, στο τσουρέκι, την τρως με το κουταλάκι του γλυκού, της σούπας, τη βάζεις πάνω σε φρούτα -ειδικά λιωμένη, με μπανάνα και τριμμένα μπισκότα, γαμάει- τη βάζεις μέσα στο κέικ, πάνω από το κέικ, δίπλα από το κέικ, σε παγωτό, στο γαλακτομπούρεκο που σου έφερε η θεία η Γιούλη από το Πανόραμα και στον μπακλαβά. Γενικά μπορείς να τη συνδυάσεις με τα πάντα, ανάλογα με την όρεξή σου.
Επίσης -κι εδώ θα με καταλάβουν λίγο περισσότερο οι γυναίκες, εκτός κι αν ως άντρας, έχεις αδερφή και μπορείς να αντιληφθείς την κατάσταση- η Μερέντα είναι ό,τι πρέπει όταν έχουμε περίοδο.
Ειλικρινά, φέρε μας τη μεγάλη συσκευασία της Μερέντας, την οικονομική ντε, του κιλού που κρατάει και μια μέρα παραπάνω- και θα σου πούμε ότι είσαι ο καλύτερος άντρας στον κόσμο.
Τέλος, έχει το πλεονέκτημα να βγαίνει σε διάφορα μεγέθη. Οπότε μπορείς να τη χώσεις και μέσα στην τσάντα σου αν σε πιάσει καμιά υπογλυκαιμία στο δρόμο ή αν σε συγχύσει κάποιος στη δουλειά, να φας μια κουταλίτσα να στρώσεις και να την τοποθετήσεις σε περίοπτη θέση στο ντουλάπι σου και να την θαυμάζεις κάθε πρωί.
Επιπλέον υπάρχουν και τρεις ακόμη κατηγορίες που τη θέλεις συντροφιά σου. Όταν χωρίζεις, όταν είσαι πιο high και από τον Τσίου και όταν το πουλάκι σου δεν κάνει τσίου.
Όταν χωρίζεις, θέλεις να πιείς, να σιχτιρίσεις, να αράξεις στον καναπέ και να ξεθάψεις οποιαδήποτε ταινία με θέμα τον έρωτα. Βλέπεις εκείνες τις χαζορομαντικές ταινίες, που όλοι αγαπάνε όλους, που τα ζευγάρια ξεπερνάνε τα εμπόδια και είναι μαζί κι εκεί που κλαίς τη μοίρα σου, θυμάσαι ότι στο ντουλαπάκι της κουζίνας έχεις κρύψει το «μαγικό κουτί» για ώρα ανάγκης και πετάγεσαι από τον καναπέ όπως ο Κεντέρης στην εκκίνηση.
Η αμέσως επόμενη κατηγορία τύπου «όταν είσαι πιο high και από τον Τσίου» νομίζω πως δεν χρειάζεται παραπάνω λεπτομέρειες. Αλλά αν θες να σου δώσω κάτι για να πιαστείς θα σου πω τις φράσεις της πιάτσας: «Το βαπόρι απ’ την Περσία» και «Ό,τι μυρίζει, γυρίζει».
Τέλος, όλοι γνωρίζουμε ότι όταν δεν έχουμε τη σεξουαλική επαφή που θα θέλαμε ή που χρειάζεται, γιατί το σεξ είναι υγεία, τότε πέφτουμε με τα μούτρα στη σοκολάτα. Και σ’ αυτό το σημείο, θα μπορούσα να σου πω, ότι δε θα με στενοχωρούσε καθόλου, αν αντί για Μερέντα, έτρωγες ό,τι άλλο είχε μέσα στο ζαχαροπλαστείο.
Επιμέλεια Κειμένου Λάμδα Βήτα: Σοφία Καλπαζίδου